Svět stihl

STIHL TIMBERSPORTS® aneb co o něm ještě nevíte

Od pražského mistrovství světa STIHL Timbersports® uběhlo půl roku a zůstaly nám na něj už jen krásné vzpomínky. Abychom si soutěž trošku připomněli, vyzpovídali jsme manažera české série STIHL Timbersports® Jana Brabce.

Můžete nám popsat, v čem spočívá atraktivita soutěže STIHL Timbersports®?

STIHL Timbersports® je adrenalinový sport, kde se soutěží v přeřezávání a přesekávání dřevěných bloků konkrétní dřeviny o daném průměru.

Kdy a kým byla tato soutěž založena?

Soutěž STIHL Timbersports® vznikla v roce 1985 ve Spojených státech amerických jako reakce na nepřehlednou situaci v dřevorubeckých soutěžích. Historie dřevorubeckých sportů totiž sahá už do 19. století, protože v roce 1890 byla založena australská asociace sportovních dřevorubců a hned v následujícím roce proběhlo první mistrovství světa v Latrobe v Tasmánii.

Odtud se sportovní dřevorubectví rozlétlo do celého světa a brzy se stalo velmi populárním hlavně v USA a Kanadě. Byly zakládány nové soutěže, vytvářela se nová pravidla a postupně se přidávaly nové sekací a řezací disciplíny. V průběhu dalších desetiletí vznikla po celém světě řada nových závodů, které častokrát používaly označení „Mistrovství světa“. Neexistovala však žádná jednotná pravidla definující disciplíny ani jednotné parametry soutěží.

Proto v roce 1985 společnost STIHL jako renomovaný výrobce motorových pil učinila zásadní krok pro v dalším vývoji dřevorubeckých sportů. Zástupci společnosti STIHL USA vybrali šest nejatraktivnějších a zároveň nejobtížnějších disciplín z již existujících závodů a došlo ke stanovení a sjednocení pravidel, k vytvoření organizace závodů a k nastavení standardů platných pro celý svět.

Kdo se soutěže STIHL Timbersports® může zúčastnit? Pouze profesionálové, nebo také široká veřejnost?

Myslím, že jde o obdobnou situaci jako v jakémkoliv jiném sportu. Pokud si chcete tento sport vyzkoušet, vezmete do ruky sekeru nebo pilu a rozřežete špalek dřeva, nikdo vám v tom nezabrání. Stejně si můžete na dvoře kopat do míče.

Ale pokud chcete nastupovat na zaplněných stadionech, chce to obětovat hodně času tréninku a podle výkonnosti pak dostanete šanci nastoupit v uznávaném týmu. Světová série STIHL Timbersports® tak nemá místo pro nikoho jiného než pro ty nejlepší, kteří prošli sítem kvalifikačních soutěží.

Naopak coby zájemce o vyzkoušení si základů tohoto sportu organizovaně můžete zkusit vyplnit přihlášku dostupnou na stránkách www.stihl.cz a doufat ve své přijetí na kemp pro nováčky.

Ve kterých zemích STIHL Timbersports® probíhá?

Po četných výzvách byl STIHL Timbersports® přivezen v roce 2001 do Evropy. Prvním tréninkovým kempem v německém Ruhpoldingu tehdy prošlo pod vedením amerických trenérů více jak 60 uchazečů.

Z České republiky to byli Pavel Veverka, který coby trenér a rozhodčí působil v české sérii ještě loni, táta dodnes soutěžícího Honzy Wáwrů a nakonec z české trojice jediný mladík, tehdy čtyřiadvacetiletý Martin Komárek, dnes devítinásobný medailista z Mistrovství světa.

Postupně se úroveň evropských závodníků zvyšovala tak, že od roku 2005 může probíhat Mistrovství světa, do kterého je zapojeno přes dvacet zemí, byť hegemonie zámořských „axemenů“ v čele se závodníky z Austrálie je tady stále.

Úřadující mistr světa Brayden Meyer z Austrálie v při disciplíně Single

Doménou této exhibice jsou převážně muži. Mohou se však soutěže STIHL Timbersports® účastnit také ženy?

Hlavně v USA je historicky zakořeněno hned několik disciplín s dřevorubeckým zaměřením pro ženy, k zapojení žen přímo do evropské série STIHL Timbersports® ale došlo až v poslední dekádě. Ženy měly ke zvládnutí jen tři disciplíny – Stock Saw, Underhand Chop a Single Buck. Od letošního roku jim je ale umožněno soutěžit i ve čtvrté disciplíně Standing Block Chop, byť pro všechny disciplíny používají menší průměry bloků než muži. V ČR zatím neprobíhají žádné soutěže pro ženy, ale zájemkyně mají podporu ze strany společnosti Andreas STIHL v možnosti cestovat od určité výkonnosti po evropských soutěžích.

Jaké disciplíny vlastně tvoří soutěž STIHL Timbersports® a jaká jsou jejch pravidla?

Jako vše, i pravidla se s postupem let a zvyšováním výkonnosti vyvíjí, ale kostra sportu je neměnná. Do individuálních soutěží je v sérii STIHL Timbersports® zařazeno šest disciplín, z toho tři sekací – Underhand Chop, Standing Block Chop a Springboard – a tři řezací – Stock Saw, Hot Saw a Single Buck.

