Produkty

Nové křovinořezy se poperou i s nejtěžšími úkoly

Jarní sezona zase nachystá spoustu výzev a dost pravděpodobně bude třeba ovládnout i nějaká ta území pokrytá divoce rostoucí trávou nebo náletovými dřevinami. Právě s takovými úkoly nejlépe pomohou křovinořezy. STIHL letos uvádí na trh hned několik nových produktů v této kategorii, které si poradí i s těmi největšími výzvami, jimž běžně čelí profesionálové.

FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 461 C-EM, FS 491 C-EM, takové je označení letošních novinek, které postupně přicházejí na trh. Ve všech případech pro ně platí, že jsou to nástupci již dříve úspěšných modelů, od kterých se liší zejména svou hmotností a výkonem. Co mají všichni nástupci společného, to je 4bodový antivibrační systém, výhody elektronicky řízeného karburátoru M-Tronic, propracovaná ergonomie a popruhy vytvořené tak, že člověka nebolí tělo ani po celém odpracovaném dni.

„Ve všech těchto případech mluvíme o profesionálních strojích, které využijí hlavně zaměstnanci zahradnických firem a městských služeb nebo lidé, kteří se potřebují pravidelně starat o větší kus lesa. Stroje zvládnou opravdu velké plochy a antivibrační systém, který je vhodné kombinovat ještě s ochrannými pomůckami, slibuje opravdu pohodlnou práci,“ říká Josef Horálek, obchodní zástupce značky STIHL a zkušený praktik.

Fungování se strojem bude budoucímu majiteli ulehčovat i závěsné zařízení, kterým jsou křovinořezy opatřené. „Díky němu se hmotnost stroje rozloží na obě ramena i záda, takže je tělo zatížené rovnoměrně a není to tak, že by člověk nesl křovinořez v rukou. Vedení stroje je díky závěsnému zařízení vyvážené, takže kývavým pohybem těla doleva a doprava ho uživatel jenom vede a není třeba vynakládat velkou sílu,“ přibližuje Aleš Novák, technik značky STIHL.

Právě tahle výhoda se počítá hlavně u nejvýkonnějšího a nejtěžšího křovinořezu, který má aktuálně STIHL na trhu – nese označení FS 491 C-EM a má výkon 2,4 kW. I pro něj platí, že na jednu palivovou nádrž zvládne pracovní cyklus až 45 minut. Protože má ale zvětšený průměr žací struny oproti svému předchůdci s označením FS 490, zvládne obhospodařit ještě větší plochu porostu. Ano, žací struny. Při profesionálním použití se totiž běžně stává, že místo trojcípého kovového dílu se na spodní část montuje vyžínací hlava se strunou, takže je možné využívat výhody různých nástrojů a přizpůsobovat se rostlinám, které na ploše rostou.

Sdílet článek na Facebooku