Rádce

Jak zkrotit divokou zahradu

Poslední měsíce řadě lidí dovolily pustit se i do věcí, na které si doteď nenašli čas. Třeba do obnovy opravdu zanedbaných míst na své zahradě. Pokud jste se na tuto misi také vydali, pořídili si chatu se zahradou nebo se musíte najednou postarat o chalupu, na kterou léta neměli čas prarodiče, možná ji najdete ve stavu, který vás úplně nepotěší. Nevadí, berte to jako dobrodružství a příležitost pustit se do něčeho, co může mít relativně rychle opravdu krásné výsledky. Tady je pár tipů, jak začít a na co si dát pozor.

Co budete potřebovat?

Většinu potřebného najde zkušený zahrádkář už doma.

Materiál:
– kolíky pro značení
– lana nebo pásky pro vázání keřů
– kompost nebo zeminu

Nářadí a vybavení:
– hrábě
– rýč
– kolečko
– kbelík nebo koš
– křovinořez, např. akumulátorový STIHL FSA 60 R
– drtič, např. STIHL GHE 140
– zahradní minipilu, třeba STIHL GTA 26
– zahradní nůžky
– nůžky na živé ploty, např. STIHL HSA 56
– osobní ochranné pomůcky

Bezpečnost především

Víme, zní to možná malicherně, ale právě toto je typ práce, kde se opravdu vyplatí nasadit všechno možné ochranné vybavení. Nikdy nevíte, co na vás kde v keři číhá, nikdy si nemůžete být jisti, do čeho a na co šlápnete. Myslete proto na rukavice, ochranu hlavy i očí, pevné oblečení a boty, které ideálně jen tak něco neprořízne.

Mějte přehled

Počítejte s tím, že objevíte ledacos nečekaného.

Před zahájením prací je dobré udělat si sám pro sebe plánek. Projděte celou oblast, na které chcete pracovat, nejlépe rovnou s kbelíkem v ruce nebo kolečkem. V zanedbané zahradě se v průběhu času nahromadí spousta odpadu nebo kamenů, a část tak můžete rovnou odnést.

Hledání a značení překážek

Přehlednost především.

Začněte živými ploty. Pomocí hrábí nadzvedněte přerostlý plevel a nízko visící větve keřů, abyste zjistili, co všechno se pod nimi skrývá – objeví se kameny, pařezy nebo nerovný terén, který by později mohl bránit v práci. Pomocí kolíků si označte, co lze odstranit. Usnadňuje to následující práci, zvyšuje bezpečnost a chrání nástroje proti poničení.

Řez

Už prvotní řez udělá hodně.

Teď začíná skutečná práce. Nasaďte ochranné pomůcky, připravte křovinořez a zbavte se trávy a plevele kolem živých plotů a pod nimi, stejně jako na dalších přístupných místech – kolem stromů, schodů, stěn nebo plotů.

Zamezte nekontrolovatelnému růstu

Pak se zaměřte na keře. Křovinořezem je zbavte vysoké trávy a plevele, abyste mohli snáz pracovat v dalším kroku. Pokud narazíte na velké množství ostružiní, použijte křovinořez s kovovým příslušenstvím. Pak všechnu vzniklou hmotu odstraňte. U větších ploch použijte foukač.

Vázání a omlazení keřů

Svázáním keřů předejdete zbytečným škrábancům.

U volně stojících keřů svažte větve a převisy provazem nebo páskou. Usnadňuje to práci, protože při řezu získáte jeden svazek a ne hromadu větví na zemi, které pak musíte shrabat. Ořízněte zastaralé a neuspořádané keře. Pokud najdete větve obrostlé mechem, odstraňte je. Starší keře seřízněte na výšku 15 centimetrů. Nebojte, příští rok znovu vyraší a navíc je budete moct tvarovat. Se silnějšími větvemi asi narazíte na limity klasických zahradních nůžek, proto je dobré mít je ve dvou velikostech nebo pořídit minipilu.

Odstranění rostlin včetně kořenů

Pro odstranění hluboce zakořeněných plevelů, jako jsou bodláky nebo ostružiny, nestačí jenom povrchový řez. Pomocí rýče uvolněte půdu kolem nich a vyjměte je ze země jako celek, aby nemohly znovu vyrašit. Podobně můžete také vykopat trvalky a přesadit je jinam.

Zkrácení stromů a dřevnatých větví

Minipila je v takových případech šikovný pomocník.

Teď jsou na řadě větší větve dřevin a stromů. Nalomené nebo nízko visící větve, které zasahují do zahrady, zastřihněte. Základ je zbavovat se větví, které kříží jedna druhou nebo rostou směrem ke kmeni. Uřízněte vždy celou větev. Strom nebo keř nikdy neseřezávejte v jedné výšce, zareagoval by vyrašením mnoha tenkých výhonků.

Drcení

I zdánlivý odpad může mít využití.

Vzniklý odpad z větví se dá využít a rozdrtit v drtiči. U domu využijete elektrický model, v oblastech bez proudu raději ten benzinový. Výslednou drť lze použít mnoha způsoby – jako pokryv zahradních cest nebo jako mulč pod stromy a keře. Nebo v kombinaci s kuchyňským odpadem do kompostu. Větší zbytky můžete využít na topení.

Střih živých plotů

Pozor na ptačí hnízda uvnitř keřů.

Pokud se na keře dlouho nesahalo, obvykle pomůže jeden velký omlazovací řez motorovou pilou a doupravení plotostřihem. Nejprve zastřihněte boky živého plotu, ale nezapomeňte předtím zkontrolovat, jestli nejsou v keřích ptačí hnízda. Horní část zastřihněte až nakonec. Pomozte si provázkem, který vám ukáže, kdy ještě pracujete rovně a kdy už ne.

Údržba stávajících keřů

Za trochu kompostu se vám keře odvděčí lepším prospíváním.

Po letech zanedbávání vám budou keře vděčné za trochu ošetření. Uvolněte půdu v okolí rostlin a odstraňte malou část zeminy, aby se ke kořenům mohlo dostat víc vzduchu. Na exponovaná místa potom rozložte kompost a zapracujte ho do půdy. Rostlina tak dostane nové živiny a mikroorganismy a odmění se vám rychlejším růstem.

Úprava neudržované zahrady je ten typ práce, ze které budete cítit zvláštní uspokojení. Toto je stav před zásahem…
…a toto po něm.

 

Sdílet článek na Facebooku