Rádce

Akumulátory jsou budoucnost. Jak s nimi správně zacházet?

Pro řadu uživatelů zahradní a lesní techniky je právě letošní sezona tou první s akumulátorovými stroji. To je věc, že? To ticho. A ta lehkost. Aby vám ovšem tento typ techniky sloužil co nejdéle, vyplatí se právě baterii věnovat trochu pozornosti. Značka STIHL začala první akumulátorové stroje prodávat už někdy před deseti lety a podle technika Aleše Nováka baterie v nich leckde pořád slouží. Aby se to povedlo i vám, chce to držet se několika rad a znát pár základních charakteristik.

Lithium-iontové baterie nové generace

Mezi ty nejdůležitější patří skutečnost, že ve strojích značky STIHL se používají moderní lithium-iontové baterie, u kterých je potřeba neustále vyvracet pár mýtů, které se čas od času objeví. Tak tedy, pokud akumulátorový stroj koupíte, nemusíte ho nabíjet úplně do plna a už vůbec se to nemusí dělat třeba přes noc. To platilo pro dřív používané nikl-kadmiové baterie, protože ty trpěly vysokou mírou samovybíjení. Pokud zůstaly dlouho jen tak ležet někde v regálu, automaticky se vybily. To se ale u nových akumulátorů neděje. Pokud se zrovna nepoužívají, jejich elektronika je automaticky uvede do klidového stavu, což chrání před škodlivým hlubokým podbitím. Když si nový stroj s baterií donesete, bude nabitý na 30 nebo 40 procent a vaším úkolem je dobít ho aspoň na 80 a můžete hned pracovat.

>> podívejte se na kompletní nabídku akumulátorových strojů

Starého typu baterií se týkal také nežádoucí jev, kterým už ty dnešní netrpí. Řeč je o paměťovém efektu, tedy ztrátě kapacity baterie v důsledku částečného vybití. Článek totiž zaznamenával spotřebu energie a postupem času poskytoval místo původní kapacity pouze tu dříve využívanou. Pro nové baterie také platí, že nemusí při nabíjení ležet na zdroji tepla, jak se dřív tradovalo. Naopak je to poškozuje, stejně jako když leží v moc velkém chladu. Proto by se akumulátor rozhodně neměl například v zimě skladovat ve studené kůlně, ve vlhkém sklepě a v létě třeba ani ve stodole, na kterou intenzivně svítí sluníčko. „Optimální jsou pokojové teploty od pěti do čtyřiceti stupňů, a pokud sklep, tak jen ten suchý. Mimo sezonu nebo při delší odmlce v používání by se baterie měla skladovat nabitá na asi 40 procent,“ upozorňuje Aleš Novák.

Při práci máte vždy přehled o tom, kolik energie baterie ještě má.

Že se akumulátor při nabíjení zahřívá, je normální a majitel se nemusí ničeho bát. I když závadu nelze nikdy vyloučit úplně, konstrukční řešení baterie před přehřátím chrání. Proto je ale mimochodem tolik důležité kupovat si baterii i příslušenství originální – u padělků akumulátoru nebo nabíječky je riziko závad výrazně vyšší.

Jak dlouho bude nabití baterie trvat, závisí přirozeně na její kapacitě. Doba nabíjení na 80 procent se pohybuje od půl hodiny po čtyři a půl hodiny. 80procentní hranice je důležitá, protože po jejím dosažení nabíječka automaticky pokračuje v pomalejším nabíjení velmi nízkým a šetrným proudem. Když je baterie nabitá, stroj automaticky ukončí proces a přeruší se napájecí obvod.

Péče = delší životnost

Podle zkušenosti Aleše Nováka si většina zákazníků k akumulátorovému stroji pořizuje baterie rovnou dvě. Například nejvyšší kategorie sekaček s nimi vyloženě počítá a i u těch nižších se vyplatí je hlavně při větších plochách rozhodně mít. „Práce s akumulátorovou technikou je velmi pohodlná. Člověk nemusí neustále hlídat kabel jako u ze sítě napájených elektromotorů. V případě strojů se spalovacím motorem je zase třeba počítat s hlučnějším a těžším strojem, který přece jen vyžaduje větší míru péče,“ srovnává zkušený technik a dodává: „Akutechnika tyto nevýhody eliminuje.“

Co je na tom všem nejdůležitější, je fakt, že při správné péči akumulátor vydrží až 1500 nabíjecích cyklů. První majitelé tak dodnes používají i první baterie, které STIHL uvedl na trh. „Pořád platí, že na ně dáváme i nadstandardní záruku. Trvá dva roky a týká se i uchování kapacity baterie,“ doplňuje ještě Novák.

Lithium-iontové baterie nemusíte nabíjet celou noc, stačí několik hodin.
Sdílet článek na Facebooku