Svět kolem nás

Humor a nadhled nás nesmí nikdy opustit, říká hasič z JSDH Zákupy

Přijedou na zavolání. Tráví nekonečné hodiny čekáním na telefonát, po kterém se bleskurychle připraví, skočí do auta a s houkající sirénou opouštějí základnu. Profesionální i dobrovolní hasiči jsou každý den připraveni zachraňovat životy, pomáhat při odstraňování následků dopravních nehod a řešit důsledky vrtochů počasí. Vedle svého odhodlání a fyzické zdatnosti potřebují i kvalitní nástroje, které jim v jejich nesnadné práci pomáhají. Třeba ty od značky STIHL jako v tomto případě.

Tomáš Knobloch pracuje jako profesionální hasič a ve svém volném čase se mění na hasiče dobrovolného. Je dokonce velitelem družstva Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Zákupy, která navazuje na někdejší Spolek dobrovolných hasičů založený už v roce 1850 jako první doložený hasičský spolek na území Rakousko-Uherska. V současné době JSDH Zákupy patří do kategorie JPOIII/1, což znamená, že jednotka může vyjíždět i mimo katastr své obce a jedno družstvo hasičů musí vyjet do deseti minut od vyhlášení poplachu.

Jste pokračovateli činnosti nejstaršího sboru dobrovolných hasičů ve střední Evropě. Jak fungujete?

Členové našeho sboru jsou dobrovolníci a činnost, kterou se zabýváme, je naším koníčkem. Nemáme za ni žádné odměny nebo výhody a žijeme úplně normální životy. Každý z nás má svou stabilní práci a ve sboru působí ve svém volném čase. Máme mezi sebou údržbáře v továrnách, elektrikáře, taxikáře, obchodní zástupce firem, pracovníky v podnicích nebo i studenty. Každý máme své rodiny a na výjezdy odbíháme právě od nich.

Když je vyhlášen poplach, naši členové dostanou SMS zprávu, a pokud jsou v dosahu a jsou schopni se dostat do hasičárny, tak dorazí, převléknou se a jedou pomáhat tam, kde je potřeba.

Co všechno řešíte a jakým situacím nejčastěji čelíte?

Za klasické zásahy považujeme hašení požárů nebo záchranu koček ze stromů. Kromě toho máme i speciální předurčenosti, u jakých zásahů můžeme díky naší odbornosti a školením zasahovat. V našem případě se jedná o předurčenost k zásahům u dopravních nehod, zásahy s výskytem nebezpečných látek, zásahy na vodní hladině, letecké hašení, což spočívá v plnění hasebních vaků pod vrtulníky či plnění požárních letadel, dále také zásahy s automatizovaným externím defibrilátorem. To vše pro nás znamená velkou zodpovědnost, nutnost být proškolení a mít výborný přístup k práci.

Vzpomenete si na nějaké kuriózní zásahy?

Takových zásahů máme za roky naší činnosti dost, nejčastěji v nich hlavní roli hrají zvířata. Loni jsme například jednomu chovateli zachraňovali ze stromu papouška v hodnotě několika tisíc korun. Vyhrála naše trpělivost, opatrnost a pochopení. Kuriozitou je i pomoc se sundáváním prstenů z nateklých prstů, protože v nemocnicích na to zpravidla nemají vybavení.

Pomoc s odklízením popadaných stromů patří k nejčastějším zásahům.

Jakou využíváte k zásahům techniku?

Naše jednotka disponuje cisternou automobilovou stříkačkou Scania v technickém provedení, což znamená, že kromě zásoby vody toto auto veze i vybavení na veškeré technické zásahy. Druhá je velkokapacitní cisterna Tatra, která je využívána zejména pro požáry v přírodním prostředí, jelikož je to lesní speciál a uveze velkou zásobu vody. Dále máme dopravní automobil Ford Transit určený pro přepravu hasičů a velitelský automobil Škoda Octavia. Disponujeme ještě přívěsem s člunem a přívěsem s vybavením na dopravu vody nebo na její čerpání. Využíváme také hydraulické vyprošťovací zařízení, pomocí kterého zachraňujeme lidi z vraků vozidel, a v neposlední řadě také dýchací techniku, která chrání nás při požárech před toxických kouřem.

