Svět stihl

Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® 2019 je tady!

Již za pár dní se otevřou brány pražského výstaviště a Průmyslový palác v Holešovicích ožije tisíci fanoušky dřevorubeckých sportů. V pátek 1. 11. 2019 zde vypukne Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® 2019. Co nabídne podívaná divákům? A jak se na domácí mistrovství těší čeští borci?

Nejlepší sportovní dřevorubci světa se chystají na největší událost letošního roku. Té předcházely nejen stovky hodin tréninků sportovců, ale také mnohaměsíční úsilí pořadatelů. Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® 2019 se totiž poprvé představí v České republice. A to v Průmyslovém paláci v Praze na holešovickém výstavišti.

Pořádání mistrovství světa je pro nás nejen velkou ctí, ale především výzvou. Protože i když existuje mnoho jiných dřevorubeckých soutěží, STIHL TIMBERSPORTS® patří mezi ty nejorganizovanější, nejpropracovanější i nejznámější. A přesto, že její původ můžeme najít v zámoří, našla si své místo i v srdcích českých fanoušků. Aby taky ne. Český tým se pravidelně pohybuje na evropské špičce a nejlepším světovým dřevorubcům pořádně šlape na paty,“ uvádí Jiří Rumplík, jednatel společnosti STIHL Česká republika.

A čeští fanoušci se mají opravdu na co těšit. Český tým se představí v obou soutěžních dnech. V pátek 1. 11. 2019 šampionát odstartuje týmovou soutěží, ve které budou obhajovat čeští závodníci evropský rekord, který vytvořili v loňském roce. Týmy z celého světa se v systému K. O. formou štafety utkají ve čtyřech disciplínách: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck a Standing Block Chop.

Českou republiku bude reprezentovat tým ve složení: Martin Roušal, Martin Komárek, Martin Kalina, Leoš Klíma, Jan Holub a Matyáš Klíma. „Strašně se těším, protože tuzemští fanoušci si mistrovství opravdu zaslouží. I když se závody konaly daleko, jezdila s námi vždy velká podpora. Což se potvrdilo i teď, kdy je pražský šampionát beznadějně vyprodaný. Bude to super, přijedou ti nejlepší závodníci světa, ale my máme také velké šance,“ shrnuje svá očekávání Martin Komárek, několikanásobný medailista z předchozích šampionátů.

Česká reprezentace

V sobotu 2. listopadu propukne hlavní událost – individuální závod, ve kterém své síly změří 12 nejlepších dřevorubců světa. Českým želízkem v ohni bude po vítězství na červnovém mistrovství republiky Martin Roušal, který také drží český rekord v disciplíně Single Buck. Jak se těší na domácí šampionát on? „Jít jako jediný v tak důležitém závodě reprezentovat Českou republiku je hrozně zavazující. Pokusím se udělat všechno pro to, abych domácí fanoušky nezklamal.“ Zároveň se těší na atmosféru mistrovství. „Atmosféra mistrovství je vždycky jedinečná. Vždycky je část fanoušků, která přichází, skeptická – na začátku vidíte pár fanoušků, kteří mají takzvaně ‚studený čumák‘. Ale právě oni na konci odcházejí s nejvyřvanějšími hlasivkami a těší se na příští rok. Pro českého diváka to bude skvělé. My Češi se bavit umíme, proto věřím, že se to všem bude líbit.“ 

I na lokálnějších závodech bývá skvělá atmosféra

Přesto, že jsou vstupenky na oba dva dny již beznadějně vyprodané, nemusíte smutnit. Páteční i sobotní program bude možné živě sledovat na facebookovém kanálu STIHL Timbersports. Páteční závod družstev bude možné navíc sledovat na kanálu Sport 5.

Sdílet článek na Facebooku