Produkty

První pila budoucnosti: Technologie přímého elektronického vstřikování je u motorových pil realitou.

Akumulátor, nebo benzín? Je to souboj technologií budoucnosti a současnosti? Nebo jen rozšiřování palety možností, z níž mohou zákazníci vybírat svoji pilu nebo sekačku? Podle jednatele STIHL v České republice, Jiřího Rumplíka, platí spíš druhá z nabízených variant.

I v segmentu benzínových strojů vidíme stále obrovský potenciál. Zvlášť, když s každou novou řadou dokážeme snižovat emise, a přitom zvyšovat výkon i pracovní komfort pro uživatele. Jsem přesvědčen, že i v následujících letech budou benzínové stroje stále významnou součástí našeho produktového portfolia.“

V oblasti motorových pil se zákazníci mohou letos těšit na unikátní novinku. STIHL uvede na trh vůbec první sériově vyráběnou pilu s elektronickým vstřikováním. Ta dostala označení MS 500i. Podle Jiřího Rumplíka půjde o absolutní špičku v segmentu profesionálních pil – první pilu budoucnosti.

Co konkrétního přinese nová pila zákazníkům? Především překvapivě nízkou hmotnost – pouhých 6,2 kilogramu, což v porovnání s výkonem znamená prvenství mezi sériově vyráběnými pilami. Na kilowattu výkonu tak pila vyžaduje jen 1,24 kilogramu hmotnosti. Vysoký výkon je navíc dostupný prakticky okamžitě, protože řetěz je schopný dosáhnout rychlosti 100 km/h za nepostřehnutelných 0,25 sekundy.

I v tomto případě vývojová centrála v německém Waiblingenu pokořila dosavadní globální limity. Vstřikování paliva je řízeno elektronicky, což umožňuje dokonalý chod motoru prakticky ihned a za jakýchkoli podmínek a navíc přispívá ke snížení spotřeby paliva. Řídicí jednotka ukládá veškerá provozní data ve své paměti a usnadňuje případnou diagnostiku závad.

STIHL ve své, více než devadesátileté historii, představil desítky unikátních strojů a vylepšení a dodnes platí za hlavního inovátora na trhu. „Ve vývojovém centru pracuje více než 700 lidí, kteří se skutečně zabývají výhradně vývojem a výrobou novinek pro segment zahradní a lesnické techniky. MS 500i je typickou ukázkou toho, o co dlouhodobě usilujeme. Být celosvětovým lídrem, který udává trendy. Tímto produktem zakládáme zcela novou technologickou kategorii,“ říká Jiří Rumplík.

nová pila MS 500i v akci

Výrobce STIHL také neustále rozšiřuje nabídku akumulátorových strojů. Aktuální akumulátorové stroje představují téměř plnohodnotnou náhradu strojů benzínových. „Již aktuální nabídka akumulátorových produktů dokáže velmi slušně konkurovat benzínovým strojům. Budoucí řady akumulátorových strojů, které v dohledném horizontu představíme, ale už benzínové stroje plnohodnotně nahradí. Hovoříme přitom nejenom o práci v komunální sféře, ale i o profících v lesích,“ říká Jiří Rumplík.

„Být na trhu včas s novým produktem je ovšem pouze jedna strana mince. Klíčové je udržet stejně vynikající kvalitu u každého ze strojů, který dáváme do nabídky. V případě MS 500i se obě dvě rovnice protnuly. Pila obstála v náročných praktických zkouškách a o jejích kvalitách jsme tak stoprocentně přesvědčeni. A navíc je v tuto chvíli na trhu jediná,“ uzavírá Jiří Rumplík.

Sdílet článek na Facebooku