Produkty

Čas novinek: Kde všude se projeví vylepšení?

Začátek roku je obdobím očekávání. A zatímco v řadě odvětví můžou být po uplynulém divokém roce očekávání všelijaká, v případě novinek společnosti STIHL se dá mluvit jenom o těch pozitivních. Šéftechnik firmy Miroslav Kosička v rozhovoru odhaluje, na co všechno se mohou fanoušci značky těšit. A mluví i o tom, s jak velkým ohlasem se setkala poslední velká novinka, nejvýkonnější pila MS 881.

Zájem o nejnovější pilu byl opravdu velký. Myslíte, že zákazníky zlákalo její přízvisko „nejvýkonnější“?

To bych neřekl. Bavíme se o stroji, který se kupuje, když je opravdu potřeba, stroji, díky kterému zvládnete pracovat s těmi největšími stromy. Jsou to ty, které je potřeba dostat k zemi z bezpečnostních nebo zdravotních důvodů. Často se jedná o přesílené dřeviny v alejích, kolem silnic, v zámeckých parcích, stromy, kterým se dlouho nikdo nevěnoval a opravdu u nich hrozí riziko úrazu. V průměru mívají víc než metr, proto si tento stroj pořizují hlavně specialisté. Díky svému výkonu a možnosti nasazení různých délek lišt zvládne MS 881 právě i tyto extrémní stromy. Na trhu je několik týdnů a musím říct, že nás překvapilo, jak velký je o ni zájem. Prvotní poptávku jsme ale pokrýt zvládli.

Mezi novinkami letos dominují ty z kategorie akumulátorových výrobků. Dá se to přeložit tak, že STIHL do jejich vývoje investuje velkou energii?

Je to přesně tak. Akumulátorové přístroje prochází v posledních letech ohromným boomem. Kapacita nových typů akumulátorů už umožňuje, aby se s těmito stroji pracovalo obdobně jako s verzemi poháněnými spalovacím motorem. Pracovní cykly se prodlužují a výkon motoru stoupá, takže zákazník získává nářadí, které může používat pro svoji práci nepřetržitě několik desítek minut. STIHL se skutečně pustil do vývoje dalších univerzálních i speciálních strojů a od toho se nabídka novinek odvíjí. Akumulátorové nářadí má zelenou a i z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je s ním velmi příjemná práce, v mnoha případech je dokonce efektivnější než s benzínovým protějškem.

Je nějaká aku novinka, ke které směřuje obzvlášť velké očekávání?

Pro určitou skupinu zákazníků je to určitě akumulátorový postřikovač, který by měl být k mání někdy v polovině roku. Je určen pro profesionální nasazení, například k ochraně a v pěstební činnosti v lese, což bude kvůli kůrovci v příštích letech silné téma českého lesnictví. Co už jsem sám měl možnost otestovat a velmi příjemně mě překvapilo, to je nástupce vyžínače FSA 85, nový stroj FSA 86 R, který má ještě výkonnější motor. Jeho možnosti nasazení ve struně nebo v plastovém noži opravdu uspokojí jakéhokoli profesionála.

Velkým tématem jsou také nové akumulátorové sekačky.

Příští rok očekáváme nástup čtyř nových. První dvě s označením RMA 443 PV a RMA 448 PV jsou opravdu špičkové stroje, které bez uzardění nahradí ty benzínové. Obě novinky opět mají dva zásobníky akumulátorů, přičemž oba budou takzvaně živé – sekačka bude mít dvě baterky a jakmile se vybije jedna, automaticky se přepne na druhou. Záleží přirozeně na terénu, vlhkosti a hustotě trávy, ale znamená to, že už nebude sekat například 45 minut, ale sama zvládne hodinu a půl. Za tu dobu už uděláte opravdu hodně práce. STIHL se navíc v případě vývoje tohoto stroje spojil s francouzským výrobcem převodovek a poprvé použije převodovku elektrickou. Znamená to, že převodovka už nebude hnaná od sekacího motoru řemenem jako u předchozích variant, ale speciálním malým motorkem, takzvaným variátorovým systémem. Pro zákazníka z toho plyne, že sekačka bude disponovat několika stupni rychlosti nastavitelnými na rukojeti, a podle toho se může pohybovat. Osobně to považuju za velkou inovaci.

Je to podobné jako s řazením u auta, že se řazením přizpůsobujeme terénu?

Přesně tak. Když před sebou máte dlouhou „trasu“ na zahradě a tráva není moc mokrá nebo hustá, tak si zařadíte vyšší rychlost a už se jenom díváte, jak vám to krásně seká a sbírá. A pak, když se dostanete do členitějšího prostoru a vidíte, že tráva je vyšší a hustá, tak zase zpomalíte, aby motorek s nožem zvládl zpracovat všechnu hmotu. Když jsem se zmínil o prvních dvou sekačkách, dodám i další dvě. Vychází z názvu jiných dvou motorových a jsou si hodně podobné – ta první má označení RMA 248 a druhá RMA 253. První spadá do spotřebitelské kategorie, využívá akumulátor typu AK. Druhá už je určena spíš k poloprofesionálnímu a profesionálnímu využití – využívá akumulátor typu AP. Například na trávníky kolem školy nebo hotelů, které mají 400 až 600 metrů čtverečních zelené plochy a kde je potřeba, aby se tam příliš nehlučelo.

Jako hlavní technik společnosti STIHL pracujete řadu let a všechny výrobky testujete. Pořád vás testování baví?

Ano, pořád. My technici totiž předáváme konstruktérům připomínky a návrhy a oni jsou na svých místech mimo jiné od toho, aby tuto zpětnou vazbu zapracovali. A opravdu se to děje. Vždycky se těším na to, jak produkt vylepšili a jak se to projeví.

Sdílet článek na Facebooku