Svět stihl

Na šampionátu STIHL TIMBERSPORTS® padaly rekordy. I ten českého mistra Roušala

Největší světový svátek má za sebou STIHL TIMBERSPORTS® komunita. Poslední říjnový víkend se v Göteborgu uskutečnilo mistrovství světa v tomto adrenalinovém sportu, které se navíc po covidové odmlce konalo i ve vroucím kotli třech tisíc fanoušků. Česko na něm zanechalo silnou stopu – podruhé v kariéře se šampionátu zúčastnil aktuální mistr republiky Martin Roušal, který skončil sedmý. V týmové soutěži Češi obsadili desáté místo.

Roušal odletěl ze Švédska se smíšenými pocity. Aktuálně nejlepší český závodník dokonce v disciplíně Springboard zaznamenal s časem 1:05.41 osobní rekord. Jinde ale chyboval. V celkovém pořadí vylepšil své maximum z roku 2019 o jednu příčku a v nabité konkurenci evropské a zámořské elity ho jeho výkon vynesl na konečnou sedmou pozici.

„Závodníci, u kterých jsem čekal, že mě určitě přejedou o parník, jako je Brad De Losa nebo Jason Wynyard, mě ve většině disciplín zase o tolik neporazili. Z toho mám radost. Jsem ale zklamaný z první disciplíny, kdy jsem chyboval, a to mě stálo možnost dostat se mezi šest nejlepších. Konečný výsledek je ale určitě posun dopředu,“ hodnotí svoje vystoupení ve Švédsku český šampion. Mrzelo ho jen, že osobní rekord ve Springboardu mohl mít ještě lepší hodnotu. „Chtěl jsem to zvládnout pod jednu minutu, ale pátou ranou jsem si zničil druhou kapsu a musel ji opravovat, což mě stálo čas navíc. I tak mě ale těší, že jsem v této disciplíně De Losu i Wynyarda porazil,“ říká.

Martin Roušal při individuálním závodě. Zdroj: STIHL TIMBERSPORTS®.

Vítězem individuálního závodu se stal Australan Brad De Losa, který v napínavém závěrečném kole o jeden bod předčil Američana Matta Cogara a podruhé v kariéře získal titul. Zároveň byl důležitou součástí vítězného australského družstva v týmové soutěži a raduje se tak z dvojnásobného úspěchu. Bronz si ze Švédska odvezl Kanaďan Marcel Dupuis, který ale na šampionátu překonal světový rekord v Single Buck s časem 11.42.

Silná podpora i na druhém konci Evropy

V týmové soutěži Českou republiku reprezentovali Matyáš Klíma, Martin Kalina, Zdeněk Mařas, Martin Maděra, Martin Roušal a Ivan Bambuškar, kteří obsadili celkově desáté místo poté, co vypadli v duelu s papírově silnějšími Američany. Z Evropanů se nejlépe umístili Poláci, a to na pátém místě, a domácí Švédové na místě šestém.

„Dopředu nás hnali především diváci, protože za námi přijelo a přiletělo spousta fanoušků z Česka, kteří se dokonce oblékli do stejných triček, aby nás o to víc podpořili,“ popisuje bouřlivou atmosféru závodu Martin Roušal.

Z vítězství v týmové soutěži se takto radovali Australané. Zdroj: STIHL TIMBERSPORTS®.

V Göteborgu se představilo dvacet nejlepších světových týmů. Vývoj si po celou dobu hlídalo družstvo Austrálie. Brayden Meyer, který předvedl řadu strhujících výkonů v Underhand Chop, i Brad De Losa a jeho úžasný Single Buck dovedli svůj tým k semifinálovému vítězství nad Kanadou. Ve finále s USA potom Glen Gillam zasadil rozhodující úder ve Standing Block Chop. Australané tak navázali na své úspěchy z let 2018 a 2019 a ze Švédska si odvezli svůj celkově sedmý titul. Stříbro získali Američané a bronz nakonec vybojovali závodníci z Nového Zélandu. Příští světový šampionát se vrací do Německa, kde ho 3. a 4. listopadu 2023 bude hostit Stuttgart.

Sdílet článek na Facebooku