Underhand Chop je přesekávání ležícího kmene a připomíná nám časy, kdy dřevorubci museli přesekávat skácené stromy na menší, lépe ovladatelné části. Standing Block Chop simuluje kácení stromů. A třetí sekací disciplínou je Springboard, která simuluje kácení přesílených stromů, které bylo nutno porazit ve výšce z dopomocného prkna. Řezací disciplíny jsou Single Buck – řezání ruční pilou, Stock Saw – řezání se sériově vyráběnou pilou STIHL MS 661 C-M – a Hot Saw, tedy řezání s pilou o výkonu omezeném pouze minimem technických limitů, která se vyrábí speciálně pro dřevorubecké soutěže.

Český reprezentant Martin Roušal při disciplíně Spring board

Jaké podmínky musí soutěžící splňovat, aby se mohli závodů STIHL Timbersports® účastnit?

Aby se kdokoliv mohl stát účastníkem české série, musí dosáhnout potřebného věku. U nás je to 16 let se souhlasem rodičů. Musí absolvovat tréninkový kemp a následně prokázat při měřených nominačních pokusech svoji schopnost zvládat disciplíny bezpečně a v časovém limitu. Ten je pro sekací disciplíny dvě minuty a pro řezací jedna minuta. Pokud tato kritéria splní, může být nominován do závodu české série.

Prozraďte nám něco více o tréninkových kempech.

Tréninkové kempy slouží primárně pro výchovu nových závodníků a zdokonalování těch stávajících. Prvního českého kempu se v roce 2004 v Harrachově se zúčastnilo 11 zájemců. Letošní kemp byl připraven pro úvodních 40 účastníků (18 nováčků, 18 pokročilých, 4 ženy) s tím, že po selekci nováčků a doplnění o již zkušené závodníky se celkový počet účastníků kempu měl „vyhoupnout“ na 52! To by byl v tomto ohledu rekord a současně strop kvůli bezpečnosti, ale události kolem pandemie nás donutily tento kemp zrušit a odsunout jej na neurčito. Náš dík patří všem přihlášeným za trpělivost a pochopení. Budeme se snažit kemp zrealizovat ještě v letošním roce. Byť jsme kapacitu kempu takto navýšili, musíme se společně s trenéry rozhodnout, kdo z přihlášených bude přijat a kdo ne. Na jednu stranu je to nepříjemná starost, ale na druhou stranu je tato komplikace důkazem rostoucí popularity STIHL Timbersportu®.

Kdo drží v České republice, ale i ve světě největší rekord?

Těch rekordů je víc, protože je i více disciplín, všechny rekordy najdete na webové stránce https://www.stihl.cz/rekordy.aspx. Jde vždy o výkony, které lze jen stěží pochopit. Porazit 30 centimetrů silný kmen za 11,03 vteřiny lze jen tady na soutěži, v běžném životě bychom takto zastavili i kůrovce.

Asi největší radost mám z doposud platného evropského rekordu české reprezentace v soutěži týmů na MS 2018, kde nastoupili ve složení – Klíma, Komárek, Roušal a Holub, a čtyři disciplíny zvládla štafetově za 55,53 sekundy. Vzhledem ke změně pravidel u disciplíny Single Buck v loňském roce jde o jedinou individuální disciplínu, ve které nedrží český rekord Martin Komárek. Na druhou stranu jsou Martinovy rekordy datovány pět až dvanáct let zpátky, takže už by nám měla dorůst nová generace sportovců, která by navázala na Martinovy úspěchy ve světové sérii.

Martin Komárek v akci

Zažil jste na soutěži nějakou zajímavou historku ze zákulisí?

Přímo na závodech jsem zažil třeba situace, kdy si závodník na Single Buck zapomněl přezout obuv s hroty a „odbruslil“ to na pódiu v teniskách, zaseknutou sekeru do boty, kdy až po dosekání Underhand Chopu jsme rychle v zákulisí s úlevou zjistili, že drátěné ponožky, které jsou povinnou výbavou každého závodníka, zabránily jakémukoliv zranění. Nebo přiznání se závodníkem k porušení pravidel vedoucímu k diskvalifikaci ve chvíli, kdy to rozhodčí přehlédli. Obecně je startovní pole složeno hlavně z férových chlapů, byť je to jako v běžné společnosti s výjimkami.

Jsou tyto akce vhodné i pro rodiny s dětmi?   

Pokud myslíte závody, pak kvalifikace i Mistrovství ČR připravujeme tak, aby se zabavili jak dospělí, tak děti. Ať už doprovodným programem na pódiu mezi disciplínami, kdy si na své přijdou i ti nejmenší, nebo přirozeně atraktivním závodem. I show, které si je možné objednat pro různé příležitosti – Dny otevřených dveří dealerů STIHL, jakékoliv firemní akce nebo městské či obecní slavnosti, připravujeme tak, aby se nikdo nenudil.

Česká štafeta v akci na MS v Praze

Co byste vzkázal těm, kteří by se chtěli do soutěže přihlásit, ale stále nenachází odvahu?

Pokud mají o tento sport zájem a jen se bojí, že nic neumí, tak jsou pro nás ti praví. Mnoho nováčků má totiž například pro práci s motorovou pilou návyky z lesa, které jdou proti sportovnímu výkonu. Progres každého je totiž přímo závislý na tom, jak zvládne pochopit principy jednotlivých disciplín a zkoordinovat propojení „mezi hlavou a sekerou či pilou“. A když po kempu zjistíte, že se tomuto sportu dál věnovat nechcete, budete mít alespoň adrenalinový zážitek na celý život.

Sdílet článek na Facebooku