Produkty

FS 235: Velký pracant za nízkou cenu

Hledáte silný stroj, který si poradí i vyšší trávou? Ale zároveň nechcete investovat příliš, protože jej budete používat jen nárazově, několikrát za rok? STIHL má pro vás řešení v podobě nového křovinořezu FS 235.

Nový křovinořez doplňuje komplexní řadu křovinořezů STIHL. Ocení jej hlavně neprofesionální uživatelé, kteří potřebují příležitostně řešit vyžínání většího pozemku. Například majitelé rekreačních chat či chalup, kteří se potřebují se zelení popasovat rychle a efektivně – ideálně během jediného víkendu. „Výkon, který se pohybuje kolem 1,5 kW, křovinořez řadí k vyšším řadám. Motor STIHL 2-MIX má zajímavý průběh kroutícího výkonu, takže dokáže zvládnout i zatížení z vyšších travních porostů,“ popisuje přednosti stroje hlavní technik českého STIHL Miroslav Kosička. Uživatelé také ocení multifunkční rukojeť integrující do jedné ruky všechny potřebné ovládací prvky a snadno vyměnitelný vzduchový filtr.

Silný křovinořez za extra výhodnou cenu

Možná vás překvapuje tak nízká cena, oproti jiným, podobně silným strojům. Je to díky tomu, že je řada vyráběna v čínském závodu STIHL. A byť výrobky z Číny nemají tu nejlepší pověst, vězte, že rozdíl v kvalitě nepoznáte u žádného výrobku STIHL, ať byl vyroben v Německu, Americe nebo Číně.

Několikastupňová kontrola je v čínském závodě stejně přísná, jako třeba v Německu, proto z kvality strojů nemám vůbec žádnou obavu. Mnoho let už prodáváme výrobky z čínského závodu, ať už jsou to malé motorové pilky, nůžky na živé ploty nebo menší křoviňáky. Nikdy s nimi nebyly žádné problémy,“ vyvrací obavy Kosička.

Na vlastní oči se o tom přesvědčil i Zdeněk Buchta, provozovatel prodejny a servisu PATRICK ze Zlína, který společně s dalšími 25 prodejci STIHLu před nedávnem čínský závod navštívil. „Viděli jsme, jak se to tam dělá. Je to prakticky stejné jako v Německu. Jen pracovníci jsou jiní. Dneska tam totiž vyrábí každý, ale pokud má výrobce svůj vlastní závod, který si řídí sám, tak rozdílnou kvalitu nepoznáte,“ popisuje Buchta svoji vlastní zkušenost.

FR 235: bratr, co má motor na zádech

Stejná motorová jednotka, ale přesto jiný stroj. Křovinořez FR 235 má totiž motor umístěný v „batohu“ na zádech. A liší se také držením. Zatímco u FS 235 najdete řídítkovou rukojeť, u řady FR je použita kruhová rukojeť, vhodná především pro práci ve zúženém prostoru. „Záleží, co vyhovuje konkrétnímu uživateli. Pokud si zvykl na klasická „biková“ řídítka, tak mu kruhová rukojeť může být nepříjemná. Vychází to vyloženě z ergonomie. Zajímavé také je, že zatímco v České republice dávají uživatelé ve většině případů přednost řešení FS, v zahraničí, a zvláště v jižních státech jako Slovinsko, Chorvatsko, Itálie jsou stroje typu FR velmi využívány. Je to pro ně příjemnější,“ dodává Kosička.

FR 235 v akci
Sdílet článek na Facebooku