Rádce

Jak připravit záhony na spánek a novou sezonu?

Na podzim práce na zahradě vrcholí. Nůžky na živý plot a motorové pily jsou v nepřetržitém provozu, protože je třeba ještě před příchodem prvních mrazů prořezat stromy a keře. Zároveň uklízíme záhony a připravujeme je na odpočinek. Jak je správně zazimovat a na co nezapomenout, abychom se příští rok mohli radovat z úspěšné sklizně?

Zelený odpad ze své zahrady už nemusíte odvážet do kompostárny nebo ho složitě sušit a pálit na ohni. Pomocí drtiče zahradního odpadu ho rychle a efektivně přeměníte na mulč, který představuje pro půdu na záhonech cenný zdroj živin, a vy tak za něj nemusíte zbytečně utrácet peníze v obchodě. Drcené zbytky rostlin můžete využít i ve svém kompostu. Do něj je třeba dávat směs měkkých rostlinných zbytků, které přinášejí do kompostu potřebnou vlhkost, a tvrdého dřevitého materiálu, jenž uvolňuje strukturu a podporuje provzdušňování.

Drtič zahradního odpadu GHE 140 přemění středně silné větve v užitečný materiál pro váš kompost i záhony.

Jakmile ze záhonů odklidíte všechny jednoleté rostliny a sklidíte i poslední zeleninu, přichází čas na rytí. To uvolní půdu a připraví ji na další vegetační období. Pokud si chcete usnadnit práci, sáhněte po motorovém rotačním kypřiči. Ten i tvrdou půdu snadno rozmělní a převrátí, zatímco vy místo namáhavého rytí jen udržujete směr. Na závěr ještě doporučujeme rovnoměrně rozprostřít po zrytém záhonu rozdrcený mulč, aby byla půda dobře chráněná před promrznutím.

Jestliže plánujete na zahradě vytvořit úplně nový záhon nebo rozšířit ten stávající, nejlepší doba pro jeho přípravu je teď na podzim. Potřebnou plochu zryjte a zeminu otočte kořeny vzhůru. Během zimy se měkké rostliny rozloží a poslouží jako přírodní hnojivo. Půda bude na jaře nakypřená a po srovnání připravená pro osázení. Pokud do ní chcete hned vysadit odolné cibuloviny, které po zimě kvetou jako první, přikryjte záhon ochrannou vrstvou kompostu, slámy, listí nebo mulče. V zimě ohřívají půdu, zabraňují růstu plevele a chrání nově vysazené rostliny.

Zazimování zeleninových záhonů a trvalek

Věděli jste, že si i v zimě můžete pochutnávat na čerstvé zelenině ze své zahrádky? Odolný vůči mrazu je například pórek nebo kapusta. Ta je dokonce při teplotách pod nulou sladší a jemnější. Skvělý zdroj vitamínů, které člověk přes zimu tolik potřebuje, je i pastinák, červená řepa nebo tuřín. V chladných měsících lze venku pěstovat dokonce i salát kozlíček polníček, který odolává teplotám až do –15 °C.

Pokud ale venku pěstujete zeleninu jen od jara do podzimu, záhony s jílovitou zeminou zryjte a do půdy přimíchejte kompost a zbytky rostlin. Záhony s lehkou písčitou půdou stačí nakypřit a kvůli dostatku živin v příští sezoně na ně na zimu naset zelené hnojení, jako je hořčice žlutá, jetel, řepka a lupina neboli vlčí bob. Tyto druhy rostlin zabraňují vyplavování důležitých živin z půdy a podporují tvorbu humusu. Nad záhony vytvoří teplou přikrývku, která zároveň kypří a vyživuje půdu. Na jaře zelené hnojivo buď zapracujte do půdy, anebo vyhrabte a zkompostujte.

U květinových záhonů je třeba myslet na to, jak moc jsou jednotlivé druhy choulostivé a citlivé na mráz. Přes zimu rozhodně nesmí zůstat v zemi hlízy jiřin nebo cibule gladiol. Vykopejte je a skladujte je v garáži nebo ve sklepě. Chladné období venku v zemi naopak bez problému přečkají tulipány, narcisy, krokusy a hyacinty, které přivítají jaro svými pestrými kvítky.

Jednoletky a odkvetlé květy trvalek patří na kompost. Mnohé z nich však stále vypadají skvěle a mohou posloužit jako zimoviště hmyzu nebo zdroj potravy pro ptáky. Proto na zahradě klidně nechte echinaceu neboli třapatku, rozchodník, bodlák nebo řebříček.

Hnojení záhonů je na podzim velmi důležité.

I rostliny, které dokážou přezimovat na záhoně, je ale třeba chránit před silnými mrazy. Proto je u země zasypte mulčem nebo přikryjte jehličnatými větvičkami.

Jak na rostliny v květináčích?

Nezapomeňte ochránit před mrazem trvalky v květináčích, které přes rok zdobí vaši terasu nebo vytvářejí na zahradě romantická zákoutí. Nejprve se ujistěte, že jsou tyto květináče vyrobené z materiálu odolného vůči povětrnostním vlivům a mrazu, aby vám v zimě nepopraskaly. Zároveň zkontrolujte, že je na dně několik otvorů, kudy může snadno odtékat přebytečná voda, aby nedocházelo k podmáčení.

Květináče, které přes zimu zůstanou venku, obalte nopovou fólií a převažte jutovým provázkem. Fólie by se neměla dotýkat rostlin samotných. Ty raději přikryjte pytlovinou nebo netkanou textilií a dole svažte, v teplých dnech je můžete z rostlin sundat. Chcete-li květináče izolovat zespodu, položte je na dřevěný nebo polystyrenový podklad. Všechna tato opatření chrání trvalky a okrasné trávy před výraznými výkyvy teplot, které poškozují zejména jemné kořínky, a tak oslabují celou rostlinu.

Sdílet článek na Facebooku