Rádce

Jak dlouho stroj vydrží? Rozhoduje váš přístup a péče o něj

Práce na zahradě jsou v plném proudu a člověk by potřeboval pár dní navíc, aby všechno stihl. Není čas se zdržovat, přesto jedna věc za chvilku vaší pozornosti stojí. Právě teď se totiž rozhoduje o tom, jak dlouho vám vaše stroje budou sloužit. Když jim před a po práci na zahradě nebo v lese věnujete svůj čas, vydrží o to déle. Co to přesně obnáší? A jaké pomůcky přitom využít?

Se stroji je to stejné jako s pokojovými květinami. Když jim dáte péči, odvděčí se vám hezkým vzhledem a hlavně dlouholetostí. A tak posíláme pár tipů od technika značky STIHL Aleše Nováka, co všechno může pomoct.

„Začíná to už jenom tím, jak uživatel se strojem pracuje. Například křovinořezy nebo motorové pily jsou stavěné tak, že mají jet na plný plyn, ne jim permanentně přidávat a ubírat plyn. Někdo dělá to druhé, protože si myslí, že si tak stroj šetří, ale je to právě naopak, škodí mu,“ dává příklad Novák.

Může to znít banálně, ale přesný popis toho, jaké zacházení stroj potřebuje, najde každý v návodu k obsluze a ano, opravdu stojí za přečtení. „Je tam totiž vždy přesně popsáno, co má uživatel dělat pro údržbu, jak má stroj servisovat, jaké díly si v případě potřeby může sám vyměnit, a to včetně návodu, a do čeho se naopak pouštět nemá,“ upozorňuje Aleš Novák na momenty, kterým stojí za to v plné sezoně věnovat pozornost.

Právě teď totiž leckdo vytahuje například sekačku každý týden. A ano, opravdu se vyplatí například nože stroje pokaždé pečlivě očistit. Pokud na nich ulpí mokrá tráva, může dojít ke korozi kovových částí. Naopak při sekání suché trávy ulpívají na žebrech válce nečistoty, pyl a prach, takže po určité době může motor přestat dobře chladit a přehřívá se. Kdo se nechce při čištění moc nadřít, může si k tomu pořídit některý ze speciálních čističů.

Servisní kity jsou jako krabička první pomoci

Ale zpět k dílům a jejich možné výměně. Značka STIHL uvedla už minulý rok na trh speciální servisní kity, sady základních náhradních dílů například ke křovinořezům nebo pilám, které by se měly pravidelně měnit. Jejich výhodou je, že to drtivá většina majitelů strojů zvládne opravdu sama. „Sady obsahují svíčku a vzduchový a palivový filtr. U svíčky se doporučuje výměna po 100 hodinách, u filtrů každou sezonu. Právě tato péče dokáže zabránit nejčastějším banálním závadám,“ zdůrazňuje Aleš Novák. Pro ty, kdo se do něčeho takového ještě nikdy nepustili, je v sadě vždy návod a existují i instruktážní videa. A kdo by si přece jen netroufl, může vždy vyhledat servis.

Pomocí servisních kitů se o svůj stroj lehce postaráte sami.

Obdobná slova platí u strunových hlav ve vyžínačích a v křovinořezech. Doplnění žací struny je sice jemnější práce, ale zručnější uživatel se do ní může pustit bez problémů doma. Broušení ocelového žacího nástroje křovinořezu už je na pováženou. Ne každý má doma brusku, a i pro toho, kdo ji má, může být pečlivé nabroušení tak, aby byl díl opravdu dobře vyvážený, docela oříšek. Přitom právě vyvážení je alfa a omega všeho. „Je to stejné jako u auta. Když nevyvážíte kola, třesou vám celým vozem, který se tak ve výsledku celý opotřebovává. Proto doporučujeme ostření a vyvážení věnovat velkou pozornost,“ apeluje Aleš Novák a rovnou také říká, že jsou věci, do kterých by se sám majitel stroje pouštět neměl. V zásadě jsou to ty, o kterých není v návodu k použití ani zmínka. Přece jen motorová pila nebo křovinořez jsou nástroje, kde se může neopatrným zásahem dovnitř stroje leccos pokazit a způsobit fatální následky. Proto je důležité, aby takové úkony dělal pravdu zkušený člověk v autorizovaném servisu.

Sdílet článek na Facebooku