Rádce

Vyžínač vs. křovinořez. Vyberte si to správné pro vaši zahradu

Když jsme nedávno na blogu psali o novinkách mezi křovinořezy STIHL, vyvolalo to zajímavou debatu. Kdy je lepší sáhnout po vyžínači a kdy už po křovinořezu? Za jakých okolností se dají stroje zaměňovat? A vůbec, jaké vybírat struny? Na následujících řádcích se na to podíváme podrobněji, protože různé zahradnické a lesní situace mají různá řešení.

Základ je podle technika společnosti STIHL Aleše Nováka jasný: vyžínač je osazený hlavou s plastovou strunou a je určený pro dokončovací práce nebo menší plochy s tenčími stébly. Naopak křovinořez má ocelový nůž a poradí si s vysokou trávou nebo náletovými dřevinami. Oba stroje se ovšem za určitých okolností můžou zaměňovat, což přináší benefity, ale občas i zmatení lidem, kteří se po jednom či druhém shánějí.

>> kompletní nabídka vyžínačů a křovinořezů značky STIHL

Člověk by si řekl, že vyžínač bude mít nižší výkon a tím pádem „neutáhne“ ocelový nůž, ale nemusí to být pravda. „Dnes už se běžně děje, že hlavně profesionální firmy kupují ty nejsilnější křovinořezy, ale pokud potřebují, nasadí si na ně hlavu se strunou a pracují s nimi jako s vyžínačem. A naopak vyžínače se bez problémů stejnou výměnou můžou stát křovinořezem,“ vysvětluje Aleš Novák.

Původní určení strojů a jejich konstrukce samozřejmě není jen tak, primární účel je pořád to, k čemu by se měl stroj užívat především. Zároveň je ale pravda, že na všechny vyžínače STIHL s výjimkou FS 38 lze nasadit ocelový nůž.

Silnější struna víc práce neudělá

Další otázky přicházejí, když člověk stojí před konkrétním úkolem. Například když na někoho čeká přerostlá červencová tráva, je to už úkol pro křovinořez. „Nouzově zvládne takovou vysokou trávu i vyžínač, ale jak je houževnatá a pevná, nebude to příjemná práce,“ varuje Aleš Novák, podle něhož v takových případech klade tráva struně příliš velký odpor. Čímž se dostáváme k problematice správného výběru strun. To, že člověk sáhne po správném průměru, umí hodně zachránit.

„Pokud si člověk pořídí malý stroj s malým obsahem motoru nebo malým příkonem, měl by volit struny o průměru 1,4 až maximálně 2 milimetry. Když se nasazují struny větších průměrů, jako například 2,8 mm a výš, chce to opravdu velký výkon a bude to už práce pro profesionály,“ shrnuje Novák. Kdo oboje špatně nakombinuje a sáhne v touze po rychlejším sekání po větším průměru, bude si dost možná připadat, jako by krájel chleba tupým nožem.

Že teď nemáte úplně jasno, co se hodí zrovna vám? Co se týče strun, je optimální tloušťka uvedená na každém stroji. A co se týče volby konkrétní techniky, vždycky jsou ve vaší blízkosti odborní prodejci STIHL, kteří už mají spoustu praxí prověřených zkušeností. Ostatně právě od nich pochází i jeden tip na závěr: pokud vám někdy vydrží struna z předchozí sezóny, uchovávejte ji smotanou a ponořenou třeba v kbelíku s vodou. Bude se potom opotřebovávat pomaleji.

 

 

Sdílet článek na Facebooku