Produkty

První pila budoucnosti: MS 500i

Akumulátor, nebo benzín? Je to souboj technologií budoucnosti a současnosti? Nebo jen rozšiřování palety možností, z níž mohou zákazníci vybírat svoji pilu nebo sekačku? Podle jednatele STIHL v České republice, Jiřího Rumplíka, platí spíš druhá z nabízených variant. „I v segmentu benzínových strojů vidíme stále obrovský potenciál. Zvlášť, když s každou novou řadou dokážeme snižovat emise…

I v segmentu benzínových strojů vidíme stále obrovský potenciál. Zvlášť, když s každou novou řadou dokážeme snižovat emise, a přitom zvyšovat výkon i pracovní komfort pro uživatele. Jsem přesvědčen, že i v následujících letech budou benzínové stroje stále významnou součástí našeho produktového portfolia,“ vysvětluje Jiří Rumplík.

V oblasti motorových pil uvedl STIHL v minulém roce na trh vůbec první sériově vyráběnou pilu s elektronickým vstřikováním. Ta dostala označení MS 500i. Podle Jiřího Rumplíka je absolutní špičkou v segmentu profesionálních pil, a proto ji lze označit jako první pilu budoucnosti.

Unikátní je totiž její systém STIHL Injection, tedy elektronicky řízené vstřikování paliva, které umožňuje chod motoru za jakýchkoli podmínek a navíc přispívá k citelnému snížení spotřeby. Díky němu má MS 500i takové parametry, kterým žádná jiná pila nemůže konkurovat. Neuvěřitelný je už jen její výkon 5 kW. Připočteme-li k tomu hmotnost, pouhých 6,2 kg, dostáváme se poměrem hmotnosti na jednotku výkonu na neuvěřitelných 1,24 kg/kW.

Pila MS 500i je navíc neskutečně rychlá. Díky inovativní technologii dosahuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 0,25 sekundy. Také u ní naleznete senzory pro měření tlaku vzduchu a vnitřní i venkovní teploty. Všechny tyto hodnoty jsou předávány řídicí jednotce, která na jejich základě optimalizuje dávkování paliva. To zaručuje pile ještě plynulejší a rychlejší chod.

Být na trhu včas s novým produktem je ovšem pouze jedna strana mince. Klíčové je udržet stejně vynikající kvalitu u každého ze strojů, který dáváme do nabídky. V případě MS 500i se obojí podařilo. Pila obstála v náročných praktických zkouškách a o jejích kvalitách jsme tak stoprocentně přesvědčeni. A navíc je v tuto chvíli na trhu jediná,“ uzavírá Jiří Rumplík.

Sdílet článek na Facebooku