Svět stihl

Jaká bude podzimní sezóna STIHL Timbersports® 2020?

Letošní sezóna STIHL Timbersports® je jiná, než jakou jsme ji všichni čekali. Místo očekávaného startu sezóny přišla na jaro bezpečnostní opatření a celosvětová stopka pořádání všech STIHL Timbersports® soutěží až do 1. července 2020. Od září se ale kola soutěží znovu roztáčí a vy fanoušci se ještě rozhodně máte na co těšit. O všech plánech jsme se bavili s hlavním organizátorem české série Janem Brabcem.

COVID-19 ať už českou nebo světovou sérii STS ovlivnil dost zásadním způsobem. Letošní sezónu jsme měli připravenou na 15 kvalifikačních závodů, které měly probíhat z valné části ještě před prázdninami- duben, květen, červen. Všechny plánované závody jsme museli zrušit a přesunout na někdy jindy,“ osvětluje jarní situaci Jan Brabec. „Co se týče světové série, přišli jsme o World Trophy ve Vídni, kde měl startovat Martin Komárek, přišli jsme o MS Juniorů, taktéž ve Vídni. Tam měl za naši zemi startovat Matyáš Klíma. European Trophy proběhne bez diváků v neobvyklých podmínkách mnichovského filmového studia Bavaria Studios na začátku listopadu,“ představuje tuto bláznivou sezónu Brabec.

Mistrovství světa 2020 bez diváků a bez týmové soutěže

Oproti loňskému mistrovství světa v Praze bude to letošní opravdu jiné. „Neskromně musím říci, že loni se to fakt povedlo. Hala bouřila celý den a na to při závodech v zámoří sportovci zvyklí nejsou. Letošní mistrovství proběhne ve zcela jiném duchu. Odehrávat se bude ve stejných filmových studiích jako European Trophy, taktéž bez diváků a s velmi omezeným organizačním týmem. Zatím ani není jisté, jestli budou moci mít závodníci svého asistenta, který jim zajišťuje důležitý support během závodního dne. V tomto sterilním prostředí bez kohokoliv, kdo by je podpořil, budou ze sebe kluci muset vydolovat to nejlepší,“ přibližuje budoucí atmosféru Jan Brabec.

Letošní mistrovství světa bude bez bouřlivé kulisy diváků. 

Největší letošní ztrátou tak bude týmová soutěž, která je z bezpečnostních důvodů pro letošní rok zrušena. Na boj o mistrovský titul si tak týmy budou muset počkat do příštího roku.

Česká sezóna zachráněna

Závody z jara jsme přesunuli na podzimní termíny. Pokud to epidemiologická situace dovolí, čeká nás maraton, kdy během září proběhne každý víkendový den závod tak, abychom za tři zářijové víkendy zvládli 6 kvalifikačních závodů. Celkově se tak bude závodníkům počítat 12 závodů, z nichž část byla odsekána už na podzim loňského roku,“ popisuje nejbližší plány Brabec.

Mistrovství České republiky STIHL Timbersports® bude

Vrchol české sezóny proběhne v sobotu 26. září v Novém městě na Moravě ve Ski snow parku na Harusově kopci. Od 10:00 mistrovství odstartuje mezinárodním závodem rookies, což jsou mladí závodníci do 25 let, kteří ještě neabsolvovali závod mezi dospělými na všech 6 disciplín. Pokud situace dovolí, těšit se můžeme na závodníky z Rakouska, Itálie, Francie a samozřejmě domácí zástupce.

Obhájí Martin Roušal loňský titul mistra České republiky?

Po závodě juniorů ve 14:00 vypukne hlavní program a to utkání o titul mistra České republiky a s tím i související nominaci na listopadové Mistrovství světa v Mnichově. V úvodních 4 disciplínách diváci uvidí všech 12 kvalifikovaných borců. K finální disciplíně Hot saw se dostane už pouze 6 nejlepších, ze kterých vyvstane nový mistr České republiky.

Sdílet článek na Facebooku