Rádce

Nové pařeniště odstartuje zahradní sezonu v předstihu

Březen se v českých zahradách nese ve znamení začátku jarních prací. Vyhrabujeme mech z trávníku, připravujeme záhony, čistíme plochy, ale i zahradní nábytek. Největší pozornost ale obvykle věnujeme výsevu jarní zeleniny do pařenišť. Pokud ho na zahradě ještě nemáte, využijte první hezké jarní dny k jeho výrobě, ať se vám během několika týdnů může odměnit čerstvou zeleninou.

Pařeniště funguje na stejném principu jako velké skleníky. Uvnitř totiž vzniká mikroklima, které ohřívají sluneční paprsky pronikající skly. Tím se vytváří ideální podmínky pro růst rostlin, ačkoliv jsou venku ještě zbytky sněhu. Jakmile sluneční paprsky získají na síle, je však třeba myslet na dostatečné větrání.
Existují dvě cesty, jak do své zahrady pařeniště začlenit. Buď ho vytvoříte úplně od začátku jako samostatnou jednotku a napevno ho umístíte. Druhou variantou je využít svůj stávající vyvýšený záhon a pro jarní období mu jen přidělat speciální nástavec, který jej přemění v pařeniště. Ukážeme si obě možnosti.

Zakládáme nové pařeniště

Nejprve najděte pro své nové pařeniště to nejvhodnější místo. Je totiž nesmírně důležité, aby šikmá střešní konstrukce pařeniště byla orientovaná na jih, aby zachytila co nejúčinněji sluneční paprsky. Označte si rýčem obrys záhonu a vykopejte zeminu do hloubky asi 40 centimetrů. V ideálním případě byste do jámy měli přidat asi 20 centimetrů koňského hnoje a poté dalších 20 centimetrů kompostu smíchaného se zahradní zeminou. Koňský hnůj totiž pomáhá zahřívat půdu, protože při rozkladu vydává teplo. Pokud nemáte k dispozici hnůj, můžete použít směs zpola hotového kompostu, listí a slámy. Jako ochranu zeleniny a rostlin před nevítanými hosty, jako jsou hraboši, krtci nebo myši, je dobré dát na dno nového pařeniště drátěné pletivo. Dostatečnou pozornost věnujte výběru dřeva, které by mělo být odolné proti povětrnostním vlivům a nesmí při kontaktu s půdou rychle hnít. Proto doporučujeme použít dřevo z douglasky nebo modřínu.

V tomto návodu si ukážeme, jak vyrobit pařeniště o rozměrech 150 x 70 cm s okny vyrobenými z dvojitých polykarbonátových desek. Alternativou k nim může být i skleníková fólie, která by ale měla být dostatečně pevná, aby se vlivem silného větru nebo častého zacházení neroztrhla. Naopak nedoporučujeme používat klasické sklo, protože je křehké a těžké, hůře se s ním manipuluje a ztěžuje otevírání a větrání pařeniště.

Co budete potřebovat?
– Dřevěná prkna o rozměrech 10 x 1,8 m v celkové délce 12 m
– Dřevěné hranoly o rozměru 3 x 3 cm a délce 1,2 m
– Střešní latě o rozměru 24 x 48 mm a délce 5 m
– Lišty o rozměru 4 x 1 cm a délce 510 mm
– Polykarbonátová deska o síle 4,5 mm a rozměru 150 x 70 cm
– Vruty do dřeva pro boční desky a střešní rám (3,5 mm x 50 mm)
– Vruty do dřeva pro modelové stavební lišty a polykarbonátový plech (2,5 x 20 mm)
– 3x nerezové panty, 4x úhlová konzola, kuličkový řetěz, madlo a 2x západka s háčkem a okem

Nástroje
– Akumulátorová minipila STIHL GTA 26
– Akumulátorový šroubovák
– Rýč
– Sponkovačka

Začínáme

Nejprve si připravte akumulátorovou minipilu a nařežte si dřevěná prkna na deset kusů: pět z nich nařežte na délku 150 cm a dalších pět na 70 cm. Delší prkna použijete na výrobu přední a zadní strany, zatímco kratší prkna použijete na boky. Vezměte jedno z kratších prken (70 cm dlouhé) a nakreslete čáru z pravého horního rohu do levého dolního rohu. Toto prkno podél čáry rozřízněte na dvě části. Získáte dva trojúhelníkové boční díly, které budou definovat úhel zkosené stříšky.

