Produkty

MS 500i: první motorová pila s elektronickým vstřikováním paliva

Technologicky nejvyspělejší pila světa je již k dostání i na českém trhu. Nebo lépe řečeno byla. Zájem o ni totiž výrazně předčil nejoptimističtější odhady trhu, takže momentální skladové zásoby neuspokojují poptávku. V čem tkví její výjimečnost a je možné ji přirovnávat k revoluční pile STIHL Contra?

Před šedesáti lety STIHL představil pilu Contra, ve které byl poprvé použit membránový karburátor, který zcela změnil práci s motorovou pilou  a lesníkům se díky němu zvýšila produktivita práce o 200 %. Nyní STIHL vstupuje na český trh s pilou MS 500i – první řetězovou pilou s elektronicky řízeným vstřikováním na světě.

Sběratelský kus pily Contra v Jaroměřicích nad Rokytnou

Stejně jako při uvedení Contry, také nyní nemá pila MS 500i ve světě konkurentku. STIHL s ní zakládá novou kategorii řetězových pil a doslova hází rukavici svým konkurentům. Dle slov Jiřího Rumplíka, jednatele společnosti STIHL v České republice, jde o první pilu budoucnosti. Unikátní je totiž hlavně její systém STIHL Injection, tedy elektronicky řízené vstřikování paliva. Ten umožňuje chod motoru za jakýchkoli podmínek, a navíc přispívá k citelnému snížení spotřeby. Systém však není ve STIHLU úplnou novinkou. Už několik let se úspěšně používá u dvou typů rozbrušovacích pil.

Detail pily MS 500i

Systém je u motorové pily z 90 % stejný, nuance jsou pouze v přizpůsobení odlišného rytmu práce mezi motorovou pilou a rozbrušovačkou. Pila vyžaduje okamžitou akceleraci, okamžité přizpůsobení otáček motoru a tak bych mohl pokračovat,“ vysvětluje rozdíl mezi systémy hlavní technik společnosti STIHL Česká Republika Miroslav Kosička.

Opravdu neuvěřitelný výkon

Systém STIHL Injection však přináší takové parametry pily, kterým žádná jiná nemůže konkurovat. Neuvěřitelný je už jen její výkon 5 kW.  Připočteme-li k tomu hmotnost pouhých 6,2 kg, dostáváme se poměrem hmotnosti na jednotku výkonu na neuvěřitelných 1,24 kg/kW.

Pilu MS 500i ocení hlavně profesionální dřevorubci

Pila MS 500i je také neskutečně rychlá. Díky inovativní technologii dosahuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 0,25 sekundy. Také u ní naleznete senzory pro měření tlaku vzduchu, vnitřní i venkovní teploty. Všechny tyto hodnoty jsou předávány řídicí jednotce, která na jejich základě optimalizuje dávkování paliva. To zaručuje pile ještě plynulejší a rychlejší chod.

Nová pila vám umožní práci za každého počasí. Zimní práce zpříjemní elektrický ohřívač rukojeti. Pohodlí při práci zajišťuje také kvalitní antivibrační systém.

nová pila MS 500i v akci

Je to technologická vlajková loď firmy. Nabízí zákazníkovi špičkový stroj s minimálními emisemi, obrovským výkonem, perfektní ergonomií a minimálními vibracemi,“ vyjmenovává superlativy nové pily MS 500i Miroslav Kosička.

Sdílet článek na Facebooku