Produkty

Servisní kity dělají z údržby nejjednodušší záležitost

Schválně, zkuste si sáhnout do svědomí. Jak moc poctivě se staráte o svoje stroje se spalovacím motorem? Pokud se při této otázce najednou díváte do země, měli byste vědět, že právě pravidelná péče je teď zase o něco jednodušší. STIHL totiž uvádí na trh servisní kity určené pro snadnou údržbu stroje přímo doma.

Vzduchový filtr, zapalovací svíčka, palivový filtr. To je základní složení každého kitu, který lze jednoduše koupit u všech prodejců STIHL. Ten správný poznáte podle toho, že je na něm přímo napsané, pro jaký stroj je určen. Ocení je zejména majitelé motorových pil, křovinořezů, zahradních nůžek nebo vyžínačů.

„Ze zkušenosti víme, že opomíjení údržby je u hobby uživatelů nebo u strojů, které pracovně využívají různí uživatelé, častým problémem. Přitom právě pravidelným servisem se dá výrazně prodloužit životnost stroje a uživatelský komfort,“ přibližuje hlavní technik společnosti STIHL Miroslav Kosička.

Kity seženete na nejrůznější stroje.

Třeba taková svíčka čelí při chodu velkému tepelnému zatížení, a proto se v každém návodu k obsluze píše, že by se měla měnit po každých sto hodinách provozu. Dělá to ale ve skutečnosti jen málokdo. Přitom havárie svíčky a upálení kontaktu by mohlo znamenat závažné poškození motoru. Problémy způsobuje třeba i to, že někdo skladuje palivo v nádobách, kde je hodně kalu, kterým se pak ucpe palivový filtr. „Existuje bohužel i skupina lidí, kteří filtr vyndají a pracují zkrátka bez něj, což je samozřejmě špatně. Do motoru se tak dostává ohromné množství nečistot, které se tam usazují, a je tak zaděláno na další problém,“ říká Kosička, který neuznává ani argument, že stroj je stroj a má vydržet veškeré zatížení. Stejně jako u čehokoliv jiného, co by mělo fungovat dlouhodobě, je i v tomto případě aspoň základní péče nutná.

Potřebujete kompletní informace o kitech? Nabídku najdete na webu.

Výhodou nových kitů je to, že si majitel pily či křovinořezu koupí všechno potřebné v jednom balení. Prostřednictvím QR kódu, který je na každém obalu umístěný, se navíc dostane k instruktážnímu videu, kde se podrobně ukazuje, jak s jednotlivými díly přesně naložit.

A jak často by měl člověk jednotlivé díly měnit? Na to neexistuje univerzální odpověď. Základní vodítko poskytne návod k použití a orientovat se je nutné také podle toho, jak často člověk po tom kterém stroji sahá. Pokud má někdo vlastní les, kam jde několikrát ročně pro dřevo, nebo musí několikrát za sezonu obejít s vyžínačem kolonii malých stromků, bude se určitě jeden kit ročně hodit.

Samozřejmě ale existují situace, kdy už nepomůže výměna dílů, ale je třeba opravdu zajít do servisu pro odbornou pomoc. „Pokud se třeba u křovinořezu nebo nůžek na živý plot stane, že nechce nastartovat, zkusím nejdřív, zda hází jiskru. Když ano, dobré je vyzkoušet výměnu paliva. Pokud se ani tak nepodaří stroj ‚roztlačit‘, je třeba obrátit se na odborníka v našem autorizovaném servisu,“ apeluje Kosička. Kdyby mohl mít přání, líbilo by se mu, kdyby lidé v servisu přesněji popsali, jak jsou zvyklí stroje využívat a jak se stroj choval v okamžiku vzniku závady. Často to pomůže k odhalení příčiny problému.

Sdílet článek na Facebooku