Rádce

Podzimní úklid zahrady: kdy a proč se vyplatí vysavač nebo fukar na listí?

Podzim je v plném proudu a je čas na poslední zahradní činnost: úklid listí. Kdy se do něj pustit, proč je důležitý a jaké stroje pro úklid zvolit? Zeptali jsme se zahradního technika Václava Pištory z PVJ Group.

Spadané listí znemožňuje trávníku dýchat 

Úklid listí je prospěšný zejména pro trávník. Stébla potřebují během zimních měsíců přijímat přirozené světlo a vzduch, který vedou ke kořenům. Pokud necháte spadané listí na trávníku, nemůže dýchat a hrozí mu napadení plísní. To se projeví na jaře, kdy na ploše objevíte barevné fleky. Následná úprava může být finančně i časově náročná – je potřeba koupit nové osivo, substrát a vysít poškozená místa. 

Úklid na etapy nebo najednou

Začalo padat listí? Na výběr máte ze 2 možností: můžete spadané listí uklízet na etapy, nebo až opadají všechny stromy. Toto období většinou trvá od konce listopadu do konce prosince. Může se stát, že než všechno sklidíte, naprší nebo napadne sníh.

V tom případě sáhněte po výkonném zádovém foukači (neboli fukaru, používají se obě pojmenování), který zvládne rozfoukat i mokré těžké listí.

Aku vysavač na listí se hodí na malou zahradu

Máte předzahrádku u bytového domu nebo menší zahradu u rodinného domu? Praktickou volbou je aku vysavač a foukač SHA 56. Získáte s ním 2 v 1 – v režimu vysavače listí a větvičky sbíráte do vaku a s jednoduchou přestavbou uděláte z vysavače fukar. Nepotřebujete k tomu žádné nářadí.

Muž používá vysávač na listí

Skvělou volbou je také elektrický foukač BGE 81, který se speciálním sacím adaptérem snadno proměníte na vysavač. Spadané listí navíc podrtí a vzniklou hmotu můžete použít jako mulč

Pokud se místo vysavače na listí rozhodnete pro hrábě, doporučujeme plastové – kovové jsou těžší a při práci s nimi můžete trávník potrhat a poškodit.

Profi tip od PVJ Group:
Na finální doklizení použijte sekačku STIHL  – nastavte nízko podvozek a zahradu projděte, jako byste sekali trávník. Dočistíte tak nečistoty zaseklé ve stéblech.

Fukar na listí využijete na větších plochách

Pokud má vaše zahrada velikost 100–1000 m2, sáhněte po fukaru na listí. Na menší plochy kolem 100 m2 si vystačíte s ručním aku fukarem – i výkonné stroje jsou dnes lehké a přizpůsobeny pro pohodlnou práci. Navíc jsou tiché a nebudou rušit sousedy. Doporučujeme aku foukač BGA 86 se sníženou hmotností nebo BGA 100, který v terénu používají i zahradní technici z PVJ Group.

Ruční fukar na listí Stihl

Máte sad nebo pracujete pro technické služby? K aku fukaru na listí se vám bude hodit zádový akumulátor, s kterým zvládnete pracovat bez přerušení. Pokud hledáte přece jen výkonnější stroj, využijete benzínový zádový fukar – nejsilnější BR 700 s výkonem 2,8 kW spolehlivě odstraní mokré listí i odpadky. Jeho nevýhodou je hluk, proto nezapomeňte upozornit dotčené obyvatele, že budou probíhat čisticí práce. 

U benzínových strojů myslete také na nastavení – foukač je potřeba na podzim přepnout na zimní režim, na jaře zpět na letní. Chráníte tak motor a stroj vám díky tomu bude sloužit spoustu let.

„Abyste úklid zvládli v pohodě fyzicky i psychicky, doporučuji si koupit kvalitní vybavení. U nás ve firmě se osvědčily výrobky STIHL, ať už vysavače nebo fukary na listí. Používáme je spoustu let, jsou výkonné, takže práce odsýpá a využijete je v průběhu celého roku – můžete s nimi zametat, uklidit sněhový poprašek nebo vysušit auto po umývání.“
Zahradní technik Václav Pištora, PVJ Group

Nezapomeňte na čištění dešťových okapů

Vyhnete se tomu, aby voda stékala tam, kam nemá. S čištěním vám pomůže sada trubic, kterou lze kombinovat s elektrickým fukarem BGE 81 nebo benzinovým BG 56. Pro více informací ke konkrétním sadám kontaktujte svého autorizovaného prodejce STIHL – vysvětlí vám, jak instalaci správně provést.

Doplňková trubice na vysavač na listí

Listí přes zimu pomůže mladým stromům a keřům

Přemýšlíte, co se spadaným listím dělat? Přikryjte jím kořeny mladých stromků a keřů. Listy je ochrání před nízkými teplotami a udrží kolem nich vláhu. Ocení to hlavně keře růží nebo živé ploty, a to zejména ve vyšších polohách, kde jsou teploty nižší.

Kompost vám zajistí substrát na příští sezonu

Pokud listí stále přibývá, můžete ho kompostovat. Listy jsou lehké a rychle se rozkládají, takže jsou dobrým základem pro tvorbu nového substrátu. V případě, že nemáte kompost doma, můžete listí vysypat do popelnice na bioodpad nebo odvézt na sběrný dvůr. Služba je zdarma – stačí když předložíte občanský průkaz. 

Chystáte se na úklid listí? Zdokumentujte to a označte nás na Instagramu nebo Facebooku. Nezapomeňte uvést hashtag #stihlczech nebo #mujstihl. Budeme se těšit!

Sdílet článek na Facebooku