Rádce

Vyrobte si odkládací stolek. Je praktický i dekorativní

Vyrábíte rádi sezonní dekorace do své domácnosti nebo hledáte inspiraci pro tvoření během dlouhých podzimních a zimních večerů? Pusťte se do stylového odkládacího stolku, který se může stát součástí vaší letošní vánoční výzdoby. Potřebujete k tomu pouze akumulátorovou minipilu STIHL GTA 26 a trochu materiálu.

 

Materiály

Pro výrobu stolku budete potřebovat následující materiály a nástroje. Výběr dřeva záleží na vás, jen pamatujte na to, že dřevo bude potřebovat dlouhodobou údržbu, například pravidelnou aplikaci oleje nebo laku.

Akumulátorová minipila STIHL GTA 26
• Dřevěné prkno
• 1 m dlouhé kovové tyče (1x 8 mm, 2x 6 mm)
• Tužka a pravítko
• Stavební lepidlo
• Brusný papír se zrnitostí 120 a 180
• Pilník
• Pilka na kov
• Vrtáky do dřeva (8 mm a 6 mm)
• Akumulátorový šroubovák nebo vrtačka
• Ochranné pomůcky

Vše, co budete potřebovat

Ochranné pomůcky

Používání výkonných nástrojů v kutilství je zábava, protože tak můžete rozšířit své schopnosti a možnosti. Pamatujte ale při jejich používání na účinný a bezpečný ochranný oděv a při práci s řetězovou pilou vždy noste osobní ochranné pomůcky.

Ochranné pomůcky

Odkládací stolek krok za krokem

Jakmile máte vše připraveno, můžete začít. Při řezání kovu a vrtání vždy noste ochranné brýle. Odkládací stolek zvládnete lehce vyrobit během jedné až dvou hodin.

Vymyslete si svůj vlastní design

Odkládací stolek si vyrobte podle svého vlastního návrhu. Při plánování tvaru desky stolu mějte na paměti, že rovné řezy se dělají snadněji; je také rozumné zvážit pořadí a tvar řezů, které budete potřebovat. Budoucí tvar stolku nakreslete na spodní stranu prkna tužkou. Jednoduchý příklad můžete vidět na obrázku níže.

Vytvořte si svůj návrh

Vyřízněte tvar

Použijte akumulátorovou minipilu STIHL GTA 26 a vyřízněte předkreslený tvar. Držte pilku oběma rukama a řežte ze spodní strany tak, aby byl řezaný okraj na horním povrchu hladký a čistý. Postupně odstraňujte přebytečné kusy dřeva. Hrany na spodní straně jsou po řezání obecně trochu otrhané, takže je v dalším kroku vyčistíte.

Hladké hrany

Upravte řezané hrany pilníkem a brusným papírem. Pro jemnější povrch je nejlepší začít s kovovým pilníkem, poté použijte brusný papír, dokud nebudou hrany dostatečně zaoblené.

Zaoblete hrany

Vyrobte nohy stolu

Ohněte kovové tyče tak, aby se z nich staly nohy od stolu. Držte tyč oběma ruka a opatrně tlačte oba konce k sobě. Šestimilimetrová tyč by měla být ohnutá do menšího poloměru než osmimilimetrová. Chcete-li mít stolek nižší, zkraťte tyče pomocí pilky.

Vyvrtejte otvory

Do spodní části dřevěné desky vyvrtejte dva otvory pro každou nohu. Ujistěte se, že otvory svojí velikostí odpovídají průměru kovových tyčí, které používáte. Vrtejte pod mírným úhlem, aby nohy dokázaly zajistit stolu lepší stabilitu.

Vyvrtejte otvory

Přilepte nohy

V posledním kroku přilepte kovové nohy do připravených otvorů pomocí stavebního lepidla. Než svůj nový stolek postavíte, dodržte dobu schnutí lepidla, což může být až 48 hodin.
Když je lepidlo suché, můžete přistoupit k dokončovacím pracím. Pokud používáte čirý lak, doporučujeme před nanesením druhé vrstvy laku povrch přebrousit brusným papírem o zrnitosti 180. Případně můžete místo laku použít tvrdý voskový olej, který dobře chrání dřevo a zajišťuje jeho přirozený vzhled.

Hotový stolek

Použití odkládacího stolku

Jakmile bude váš nový stolek hotový, můžete jej použít například jako stojan na rostliny do obývacího pokoje nebo jako šikovný stolek u gauče či sedačky na odkládání knih a časopisů. Stylový minimalistický design stolku se stane skvělým doplňkem vašeho domova a ano, můžete se pustit rovnou do výroby celé sady stolků.

Sdílet článek na Facebooku