Rádce

Jak pečovat o pilový řetěz

S blížící se podzimní sezonou přicházejí na řadu motorové pily a příprava dřeva na zimu. Ruku v ruce s tím dochází k zvýšené zátěži pilových řetězů. Můžete mít sebevýkonnější pilu, ale bez kvalitního a udržovaného řetězu se s ní budete jen zbytečně trápit. Jak se tedy o řetěz postarat, aby nedocházelo ke zbytečnému znehodnocování řetězu, vodicí lišty nebo dokonce samotné pily?

Základem je pravidelné ostření řetězu. K tomu slouží speciální pilník s vodítkem, které udržuje pilník ve správné poloze vzhledem ke geometrickému tvaru zubů. Správný průměr pilníku spolu s odpovídajícím úhlem ostření vytvoří takový tvar řezného zubu, který zajistí nejvyšší možný řezný výkon doprovázený minimem rázů a vibrací. Parametry ostření každého řetězu udává zadní strana prodejního obalu. Po zhruba pěti domácích ostřeních se doporučuje návštěva odborného servisu, kde vám odborníci řetěz naostří na elektrickém ostřicím přístroji, a tak bude řetězu navrácena stejná délka zubů a úhlování.

Ostření řetězu v praxi

Kvalitní mazací olej je základ

Volba správného mazacího oleje je pro mnohé uživatele motorových pil velkým oříškem. Zvláště, když do toho ještě vstupuje česká legislativa, která stanovuje povinnost vlastníků lesů používat při své hospodářské činnosti k mazání řetězů motorových pil výhradně biologicky odbouratelné oleje. Většina profesionálů se ale snaží snižovat svoje provozní náklady na minimum, a proto nahrazuje biologické oleje směsí různých kapalin pořízených za zlomek ceny kvalitních olejů.

I tady však platí, že kvalitní pila si zaslouží kvalitní mazací olej, a ne vždy se úspora opravdu vyplatí. U levnějších „mazacích kapalin“ je mazací schopnost zanedbatelná až žádná a kapaliny na místo toho obsahují velké procento abrazivních příměsí, které vedou k opotřebení celé řezné části pily a k postupnému poklesu výkonnosti olejového čerpadla, což může vést až k jeho úplnému poškození. Oprava pak může stát i několikanásobně víc než úspory na levnějším mazivu.

Pozor na opotřebenou řetězku

Při montáži nového řetězu je třeba si dávat pozor i na stav stávající řetězky. Opotřebená řetězka má dosedací plochy, jimiž je řetěz poháněn, proříznuty do větší hloubky, než je výrobcem doporučených 0,5 mm. Při provozu nového řetězu na opotřebené řetězce tak může lehce dojít k jeho poškození – řetěz se „propadá“, tedy neopírá se o zuby řetězky hranou vodicího článku, ale vinou opotřebení řetězky dosedá spojovacími články na její jednotlivé vrcholy a láme se přes ně. Vyústěním situace je pak ve většině případů přetržení řetězu. Na jedné řetězce se doporučuje používat a pravidelně střídat maximálně tři pilové řetězy, jinak dochází ke zkracování životnosti řetězů. Uživatel se pak vystavuje riziku vážných úrazů způsobených přetržením řetězu.

U prodejce jste v nejlepších rukou

Pokud si s něčím ohledně vaší motorové pily nevíte rady, je nejlepší zajít za nejbližším odborným prodejcem, který vám se vším poradí a o vaši pilu se postará.

Sdílet článek na Facebooku