Rádce

Vyrobte originální dárek od srdce: návod na dekoraci se svíčkou

Staré moudro praví, že nejvíc potěší takový dárek, který sami pro druhého vyrobíte. Využijte dlouhých zimních večerů, kdy se kvůli brzké tmě ještě nedá být venku, a vyrobte z přírodních materiálů dekoraci se svíčkou ve tvaru srdce. Můžete ji použít jako valentýnský dárek nebo jako pozornost pro člověka, kterému chcete říct, že vám na něm záleží.

Co budete potřebovat?

• Různě silné větvičky a klacíky
• Svíčka ve skle vysoká asi pět centimetrů, ideálně ve tvaru srdce
• Bílá emulzní barva na zeď
• Štětec
• Nůž
• Brusný papír o zrnitosti 120
• Metr
• Bílé fixy
• Tavná lepicí pistole
• Akumulátorová minipila GTA 26

Jdeme na to, krok za krokem

Nejprve si nařežeme větve na stejně dlouhé kusy, v našem případě 7 cm. Doporučujeme si jejich délku před řezáním naměřit a vyznačit fixem. Řezné hrany se obvykle trochu třepí, a proto je třeba je zahladit pomocí nože a brusného papíru.

S přípravou stejně dlouhých klacíků pomůže minipila STIHL GTA 26.

V dalším kroku natřete všechny nařezané větve bílou emulzní barvou na zeď. Pro rovnoměrné zaschnutí můžete natřené části jednoduše položit na jinou větev. Poté na papír nebo na karton nakreslete srdce, případně použijte některou ze šablon, které najdete na internetu. Doprostřed šablony položte svíčku a jednotlivé klacíky skládejte kolem ní.

Šablona pomůže dosáhnout výsledného tvaru.

První vrstvu přilepte k sobě lepicí pistolí, ale nikoli ke sklu. Svíčka musí zůstat vyjímatelná, aby bylo možné ji vyměňovat. Šablona vám pomůže naskládat nabarvené klacíky do požadovaného tvaru. Zároveň dbejte na to, že svíčka musí být vyšší než dřevěné srdce, aby omylem nedošlo k zapálení celé dekorace nebo ohoření dřeva nejbližšího ke svíčce. Pokud je svíčka nebo její skleněný obal nižší, vytvořte v prostoru na svíčku v požadované výšce pomocí dvou klacíků dno. Svíčku nikdy nenechávejte hořet bez dozoru.

Alternativní nápady, jak udělat dekoraci jinak

Dokončenou dekoraci můžete ještě dozdobit červenou mašlí, ale není to nutné. Dárek hotový za jeden večer můžete použít jako pozornost k Valentýnu nebo ke Dni matek. Princip výroby je jasný, dekorace ale bude vypadat zajímavě i v dalších variantách. Větvičky můžete nechat v přírodní podobě a pro rustikální vzhled celého výrobku je můžete doplnit například jutovým provázkem. Anebo popusťte uzdu fantazii a natřete je jinou než bílou barvou a ozdobte stuhou.

Podobně se můžete pustit i do dekorace v jiném tvaru, vytvořte například kulatý svícen, pro který budete potřebovat kruhovou šablonu. Zajímavou variantou je i závěsná dekorace, kdy celou šablonu vyplníte kousky dřeva (bez místa na svíčku) a nahoru upevníte závěsnou stuhu. V takovém případě bude třeba připravit si kratší špalíky dřeva, aby dekorace vypadala v interiéru dokonale.

Červená mašle dodá dekoraci romantický vzhled.
Sdílet článek na Facebooku