Produkty

Přilbové soupravy STIHL zajistí ochranu hlavy i spojení se světem

Dlouholetá zkušenost, řemeslná zručnost, dokonalá znalost stroje, ale i fyzická síla. To vše je při práci se stroji STIHL na zahradě, v lese nebo v parku potřeba. Nad tím vším ale stojí ještě jedna důležitější věc. A tou je bezpečnost práce, na niž by žádný profesionál ani „hobbík“ rozhodně neměl nikdy zapomínat.

Člověk si to často ani neuvědomuje, ale existuje mnoho způsobů, jak si při práci s motorovou pilou nebo křovinořezem může snadno přivodit lehčí nebo těžší úraz. Ze všech nejhorší jsou ale úrazy hlavy. „Není nic horšího, než když vám z káceného stromu přiletí z koruny malé pozdravení v podobě suché větve, která se uvolnila vibracemi,“ upozorňuje na úskalí kácení stromů Marek Vodrážka, prodejce strojů a techniky STIHL z Prahy-Uhříněvsi, který sám kdysi pečoval o veřejnou zeleň a dodnes často bere pilu do ruky.

Zůstaňte ve spojení se světem i při práci v lese.

Proto ke každému motorovému stroji STIHL, ke každé pile i křovinořezu doporučuje svým zákazníkům přikoupit i ochranné pomůcky hlavy, sluchu, zraku a obličeje. Značka STIHL totiž dodává na český trh celou řadu produktů: od mušlových tlumičů sloužících k ochraně sluchu, které lze doplnit o nylonovou mřížku k ochraně obličeje, až po kompletní přilbové soupravy. Používání mušlových tlumičů si pochvaluje třeba řezbářka Hana Stejskalová. „Jen díky nim a možnosti propojení s chytrým telefonem pomocí Bluetooth můžu zůstat ve spojení s okolním světem. Zákazníci i kamarádi se mi pohodlně dovolají, i když zrovna vyřezávám sochu ze dřeva motorovou pilou,“ vyzdvihuje přínos moderních technologií, díky kterým při práci poslouchá nejen svoji oblíbenou muziku, ale i audio knihy, na které by jinak kvůli svému vytížení nenašla čas.

Výběr ochranných přileb závisí na způsobu jejich použití

Ochranné přilbové soupravy nabízí STIHL hned v několika variantách. Vaše volba by se měla odvíjet od toho, pro jakou práci přilbu potřebujete a co od ní očekáváte. Základní model představuje přilbová souprava FUNCTION BASIC, která plně vyhovuje potřebám příležitostných uživatelů, lidí, kteří ji potřebují jen několikrát do roka, a to ještě při řezání dovezeného dřeva. Takový uživatel ocení hlavně dostatečný útlum hluku a ochranný nylonový štít, kterým je přilba vybavena.

To přilbová souprava ADVANCE Vent je už určena pro profesionální uživatele, kteří se prací v lese živí. Její ergonomické vlastnosti jsou diametrálně odlišné od prvně zmiňované. „Poskytuje perfektní útlum hluku, mnohem lépe sedí na hlavě a pohodlnější je i manipulace s nastavitelným páskem, který lze přizpůsobit velikosti hlavy. V neposlední řadě lze tuto přilbu doplnit o další zajímavé prvky, jako jsou Bluetooth sluchátka pro propojení s chytrým telefonem nebo ochrana zátylku proti vodě nebo padajícímu jehličí,“ zdůrazňuje přednosti této přilby prodejce Marek Vodrážka.

Ochrana hlavy je při práci v lese to nejdůležitější.

Nováčkem mezi přilbovými soupravami STIHL je model nazvaný ADVANCE X-CLIMB. „Tato souprava představuje něco jako dvě v jedné, protože splňuje dvě normy použití jak pro práci ve výškách, tak pro práci na zemi. Jednoduchou úpravou ji lze přenastavit pro jednu nebo druhou aplikaci,“ vysvětluje Vodrážka a upozorňuje na magnetický „podbradník“, který zajišťuje, že přilba při práci dobře sedí na svém místě, podobně jako to funguje u cyklistických nebo lyžařských přileb. Na tuto přilbu čekali především arboristé, kteří pečují o stromy ve výškách, ale pracují i na zemi.

Všechny uvedené přilby Vodrážka doporučuje používat i při práci s křovinořezem. Jejich štít je totiž dostatečně dlouhý, aby ochránil celý obličej. „Při lehce předkloněné hlavě, kterou při seči máte, přilba zakryje i jinak holý krk. Kvalitní sluchátka samozřejmě chrání vaše zvukovody a v neposlední řadě vás přilba ochrání před sluncem místo čepice,“ uzavírá debatu o přilbách Vodrážka a dodává, že ke všem zmíněným přilbovým soupravám lze objednat náhradní díly včetně potních pásků, takže poslouží dlouhé roky.

Sdílet článek na Facebooku