Rádce

Co dělat na zahradě v zimě? Zahálka není povolena

I když vaše zahrada v zimě odpočívá, neznamená to, že nepotřebuje vaši péči. Čemu věnovat speciální pozornost, na co nezapomenout a jak se během období vegetačního klidu pomalu začít připravovat na novou sezonu?

Na sněhovou nadílku se každoročně ze všech nejvíc těší děti. Majitelé zahrad by ale sněhové zpravodajství měli také bedlivě sledovat. Stálezeleným rostlinám, jako jsou bambusy, vavříny nebo túje, stromům ani keřům lehký sněhový poprašek nevadí. Pod mokrou, těžkou vrstvou sněhu ale všechny rostliny i keře trpí, a proto je pravidelně oklepávejte a ometejte. Těžký sníh odklízejte i ze skleníku, pařeniště, ze střechy zahradního domku nebo ze zamrzlého zahradního jezírka.

Už na podzim, po posledním sekání trávy, jste jistě všechno svoje nářadí a vybavení dobře vyčistili a uložili na zimu do skladu. Nepotřebují ale vaše motorové stroje, jako jsou sekačky nebo křovinořezy, před startem nové sezony odborný servis? Pokud ano, domluvte se co nejdříve na termínu, protože s příchodem jara si na servis vzpomene mnoho zahrádkářů, a to potom bývá problém vše stihnout zavčas.

>> Najděte si jednoduše svůj nejbližší značkový servis pro stroje STIHL.

Zimní péče o jezírko

Výhonky orobince a mnoha dalších bahenních rostlin na podzim úplně odumírají a je třeba je odřezat, a to nejpozději na jaře, než začnou znovu pučet. Vzhledem k tomu, že rostliny často rostou dost daleko od břehu, není snadné se k nim dostat. Když je v zimě jezírko dostatečně zamrzlé, že unese i dospělého člověka, můžete se vydat k rostlinám se zahradními nůžkami a vše vyřešit.

Myslete i na podvodní rostliny, které k přežití potřebují světlo. Proto ze zamrzlého jezírka pravidelně odstraňujte napadlý sníh. Jestliže máte v jezírku ryby, nikdy nerozbíjejte led, ale raději používejte protimrazová čerpadla nebo speciální provzdušňovače, které udrží otvor v ledu i při silnějších mrazech. Pro bezpečné přezimování ryb se doporučuje hloubka jezírka alespoň jeden metr, jinak je musíte ještě před prvními mrazy odstěhovat.

Prořezávání stromů a keřů

Ve dnech bez mrazu zaměřte svoji pozornost na keře, které nesou lahodné ovoce, jako je rybíz nebo angrešt. Odstraňte všechny mechem obrostlé větve a nebojte se provést radikální řez. Výhonky vyrostlé v loňském roce a silné asi jako tužka můžete použít k množení. Podívejte se ale, zda mají nahoře a dole pupeny (tzv. oko). Vložte je do písku nebo lehké zahradní zeminy, a pokud vyraší, zakořenění proběhlo úspěšně.

Únor je také optimálním obdobím pro řez ovocných stromů, aby dobře plodily. Stromy v zimě vtahují všechny živiny do kořenů, aby hned na jaře proudily do větví a stimulovaly nový růst. Krátce před rašením se také lépe hojí místa, odkud byly odstraněny silnější větve, a klesá riziko infekce. Venkovní teplota při řezu stromů by ale neměla klesnout pod –4 °C. Pro prořezávku stromů si vyberte vhodné nástroje, se kterými se vám bude dobře pracovat a zároveň nijak neporaní ovocný strom. Kromě vyvětvovacích nůžek se vám při práci bude hodit i akumulátorová minipila GTA 26.

Přípravy na sezonu začínají v únoru

V druhé polovině února již přichází ten správný čas na výsev semen paprik, rajčat, ale i další zeleniny, kterou chcete později přesadit do skleníku nebo pak po polovině května ven na záhon. Květináče se zasetými semeny umístěte v interiéru na světlé místo, ideálně na okenní parapet, a pravidelně je zalévejte. Do května vám mladé rostliny paprik a rajčat budou zdobit všechna okna. Chcete-li pěstovat rané brambory, které se dávají na záhon v dubnu, připravte si již během února sadbu a nechte brambory na světlém místě vyklíčit. Z předklíčených hlíz je totiž výnos vyšší až o 20 procent než u přímo vysazených brambor bez klíčení.

Sdílet článek na Facebooku