Svět stihl

STIHL nechal nahlédnout do budoucnosti a představil novinky

Zajímavou současnost a ještě zajímavější budoucnost představilo v polovině září vedení společnosti STIHL na mezinárodním mediálním dni vysílaném z domovského Waiblingenu. Zástupci vedení při této příležitosti ukázali novinky, které se budou na trh postupně dostávat v nadcházejících měsících a letech, a došlo také na jednu prohlídku – v domovském městě značky STIHL totiž postupně roste STIHL World, muzeum, které provede návštěvníky nejen historií značky, ale bude prezentovat také zajímavosti o životě lesa a přírody obecně.

STIHL má za sebou dobré období. „Dosáhli jsme toho díky vysokému nasazení, flexibilitě našich pracovníků a výhledovému plánování ve výrobě, prodeji a logistice – a to i přes nedostatek surovin a výrobních kapacit u dodavatelů i u nás a s omezenou dopravní kapacitou,“ řekl předseda představenstva společnosti STIHL Bertram Kandziora.

Chystá se zatím nejsilnější pila v aku segmentu. Ponese označení MSA 300.

Růst prodeje v benzinovém i akumulátorovém segmentu

Mezi nejoblíbenější produkty patří robotická sekačka STIHL iMOW, akumulátorová minipila STIHL GTA 26, benzinové pily či benzinové vyžínače.

Pokračující vysoká poptávka po produktech STIHL s sebou ale nese velké výzvy – pandemie narušila dodavatelské řetězce, což má dopad na dodávky oceli, plastových granulátů a elektronických komponent. I tak ale STIHL neustále investuje a rozšiřuje výzkum a vývoj. „Trend akumulátorových produktů a digitálních technologií, propojených produktů a produktů se smart technologií a online nakupování pro nás nabývá na důležitosti. Důležitou částí tohoto procesu je proto rozšíření našich kapacit pro vývoj technologií,“ komentuje Dr. Kandziora. Společnost teď hledá odborníky zejména v oblastech akumulátorových produktů, elektroniky, digitalizace, vývoje softwaru, robotiky, internetu věcí (IoT) a e-commerce.

Novinky v benzinových a akumulátorových produktech

Na mezinárodním dni pro média představil STIHL inovace a nové produkty navržené tak, aby profesionálům i hobby zákazníkům pomáhaly usnadnit práci v přírodě. V akumulátorovém segmentu se fanoušci můžou těšit na nejvýkonnější akumulátorovou pilu MSA 300. „Umožní nám dosáhnout zcela nové dimenze řezání v oblastech citlivých na hluk a podtrhuje naši silnou schopnost inovace,“ řekl předseda představenstva. Rozsah použití profesionální pily v zahradnictví a krajinářství, v obcích a v lesnictví sahá od selektivního prořezávání, řezání na míru a kácení středně velkých stromů až po řemeslnou práci se dřevem. Pro tuto novinku inženýři vyvinuli sadu baterií STIHL AP 500 S. Díky inovativní technologii se může pochlubit nejen vysokým obsahem energie při zachování nízké hmotnosti, ale také výrazně delší životností ve srovnání s běžnými lithium-iontovými bateriemi.

S označením BGA 300 se na trhu během několika měsíců objeví nový foukač.

Na svůj vstup na trh čeká také první zádový akumulátorový foukač značky STIHL s označením BGA 300. Charakterizuje ho obrovský foukací výkon a velmi vysoká rychlost vzduchu. Díky systému STIHL Silencer System (v patentovém řízení) je to s maximálně 93 decibely nejtišší elektrické nářadí ve své třídě na trhu, které lze provozovat bez omezení v oblastech citlivých na hluk. Pro profesionály se chystá také nová pila k údržbě stromů s označením MSA 220 T i mobilní transportní a nabíjecí box bottTainer, první bezdrátový nabíjecí systém v oboru pro použití na cestách, který umožňuje nabíjení až 28 baterií.

Pro hobby uživatele pak budou určeny následující produkty: akumulátorová vyvětvovací pila STIHL HTA 50, kterou lze použít při údržbě stromů a také k řezání větví ve vysokých výškách ze země, vysavač STIHL SHA 56 pro pohodlné odstranění a rozmělnění listů a odřezů, ruční a velmi lehký akumulátorový foukač STIHL BGA 60, který díky svému silnému foukacímu výkonu usnadní práci s mokrým listím a posekanou trávou, nebo ruční vysavač STIHL SEA 20.

STIHL se ale rozhodně nezříká ani svojí pozice v segmentu benzinových řetězových pil. Chystaná celosvětová novinka, řezací systém STIHL Hexa, se skládá z výkonného pilového řetězu v dělení 3/8″ Hexa pro profesionály a pilníku Hexa, který umožňuje rychlé a přesné ostření řetězu v běžných podmínkách. Řezný výkon nového řetězu je až o 10 procent vyšší než u řetězu 3/8″ Rapid Super. Kromě toho byl stávající sortiment rozšířen o základní benzinovou pilu pro hobby uživatele STIHL MS 162, která se může pochlubit snadným provozem, jednoduchým ovládáním a atraktivním poměrem cena/výkon.

STIHL World už se chystá

STIHL také modernizuje a rozšiřuje svou centrálu ve Waiblingenu. Stěžejním projektem budoucího komplexu je STIHL World, který se zde staví. Otevření tohoto interaktivního muzea je naplánováno na začátek roku 2023 a prezentovat se tady bude historie společnosti a jejích produktů. Návštěvníkům nabídne také edukační platformu o dřevu a lesích.

Sdílet článek na Facebooku