Hotové pařeniště.

 

Rozřežte ještě dřevěné hranoly (3 x 3 cm) na správné rozměry – potřebujete 2 kusy o délce 25 centimetrů a 2 kusy o délce 35 centimetrů. Pak připevněte jeden z kratších kusů na konce předních desek. Přidejte další přední prkno přímo nad něj (zajistěte, aby bylo v jedné rovině s prvním prknem). Ujistěte se, že čtvercové hranoly vyčnívají asi 5 centimetrů dolů (toto bude spodní část). Pak vezměte dva delší hranoly a připevněte je ke koncům jednoho ze zadních prken. Přidejte 2 další zadní prkna přímo nad ně a máte hotovou přední a zadní stranu vašeho nového pařeniště. V dalším kroku připevněte boční části a na dno umístěte pletivo, které by nemělo být napnuté, a připevněte ho k dřevěnému rámu pomocí sponkovačky.

Postup práce při upevňování přední a zadní stěny.

Nyní si připravíme rám na okno. Ze střešních latí uřízneme dva kusy o délce 150 cm a další dva o délce 70 cm. Sešroubujeme je k sobě pomocí kratších šroubů a úhlových konzolí. K rámu připevníme polykarbonátovou desku pomocí lišt a šroubů. Připevníme panty, madlo, západky s háčky a oky pro bezpečné zavírání a kuličkový řetízek.

Dokončovací práce.

Hotovou konstrukci přeneste na připravené místo a seshora ji naplňte ornicí tak, aby na pletivu bylo alespoň 20 cm zeminy, a můžete se pustit do výsadby. Pokud chcete svoji zeleninu ochránit před nájezdy slimáků, umístěte na pařeniště měděný pás. Slimáci se totiž mědi bojí kvůli chemické reakci, ke které dochází, když se dostanou do kontaktu s kovem.

Vyvýšený záhon měníme na pařeniště

Druhou možností, jak si na zahradě vytvořit pařeniště, je využít některý ze stávajících vyvýšených záhonů a přidělat na něj konstrukci, kterou jsme vyráběli výše. Její rozměry přizpůsobte velikosti svého vyvýšeného záhonu, ale jako materiál doporučujeme zvolit 9mm drážkované dřevo. Madla nebo úchyty umístěte pro snazší manipulaci na boční strany. Dbejte na to, aby pařeniště bylo k vyvýšenému záhonu dobře upevněno, ideální je do rohů umístit dřevěné hranoly, které budou alespoň 10 cm hluboko v zemině a na ně konstrukci posadit.

Vyvýšený záhon lze využít na jaře i jako pařeniště.

Co a kdy do pařeniště vysazujeme?

Během února a března můžete do pařeniště směle vysazovat hlávkový salát, ředkvičky, kedlubny nebo ranou mrkev a na sklizeň se můžete těšit již v dubnu. Od konce března lze začít s rajčaty, paprikami a okurkami, které pak po dostatečném otužení můžete od konce května přemístit na venkovní záhon na zahradě nebo do skleníku. Od května pak můžete v pařeništi pěstovat keříčková rajčata, protože od června už není potřeba pařeniště přikrývat a rostliny tak mohou vyrůst volně do výšky. V pařeništi se bude dařit také špenátu nebo paprikám a lehce si v něm předpěstujete i sazenice jednoletých květin, jako jsou astry, cínie nebo afrikány.

Sdílet článek na Facebooku