Rádce

Buďte kreativní s motorovou pilou. Vyrobte si lucernu z kmene stromu

Možná už vás to také napadlo. S motorovou pilou jste v lese pokáceli stovky stromů, ale co ji zkusit použít pro kreativní projekt a vlastníma rukama vyrobit s její pomocí třeba dřevěnou lucernu? Řezbářství se tak může stát vaším novým koníčkem a výsledek vaší práce může být jedinečným osobním dárkem. Ukážeme vám, jak lucernu vyrobit v několika krocích.

Výběr správného dřeva

K vyřezání dřevěné lucerny z kmene stromu potřebujete část kmene stromu o průměru 30 až 40 centimetrů a délce asi 40 centimetrů. Pokud s vyřezáváním začínáte, nevybírejte si příliš tvrdé dřevo a sáhněte po měkkém dřevu z jehličnanu s malým obsahem pryskyřice. Až budete zdatnější, můžete přejít například na topol, dub, douglasku nebo různé druhy ovocných stromů.

Dále potřebujete napínací pásek, sekeru, křídu na značení, osobní ochranné pomůcky a samozřejmě motorovou pilu. Ideální model je například MS 201 TC-M, tedy stroj určený pro jemnou práci se dřevem, se kterým lze velmi přesně provádět obtížné řezy i vyřezávat detaily.

Ještě, než začnete, uvědomte si, že i při umělecké práci s motorovou pilou je třeba myslet na osobní ochranné pomůcky. Ochranné brýle nebo obličejový štít jsou samozřejmostí, stejně tak pracovní rukavice a kalhoty s ochranou proti proříznutí.

Jdeme na to

Nejprve pomocí popruhů upevněte kmen na stojan a křídou nakreslete, kudy povedou první řezy. Nastartujte pilu a poleno nahrubo vydlabejte. Řežte asi 30 cm hluboko napravo i nalevo, potom poleno otočte o 90 stupňů a opět proveďte dva řezy. Berte na vědomí, že u této činnosti existuje zvýšené riziko zpětného rázu, a proto dodržujte všechny bezpečnostní pokyny.

Z kmene uřízněte část o délce asi 30 centimetrů, abyste mohli vyřezané jádro vyklepat pomocí násady na sekeru. Dřevěný kotouč, který takto vznikne, představuje základ budoucí lucerny.

Nejprve z kmene vyřízněte hranol, v dalším kroku otvor zakulatíte.

Jemná práce

Teď přicházejí na řadu šikovné ruce. Odstraňte přebytky dřeva z vnitřku lucerny, aby všechny stěny měly stejnou tloušťku. Jakmile máte lucernu připravenou, zvenku si na ni nakreslete, kudy povedou štěrbiny, kterými bude světlo zevnitř svítit ven. Jejich tvar i rozmístění zvolte podle své fantazie, jen pamatujte, že pro výsledný efekt by měly být rozmístěny rovnoměrně po celé lucerně. Proveďte řezy.

Po vyřezání štěrbin opatrně pomocí sekyrky odloupněte kůru. Detaily a vyčnívající vlákna dřeva po řezech dolaďte pomocí pilníku a brusného papíru.

Při odloupávání kůry buďte opatrní, abyste si celý výrobek nezničili.

Pokud je dřevo suché a lucerna je určena pro vnitřní použití, nemusíte už dělat nic dalšího. Je-li dřevo polosuché, je nejlepší ošetřit ho interiérovou lazurou vhodnou na dětské hračky a nátěrem ze včelího vosku, abyste prodloužili lucerně životnost. Jestli ji chcete umístit venku, ideálně použijte sochařský vosk. Při výběru osvětlení doporučujeme zvolit LED svítidla, která lze použít v interiéru i exteriéru.

Sdílet článek na Facebooku