Mezi naše největší pomocníky se řadí motorové pily STIHL, jelikož odstraňování popadaných stromů při větrných či sněhových bouřích patří k našim nejčastějším zásahům. Po této značce jsme sáhli, protože s ní máme ty nejlepší zkušenosti i z domova. Oceňujeme vysokou kvalitu a také širokou škálu strojů, jejich výkonů a doplňků. Používáme několik klasických pil, kotoučovou pilu, ale třeba i teleskopickou pilu. Při požárech budov využíváme speciální záchranářskou pilu, která si poradí i s kovovými částmi, a my se tak nemusíme bát přítomnosti hřebíků v dřevěných střechách.

Které nástroje značky STIHL kromě pil ještě využíváte?

V letních měsících často potřebujeme foukač SH 86. Máme k němu jak nástavce na vysávání nebezpečného hmyzu a pytel, do kterého se vysátý materiál plní, tak i nástavce na foukání vzduchu, což používáme zpravidla spíše pro hospodářské a úklidové práce na hasičárně. Díky naší dohodě s vedením města Zákupy nás operační středisko vysílá k likvidaci nebezpečného hmyzu nejen ve veřejných budovách, jako jsou školy, hřiště nebo budovy úřadů, ale i v soukromých zahradních chatkách, bytových domech, ve sklepech nebo v kůlnách.

K likvidaci obtížného hmyzu si vždy zavolejte na pomoc hasiče a zbytečně neriskujte své zdraví, nebo dokonce život.

Hasiče by nemělo nic překvapit

Náš rozhovor probíhá během meteorologické výstrahy k blížící se bouři a silnému větru pro celé Česko. Co pro vás z hlediska zásahů znamenala? A bojíte se předpovědi počasí?

Předpověď meteorologů hasiči nikdy nepodceňují. Vždy se na danou výstrahu v předstihu připravujeme a při každé výstraze se chováme úplně stejně. Hasič je totiž člověk, kterého by nemělo nic překvapit. Stejně jako při nedávné vichřici Nadia – odpoledne jsme se sešli v hasičárně a připravili vše, co by mohlo být potřeba – pily, pohonné hmoty, cisterny i naše osobní ochranné prostředky. V hasičárně zůstal přes noc po domluvě s velitelem určitý počet lidí, protože už od 3 hodin od rána jsme začali s výjezdy. Celkově nám bouře připravila 18 zásahů a pomáhali jsme zejména u poškozených střech a také popadaných stromů.

Zapojila se vaše jednotka také do boje s pandemií nemoci covid-19?

V našem městě jsme pomáhali velice aktivně. Zajistili jsme dezinfekci veřejných prostor včetně dovozu samotné dezinfekce a ochranných prostředků z různých koutů republiky a občanům města jsme distribuovali informační letáky o aktuální pandemické situaci.

Jaký by měl být správný hasič? Je to práce pro každého?

Hasič by měl být zejména člověk, který je ochotný nezištně někomu pomoci, a hlavně se nebát tuto pomoc poskytnout. Bohužel žijeme v době, kdy se základní pravidlo slušnosti z lidí vytrácí. A jestli je to práce pro každého? To asi ne, ale ve sboru dobrovolných hasičů si ji může vyzkoušet každý. Pokud se vypracuje a chce tuto činnost posunout na vyšší level, může se stát hasičem profesionálním.

Rádi bychom do budoucna založili kroužek pro děti a pracovali s mládeží, ale vnímáme ze strany dětí menší zájem než dříve a také nám chybí potřebná odbornost pro práci s dětmi. Pravidelně k nám v rámci dne dětí chodí děti z mateřských a základních škol a zúčastňujeme se všech akcí pro děti pořádaných ve městě, na kterých ukazujeme naši hasičskou techniku. Hlavním tahákem pro děti je naše parádní pěna a možnost prohlédnout si naše hasičské auto.

 

Sdílet článek na Facebooku