Rádce

Jak vyzrát na trávník v létě?

Krásné horké léto, pohodička na zahradě. Zní to jako ideální prázdniny. Jak ale udržet trávník v kondici a přitom zbytečně neplýtvat vodou? Připravili jsme pro vás pár tipů, díky kterým váš trávník zůstane v přijatelném stavu, a zároveň ušetříte tolik žádanou vodu.

Sekejte méně

V létě byste trávník neměli, zvláště při vysoké denní teplotě, zkracovat méně než na jednu třetinu stébla. Tak se trávník bude sám dostatečně stínit. Čím kratší trávník, tím více vysychá on sám i půda pod ním.

Zkuste v období sucha intenzitu sečení snížit a nechat si na své zahradě narůst trochu vyšší porost, který lépe drží vlastní mikroklima, protože delší stébla trávy lépe zadržují vlhkost. Vysoký trávník po dovolené sekejte v několika etapách. V časném létě při dostatečné vlhkosti mohou být nutná dvě sečení za týden.

Naostřete nože sekačky

Je to stejné jako s noži v kuchyni či dílně. Ostré nože sekají lépe s krátkým čistým řezem. Tupé nože stéblo urazí, konce pak zůstávají roztřepené a díky tomu stéblo rychle ztrácí vláhu a zasychá. Při sekání ostrou sekačkou trávník nezaznamenává takový šok, rychleji se hojí a následně i dorůstá. Proto si nechejte svoji sekačku před létem vždy seřídit a naostřit u našich odborných prodejců.

Šetřete vodou

V létě by se měl trávník zavlažovat při suchém počasí jen jednou, maximálně dvakrát týdně, zato však vydatně. Časté postřikování malým množstvím vody totiž trávníku škodí. Voda tak zůstává jen na povrchu trávníku a vypaří se dříve, než se dostane ke kořenům. Výsledkem je vzrůstající plstnatění trávníku a větší ohrožení vysycháním a houbovými chorobami.

Zásady správného zavlažování:

  • V létě zavlažujte trávník jednou, maximálně dvakrát týdně.
  • Zalévejte spíše vysokými dávkami vody – asi 20 až 25 litrů na čtvereční metr.
  • V případě nepropustné, jílovité půdy rozdělte množství vody na dvě dávky v krátkém intervalu po sobě.
  • Při vysokých denních teplotách trávník zalévejte buď brzy ráno, anebo večer. Slunce totiž jinak vodu příliš rychle vypaří nebo způsobí vypálená místa v trávníku.
  • Při zavlažování zahradní hadicí nebo zalévací konví dbejte na stejnoměrnost zálivky. Alternativními možnostmi jsou postřikovače, zavlažovací automaty, hadice pro kapkovou závlahu nebo podzemní zavlažovací systémy.
  • Používejte přednostně dešťovou vodu před vodou z vodovodního řadu.
Sdílet článek na Facebooku