Produkty

Potřebujete pilu na přípravu palivového dřeva? Vyberte si tu pravou podle našeho návodu

Časy slunění se na zahradě v září pomalu končí a každý, kdo má chatu nebo dům, ví, že právě teď ho čekají jedny z nejnáročnějších týdnů: podzimní úklid zahrady a chystání palivového dříví. Pořiďte si na to pomocníka. A nevadí, že nejste zrovna profík. V portfoliu značky STIHL se najde spousta pil, které se hodí pro různorodé skupiny uživatelů. Stačí si jen pořádně pojmenovat, na co ji budete potřebovat.

Minimálně podle televizních zpráv takových lidí za poslední rok a půl hodně přibylo – pokud jste se v poslední době také stali majiteli chaty nebo chalupy, už jste možná zjistili, že i když na ni nehodláte jezdit na zimu, nějaké dřevo na topení se přece jen hodí. „Sezónně obývaná chata může spolknout průměrně i pět kubíků dřeva, což je relativně malé množství. Když si ho objednám a mým úkolem je jenom delší kusy rozporcovat na špalky, vystačím si s menším strojem,“ dává první radu šéftechnik značky STIHL Miroslav Kosička.

Když potřebujete zatopit jen občas

Oním „menším strojem“ myslí třeba benzinové pily STIHL MS 170, 180, MS 171, 181 nebo 211, z elektrických například MSE 141 až po MSE 190 nebo akumulátorové modely MSA 120 nebo 140. „Akumulátorové stroje bez problémů zvládnou i situace, kdy je to na chatě nebo chalupě potřeba trochu zvelebit, vytvořit přístřešek nebo prořezat dřeviny,“ vyjmenovává Kosička situace, do kterých se dost možná dostali ti, kdo koupili nemovitost ne úplně udržovanou.

Co tak vyzkoušet lehkou a tichou akumulátorovou variantu?

Když je ale nutné v takovém rekreačním objektu topit celoročně, to už je úkol pro jinou techniku. Takové pily pořád spadají do takzvané hobby kategorie, konkrétně byste měli sáhnout po těch s označením MS 231 nebo MS 251. „Zvládla by to i MS 211, ale v situacích, kdy při přípravě pomáhá celá rodina, už by museli pomocníci na svoje nařezané kousky sem tam čekat,“ přibližuje rozdíl Kosička.

Když potřebujete teplo v domě celou zimu

Rychlost řezu samozřejmě neovlivňuje jenom síla pily, ale i to, jaké dřevo zpracovává. Mokré se řeže rychleji, nezatopíte s ním ale kvalitně hned tuto zimu – správně by mělo mít jen asi 20 procent vlhkosti, což je hodnota, na kterou se dostanete, když ho necháte alespoň dva roky přikryté nějakou plachtou proschnout a profouknout.

Pro ty, kdo potřebují silnější stroj.

Totéž samozřejmě platí pro topení dřevem v rodinných domech. Tady už se objem spotřebovaného dřeva může vyšplhat na opravdu vysoká čísla, takže i jeho příprava chce silný stroj, který pomůže ty velké hromady co nejefektivněji přichystat. Co tedy volit? Těmi správnými modely by měly být MS 251, přes 271, 291 nebo 311. „Všechny už mají dostatečně velký výkon a jsou stavěné na rychlou nárazovou práci s velkým množstvím materiálu,“ vypíchává Kosička, který dává na výběr i z kabelem napájených modelů. Volit je možné z těch od MSE 210 a vyšších.

Sdílet článek na Facebooku