Svět stihl

Od školy se STIHLem

V lese byl už od malička jako doma, vystudoval lesnickou školu a se značkou STIHL má dlouhodobě ty nejlepší zkušenosti. Proto neváhal popadnout první příležitost a šel do toho. „Šel jsem se zeptat jednoho kolegy, který prodával osborny, jak dál, a on mi řekl, že dostal nabídku od STIHLu. Dal mi takový signál, že se můžu ozvat, tak jsem to zkusil,“ vzpomíná majitel prodejny s lesní a zahradní technikou STIHL Tomáš Vondryska.

Věrnost už 25 let

Prodejna v malebném Horšovském Týně v podhůří Šumavy je už 25 let na tom stejném místě. „Mám vystudovanou střední školu lesnickou a tím směrem se také ubíralo mé první zaměstnání. Po revoluci jsem však přemýšlel, co dál. Už od začátku mi bylo jasné, že se to bude kolem lesa a lesní techniky motat. Tak jsem to zkusil se STIHLem. O prodejnu jsem se přihlásil na začátku v roku 1995 a 13. března už se otevíralo,“ představuje své začátky Vondryska. A až na pár úprav týkajících se zvětšení prostoru zůstává vše na svém místě, včetně mnoha stálých zákazníků, kteří jsou mu za celých 25 let fungování věrní.

Za čtvrtstoletí fungování už se mu přihodilo i mnoho úsměvných momentů. „Zákazníci si třeba přišli koupit tu nejlevnější pilu a odešli nakonec s tou nejdražší,“ vzpomíná Vondryska. Kvalita prostě vyhrává nad nízkou cenou a u značky STIHL to platí dvojnásob.

O obchod se nestará sám, na pomoc má jednoho zaměstnance. „Měl jsem tady příbuzného, jenže pokročil do úctyhodného věku 84 let a s touto moderní technikou si už nerozuměl. Tak jsem postupně sháněl někoho jiného, až jsem přišel tady na kolegu, který mi ochotně pomáhá už šestým rokem.“ Díky výpomoci může stíhat svého dalšího koníčka, kterým jsou myslivost. K lesům má opravdu blízko. „Mimo to mám ještě chovnou stanici se třemi psy, takže chodíme na hony. A to také zabere celkem dost času…

Pan Vondryska ve svém království

Ženy zákaznice

Nejen muži jsou však zákazníky prodejny pana Vondrysky. „Když k nám přijde žena, tak to má buď pěkně napsané a ví i počet článků řetězu u pily, nebo dokonce ví přesně z hlavy, pro co přišla. Takových k nám chodí spousta a musím přiznat, že mnohdy mají mnohem větší přehled než jejich drahé polovičky,“ popisuje Vondryska své zákazníky.

Na málo zákazníků si v podhůří Šumavy pan Vondryska stěžovat nemůže. Jedním z jeho stálic je i Josef K., výherce sekačky RMA 339 z podzimní soutěže. “Doma mám dvě pily. MS 362 a MS 261, k tomu samozřejmě ochranné vybavení. Míval jsem i jiné značky, ale teď už jedině STIHL. Kvalita je nesrovnatelná,“ popisuje zákazník své stroje. “Někdy je to s nimi složitější, ale vždycky se nějak domluvíme, ať už na opravě nebo na novém stroji. Je to zkrátka práce s lidmi, musí se s tím počítat,” uzavírá Tomáš Vondryska.

Sdílet článek na Facebooku