Produkty

Nová robotická sekačka je auto a počítač v jednom

Jako dětské čekání na dlouho vysněný dárek. Tak nějak vypadalo očekávání českého trhu na příchod nejnovější robotické sekačky iMOW RMI 522 C, která už je teď i u nás ke koupi. Hi-tech stroj je vybavený nejnovějšími funkcemi, takže se třeba na své místo vrátí sám odkudkoli z trávníku, a spíš než sekačka je to auto a počítač v jednom. Přečtěte si, v čem všem umí vašemu trávníku udělat skvělou službu.

Základní popisek říká, že se jedná o plně automatickou robotickou sekačku pro střední plochy trávníku do 2 100 m². Kdo už má s roboty nějakou zkušenost, ten ocení hlavně funkci „návratu z práce“ do dokovací stanice nejkratší cestou. „Pro majitele to znamená, že se tím eliminují stopy po okrajích plochy, protože doteď se sekačka vždy vracela takzvaně po drátě, tedy po okrajích pracovní plochy. Tato robotická sekačka už totiž má svoji vnitřní mapu, takže v každém momentu přesně ví, kde se nachází, a podle toho si plánuje cestu zpět,“ vysvětluje šéftechnik společnosti STIHL Miroslav Kosička.

Sekačka se sama vrátí z jakéhokoliv místa na zahradě.

Podle slov muže, který stroj už několik týdnů intenzivně testuje, jsou všechny technologické změny skutečně poznat. „Zatížení rohů trávníku je viditelně menší,“ zaznamenal hlavní technik, který oceňuje i další funkce.

Rozmělnit a dodat živiny

Důležitým znakem robotické sekačky je kromě jejího tichého chodu, na který není třeba nijak dohlížet, i fakt, že nedisponuje žádným sběrným košem. U strojů tohoto typu se počítá s tím, že aby byl výsledek vždycky perfektní, sekačka se po trávníku prohání co pár dní. Usekává tím pádem jen velmi malé kousky rostlin, které rovnou ukládá zpátky do trávníku. „Klasická sekačka mívá do třech tisíc otáček za minutu, tato má přes čtyři tisíce, takže zbytky trávy dokonale rozmělní a zanechává je na povrchu půdy. Takto se do ní dodávají nové živiny a omezuje se výpar vody,“ popisuje koloběh živin Kosička.

⟩⟩ přečtěte si podrobnou technickou specifikaci nové sekačky

Označení C v názvu stroje znamená, že jej lze kdykoliv pohodlně ovládat přes aplikaci iMOW App v mobilním telefonu nebo tabletu. Majitel tak kdykoliv vidí, kde se stroj nachází, jak má nastavený pracovní plán a jestli je technicky pořád v kondici, nebo mu něco chybí. Pokud k tomu majitel dá svolení, může se na stroj kdykoliv připojit také servisní technik, který může zkontrolovat provoz nebo jestli je dobře nastavený vyžínací plán. Správa na dálku se obzvlášť může hodit jako prevence proti krádeži. „Jakmile stroj opustí pozemek, majitel dostane na dané zařízení okamžitě zprávu,“ zdůrazňuje Miroslav Kosička.

Nemusíte se o nic starat, stačí jen pozorovat z dálky.

Rovnou ale dodává, že krádež takového stroje by rozhodně nebyla chytrá. K robotické sekačce totiž patří i další příslušenství, které je pevně ukotvené na zahradě, a to si s sebou zloděj většinou nevezme. Navíc zprovoznit sekačku jinde je skoro nemožné – každý kus má vlastní heslo, a i kdyby ho někdo resetoval, tak při znovuspuštění se nový klíč generuje za pomoci výrobního čísla. Takže v momentu, kdy by se o to někdo pokusil, objevila by se tato informace v centrálním registru.

Sdílet článek na Facebooku