Svět kolem nás

Praha zažila bouřlivé Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS®

Téměř 3 000 fanoušků z celého světa se o víkendu 1.–2. listopadu 2019 sjelo do Prahy fandit svým favoritům na Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS®. V nádherných prostorech Průmyslového paláce na pražském výstavišti tak příznivci sportovního dřevorubectví vytvořili neskutečnou atmosféru, kterou nikdo z více než 100 závodníků za dobu své sportovní kariéry nepamatuje.

Celý šampionát odstartoval v pátek soutěží týmů, ve které se utkalo 20 národních reprezentací z celého světa. Kromě zastoupení evropských týmů nechyběli zámořští favorité z Kanady, USA, Nového Zélandu a Austrálie. Posledně jmenovaná země obhajovala na mistrovství světa v Praze titul z loňského roku.

Jedinečná atmosféra v Průmyslovém paláci v Praze

České vyrovnání dosavadního maxima

Čtyřčlenné týmy závodily ve čtyřech disciplínách (Stock Saw, Single Buck, Underhand Chop a Standing Block Chop) vyřazovacím způsobem až do finále. V těsném zámořském finále obhájila před týmem z Nového Zélandu svůj titul Austrálie s časem 47,80 s. „Máme úžasný tým, během postupových bojů jsme udělali několik chyb, ale ve finále vše zapadlo a porazili jsme Nový Zéland a získali další titul. A ještě v takovémto úžasném prostředí, co více si můžeme přát?” hodnotil atmosféru i výkon svého týmu Australan Brad De Losa.

Český národní tým v akci

Český tým byl ve čtvrtfinále vyřazen sportovci z USA a s časem 57,34 s obsadil páté místo. „Od začátku pro nás závod nebyl jednoduchý, měl na to vliv i los dřeva. V posledním duelu ale všichni podali maximální výkon, vydali se za hranu svých možností, a to je v takovém závodě nutnost. Ale americký tým byl lepší. V takové atmosféře je závod těžší než někde na konci světa a my jsme dokázali, že patříme k nejlepším Evropanům a saháme po výkonech zámořských týmů. Za páté místo jsem rád, protože vzhledem k výkonům ostatních národních družstev je to naše maximum. Ale dnešní výsledek ukázal ještě jednu věc. Ty roky, kdy jsme v ČR Timbersport budovali de facto od nuly, vedly správným směrem a v jejich stopách je potřeba pokračovat,“ popsal vystoupení českého týmu jeho člen Martin Komárek.

Český národní tým v akci

Konečné pořadí týmové soutěže:

  1. Austrálie (47,80 s)
  2. Nový Zéland (49,79 s)
  3. USA (53,91 s)
  4. Polsko (56,87 s)
  5. Česká republika (57,34 s)
  6. Kanada (57,73 s)
Neporažený australský tým

Nevydařený risk Martina Roušala

Sobotního klání se účastnilo 12 sportovců, kteří zvítězili v národních mistrovstvích. Za Českou republiku se statečně rval Martin Roušal, mistr České republiky pro rok 2019. Závodníky čekal náročný tříkolový program sestavený ze všech šesti soutěžních disciplín. V prvním kole to byly disciplíny Underhand Chop, Stock Saw a Standing Block Chop, na jejichž konci vypadli čtyři sportovci s nejmenším bodovým hodnocením. Zbývající závodníci se ve druhém kole utkali v disciplínách Single Buck a Springboard a do dalšího, třetího kola, postoupilo nejlepších šest. Ve třetím kole pak o vítězi rozhodla rychlost v disciplíně Hot Saw.

Martin Roušal při své nejoblíbenější disciplíně Single Buck

Roušalovy výkony v prvním kole se pohybovaly blízko postupu. Díky dvěma osobním rekordům udržel po součtu prvních třech disciplín 8. místo a postoupil do dalšího kola. „Mým cílem v závodě bylo druhé kolo. Do výkonu jsem dal všechno a své osobní zadání tak splnil,“ shrnuje první kolo soutěže Martin.

