Produkty

Jak na znečištěné dřevo

Čas od času se stane, že se musíte vypořádat se znečištěným dřevem. Prvotní nadšení z výhodné koupě ale často končí zklamáním a znechucením, protože při řezání znečištěného dřeva dochází k velmi brzkému otupení řetězu. Jak na to, abyste využili veškeré dřevo a přitom jeho cenu nepřeplatili novými řetězy?

Každá motorová pila STIHL je kompatibilní hned s několika řetězy. Jejich správná volba je důležitým předpokladem pro efektivní práci s motorovou pilou. Zatímco řetězy typu Mikro nabízí komfort pro příležitostné uživatele a farmáře, řetězy Super zaručují ten nejvyšší řezný výkon a jsou vhodné pro profesionály. Pro nás jsou v tuto chvíli nejzajímavější řetězy typu Duro, které jsou určeny přímo na zpracování znečištěného dřeva.

Řetězy Duro se často mylně označují jako řetězy s diamantovými zuby. S diamanty však tento řetěz přijde do kontaktu pouze při ostření. Zuby řetězů Duro jsou zhotoveny pomocí speciální technologie, kdy jsou na kovový nosný prvek řezného zubu speciálním postupem upevněny tvrdokovové plátky ze slinutého wolframkarbidu, tvarované do podoby řezného zubu. Ten je pak naostřen diamantovým ostřicím nástrojem. Řezný zub má mírně upravenou geometrii ostří zubu tak, aby korespondovala s vlastnostmi tvrdokovového materiálu. Výsledkem je pilový řetěz s řezným výkonem srovnatelným s běžným řetězem, ale s podstatně trvanlivějším ostřím. Při řezání běžně znečištěného dřeva, například od bláta z lesních cest nebo hrabanky, vydrží ostří řezných zubů až 10x déle než u běžného řetězu.

Speciální ostření

Výjimečná tvrdost a ostrost řetězů Duro vyžaduje důslednou péči, zejména při ostření. Řetězy Duro není možné ostřit běžným pilníkem, ale je zapotřebí použít speciální diamantový ostřicí kotouček a elektrický ostřicí přístroj. Pokud si na to sami netroufáte, v odborných prodejnách
STIHL si můžete řetězy nechat naostřit profesionály.

Pozor na kovové materiály ve dřevě

Nadbytečnému otupení řetězu lze jednoduše předcházet kontrolou dřeva před samotným řezáním. Kovové materiály ve dřevě, ať už jde o hřebíky, skoby, kulky ze střelných zbraní, případně i kameny uvízlé ve dřevě, mohou na řetězu napáchat velké škody, a velmi často mohou řetěz dokonce i zničit.

Sdílet článek na Facebooku