Svět stihl

Burácení motorů a silácké výkony. Šampionát v Timbersportu se dá dělat i online. Jak?

Za loňský rok máme všichni zajímavých a nových zážitků spoustu. Jeden opravdu výjimečný příběh dává teď k dobru i český šampion ve STIHL Timbersports Martin Komárek. Je to pár týdnů, co získal bronz na mistrovství Evropy. Pokud jste se zarazili, že akcí se teď moc nekoná, tak jak je to možné, máte pravdu. Komárek totiž medaili získal na virtuálně pořádaném šampionátu.

Ano, už i sporty, které si tolik zakládají na atmosféře akcí, davech povzbuzujících lidí a možnosti se po čase zase všichni navzájem pozdravit, se musely přizpůsobit. Na podzim bylo původně v plánu klasické mistrovství světa, u kterého organizátoři tak dlouho přemýšleli, jak ho přesně udělat, aby se vyhovělo všem omezením, až bylo jasné, že to zkrátka nepůjde. Proto nakonec přistoupili k formátu virtuálního evropského šampionátu, který se konal mezi vánočními svátky.

„Už od jara jsme všichni mluvili o tom, že pokud by nebylo možné závody pořádat veřejně, existuje tato možnost. A šampionát v Austrálii nám to potvrdil. Jsem rád, že se pro ni rozhodli i ve vedení společnosti STIHL. Nad všechny minusy totiž převážila možnost závod uskutečnit, a podržet tak sport i v této divné době,“ vysvětluje Martin Komárek.

Ohledně toho, jak konkrétně virtuální akci zorganizovat, se zvažovalo několik variant. Sám Komárek preferoval to, aby se konala v ateliérech v Mnichově nebo aby ji mohl každý závodník absolvovat u sebe doma. A na to druhé také došlo.

„Mám 12 kilometrů od domu pronajatou halu, která se stále vylepšuje, takže jsme se spolehli na ni. I přes jednoduchost disciplín jsme místo připravovali dva dny,“ přibližuje Komárek, že všechno muselo do puntíku odpovídat pravidlům. „Přede mnou soutěžil ještě Rakušan a i přes omezení závodního dne se účastnilo víc lidí, proto jsem chtěl zajistit 100procentní závodní i hygienické podmínky včetně zázemí pro přítomné. Protože byl mráz, řešili jsme i mobilní vytápění, elektřinu, toalety nebo občerstvení,“ vypočítává český šampion, který za organizaci dostal z centrály pochvalná hodnocení.

Zatracený řetěz

Samotný závod pro něj ale mohl dopadnout lépe. Získal sice bronzovou medaili, výrazně ho ale zbrzdila technická závada na pile. „Při Hot Saw, tedy přeřezávání extrémně výkonnou pilou, mi praskl řetěz, zachycovač i táhlo plynu a roztrhl se i výfuk, takže už jsem pilu nemohl použít ani o pár desítek minut v disciplíně Hot Saw Challenge 2021. Měl jsem sice jinou, ale ta mi nesedla, takže jsem vypadl po diskvalifikaci hned na začátku,“ líčí Martin Komárek, který si uvědomuje, že všechno ještě dobře dopadlo. Řetěz totiž mohl zasáhnout i jeho.

„Legrační byly reakce ostatních sportovců a fanoušků, kteří mi ještě teď různě sdělují svoje zklamání z mého prasklého řetězu,“ líčí muž, který ale zabral v ostatních čtyřech disciplínách a dotáhl to až na zmiňovaný bronz. „I tak jsem za konání závodu stejně jako za další možnost reprezentovat vděčný. Je to pro mě důležité, takže stupně vítězů jsou paráda,“ shrnuje závodník.

Sám by raději soutěžil už jenom před davy lidí a zase venku. Uvědomuje si, že to ale asi jen tak možné nebude, takže je pro, aby se v podobném formátu případně organizovaly i další akce. „Dnes už víme, na čem se musí zapracovat, aby byl závod ještě lepší, ale v dané situaci jej hodnotím pozitivně. Náš sport má totiž více přínosů, a to nejen pro nás, co soutěžíme, ale i pro diváky přímo na závodištích a také pro ty u obrazovek a na sociálních sítích. Proto je důležité jeho kontinuitu držet,“ povídá Komárek, kterého naplňuje i trenérská práce s dobrovolníky i zkušenými závodníky: „Zájemce program akce oprostí od starostí všedních dnů, a to je také cesta. Třeba se tak najde další hrdý Čech, který se za nás bude rvát o přední světová umístění.“

Sdílet článek na Facebooku