Produkty

Akumulátorové baterie? Na trhu nebyly, tak je vyrábíme sami

Waiblingen, to je bez velkého přehánění „hlavní město Stihlu“. Vždyť v padesátitisícovém městečku nedaleko Stuttgartu pracuje v centrále společnosti na 3 500 zaměstnanců – a oranžovobílé barvy tu potkáváte prakticky na každém kroku.

Kousek za hranicemi městečka pak najdete hned několik výrobních hal, na nichž je nejlépe vidět, jak se v průběhu času mění provoz. Naleznete tu klasické výrobní linky, kde se vyrábějí tradiční řetězové pily. Stejně jako automatizované provozy, kde už většinu operací dělají inteligentní stroje.

Od roku 2017 tu ale najdete také nevelkou halu, v níž STIHL vyrábí vlastní akumulátorové baterie. Možná vás překvapí, že výrobce lesní a zahradní techniky a legendárních strojů postavil prostory, v nichž se specializuje na hodně specifický segment. Ale důvod je nasnadě: do svých nejvýkonnějších akumulátorových strojů hledali vývojáři STIHLu baterii, která na trhu prostě nebyla k mání.

Obří powerbanka

Řeč je zejména o tzv. „batohových akumulátorech“ řady AR, které jsou po právu označovány jako jedny z největších zádových akumulátorů. Například nejvýkonnější baterie AR 3000 nabízí komfortní a opravdu dlouhou práci v jakémkoli terénu. Nabízí 36 voltů a 1148 watthodin, což jsou opravdu mimořádná čísla ve chvíli, kdy všechno máte zabaleno v ergonomickém a praktickém osmikilovém batohu na zádech. Navíc je akumulátorová baterie vybavena USB vstupy pro případ, že byste při práci potřebovali dobít také další zařízení (včetně mobilu či baterie) a nabití baterie trvá pouhé dvě hodiny.

AR 2000

Zádové akumulátory nabízí STIHL ve třech variantách – vedle nejvýkonnějšího AR 3000 můžete sáhnout také po modelech AR 2000 a AR 1000, které se liší zejména počtem watthodin, jež jsou svým uživatelům schopné poskytnout. Zatímco AR 3000 nabízí více než tisícovku watthodin, model AR 2000 disponuje při plném nabití 916 watthodinami a model AR 1000 626 watthodinami. Ani to však není málo – protože například s akumulátorovými nůžkami HSA 66 byste mohli nepřetržitě pracovat více než sedm a půl hodiny.

AKU je trend

Vnímáme stále silnější trend akumulátorových přístrojů, jež jsou ekologičtější a v dlouhodobém horizontu také ekonomičtější alternativou k tradičním benzinovým strojům. Ale zároveň jsme stáli před otázkou, kde sehnat dostatečně výkonné baterie, jež by dokázaly uspokojit i náročnější uživatele či profesionály. Odpovědí je právě tento unikátní zádový akumulátor, který splňuje všechny nároky, které na STIHL máte – promyšlený design, skvělou ergonomii a mimořádný výkon,“ popisuje Pavel Haluza, vedoucí marketingu STIHLu v České republice.

Zádová baterie v akci

Je tedy velmi pravděpodobné, že se moderní výrobní hala nevelkého městečka v Badensku-Württembersko může už brzy těšit na další rozšíření.

Sdílet článek na Facebooku