Produkty

MS 261: Stroj, který se zavděčí všem

Její předchůdkyně MS 260 byla nejprodávanější motorovou pilou na světě a podle šéftechnika českého STIHLu Miroslava Kosičky jí MS 261 hodně šlape na paty. Svým zařazením spadá do první kategorie profesionálních pil, ale pro její parametry ji ocení i náročnější domácí uživatelé.

Kácení, odvětvování, řezání kmene na špalky, prořezávání nebo řezání palivového dříví. U každé z těchto činností jde cítit každý gram v rukách. Proto se STIHL při vývoji svých pil zaměřuje na hmotnost a pracovní ergonomii. A MS 261 se opravdu povedla. S trochou nadsázky by se i dala nazvat pilou pro každou příležitost. Je to totiž pila výkonnostní střední třídy, která si najde své uplatnění v lesnictví, stavebnictví, zahradnictví i komunální údržbě.

Na český trh se totiž dodává ve třech variantách. První verze obsahuje motor s klasickým karburátorem (MS 261), druhou verzí je pila s motorem vybaveným systémem M-TRONIC, tedy elektronicky řízeným karburátorem (MS 261 C-M). Třetí verzí je varianta s vyhřívanými rukojeťmi a vyhřívaným systémem M-TRONIC pro použití motorové pily i v zimních podmínkách (MS 261 C-M VW).

Téměř univerzální použití

Pila MS 261 je opravdu univerzální pomocnicí. Svým zdvihovým objemem 50 cm3 a výkonem 3 kW je řazena jako první pila v profesionální kategorii a je určena pro dennodenní probírkové práce nebo těžbu ve slabých porostech. Při větších těžbách ji poté oceníte jako druhou, lehčí pilu pro odvětvování. Často si však najde cestu i k hobby uživatelům. „Pokud někdo vlastní menší les, který potřebuje jen udržovat a ne těžit a jedná se mu spíše o probírkovou činnost, je výkon 3 kW ve spojení s dělením řetězu 0,325″ ideální kombinací. MS 261 je díky tomu velice schopná a dobře manipulovatelná pila i pro méně zkušené uživatele. O její oblíbenosti ostatně hovoří i její vysoký prodej,“ shrnuje výhody stroje Miroslav Kosička.

MS 261 C-M

Ideální poměr hmotnosti a výkonu

Blok motoru z tlakového odlitku hořčíku a tlumič hluku z nerezové ušlechtilé oceli zajišťují optimální poměr hmotnosti (4,9 kg bez paliva, lišty a řetězu) na jednotku výkonu a dlouhou životnost. Oproti své předchůdkyni dosáhne až na pětinásobek životnosti filtru. Díky 2-MIX motoru a jeho systému předvýplachu čerstvým vzduchem jsou emise z výfuku až o 50 % nižší než u její předchůdkyně MS 260. Uživatelé také jistě ocení startování bez trhavých pohybů pomocí startovací rukojeti ElastoStart, která tlumí trhavé silové špičky. Antivibrační systém pak usnadňuje přesnější vedení pily, úsporu fyzické síly a s tím spojenou i delší výdrž při práci.

Ať už si ji pořídíte pro každodenní práci nebo pro občasné prořezávání a řezání palivového dřeva, určitě nebudete litovat. Teď na podzim ji navíc najdete v nabídce za akční cenu. Stačí navštívit svého oblíbeného odborného prodejce.

Sdílet článek na Facebooku