Martin Roušal v disciplíně Springboard

V druhém kole již nebylo na co čekat a Martin šel do rizika. Při disciplíně Springboard ušetřil vteřiny při vysekávání druhé kapsy, ale nedokonale umístěné prkno mu neposkytlo dostatečnou stabilitu a přeseknutí na vrcholu umístěného bloku ho pak stálo mnohem více času a námahy. S časem 1,27.75 s skončil na konečném osmém místě. „Do této disciplíny jsem musel dát všechno, nebo nic. Moje strategie na urychlení nevyšla, ale to bylo součástí risku,“ hodnotí Martin poslední disciplínu, se kterou se s šampionátem v domácím prostředí loučil. „Nechtěl jsem zklamat všechny, kteří mi věřili, podporovali mě a teď cítím úlevu a radost, že se to podařilo,“ dodává.

Martin Roušal děkoval fanouškům

Dominance zámořských závodníků

Individuálním závodům dominovali závodníci ze zámoří. Aby taky ne, za oceánem tento sport vznikl. První závody STIHL Timbersport proběhly v roce 1985 ve Wisconsinu v USA. V dechberoucím finále však vyhrál Australan Brayden Mayer, který vyhrál čtyři ze šesti disciplín a jen potvrdil, že Austrálie v dřevorubeckých sportech nemá na světě konkurenci. „Je neuvěřitelné tady slavit druhé zlato. Jsem rád, že mohu navázat na loňský double týmového kolegy Laurence O’Tooleho. Byl to báječný víkend.“ Stříbro bral Američan Cassidy Sheer, bronz Novozélanďan Shane Jordan. Na čtvrtém místě podtrhl dominanci zámoří Kanaďan Ben Cumberland.

Brayden Meyer z Austrálie v disciplíně Single Buck během individuální soutěže STIHL TIMBERSPORTS® World Championship

Konečné pořadí individuální soutěže:

  1. Brayden MEYER (AUS) – 75 bodů
  2. Cassidy SCHEER (USA) – 66 bodů
  3. Shane JORDAN (NZL) – 63 bodů
  4. Ben CUMBERLAND (CAN) – 55 bodů
  5. Christophe GEISSLER (SUI) – 48 bodů
  6. Michał DUBICKI (POL) – 35 bodů
  7. Ferry SVAN (SWE) – 30 bodů
  8. Martin ROUŠAL (CZE) – 24 bodů
Nový mistr světa Brayden Meyer z Austrálie, Cassidy Scheer z USA (vlevo) a Shane Jordan z Nového Zélandu (vpravo)

Český fanoušek – nejlepší fanoušek

Jedno prvenství si však Češi z letošního Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS® odnáší. Takovou atmosféru, jakou během uplynulého víkendu v Průmyslovém paláci v Praze vytvořili, totiž ještě nezažil žádný ze sportovců. „Každý ze sportovců, se kterými jsem hovořil, říkal, že si tak mistrovství světa v Praze bude pamatovat: jako neskutečně magický zážitek,“ komentoval české fanoušky Roušal. Jeho slova potvrzoval také Kyle Lemon z Nového Zélandu: „Musím říct, že publikum bylo absolutně nejlepší, jaké jsem během osmi let, co jezdím na závody, zažil. Neskutečné!

Švédští fanoušci budou mít příští rok co dělat

Chválou na celé mistrovství nešetřil ani Jiří Rumplík, jednatel společnosti STIHL Česká republika. Dle jeho slov pražský šampionát předčil veškerá očekávání sportovců i organizátorů. „Měl jsem šanci promluvit se členy představenstva společnosti STIHL, kteří na mistrovství přijeli z německé centrály ve Waiblingenu, a při hodnocení atmosféry šampionátu téměř nenacházeli slova. Čeští fanoušci opět dokázali, že jsou těmi nejlepšími, a vytvořili všem sportovcům neopakovatelnou atmosféru,“ hodnotí Rumplík. Nevyloučil také, že díky letošnímu úspěchu by se šampionát mohl za pár let vrátit zpět do Prahy. Další mistrovství, které proběhne v roce 35. výročí vzniku STIHL TIMBERSPORTS®, se uskuteční 7. a 8. listopadu 2020 ve švédském Göteborgu.

Sdílet článek na Facebooku