Rádce

Novou, nebo starou? Nákup pily z druhé ruky se nemusí vždy vyplatit

Výběr nové pily provází hned několik dilemat. V první řadě je třeba myslet na to, na jakou práci svoji novou pilu budete potřebovat a jaký výkon bude pro vás dostačující. Vlastností, které je třeba zohlednit, je ale víc a během výběru vás jistě napadne i to, jestli investovat do pily nové, anebo se porozhlédnout po použitém kusu.

„V obchodě se mě zákazníci velmi často ptají, jestli nemáme nějaké starší pily. Já osobně starší pily neprodávám, protože nikdy nevíte, co za problém se v nich může objevit. Jsou to starší stroje, které prošly mnoha a mnoha hodinami práce, a jejich pohyblivé díly už zkrátka nemusí být stoprocentní,“ říká Marek Vodrážka, prodejce strojů a techniky STIHL z Prahy-Uhříněvsi. Přesto stále existuje mnoho lidí, kteří jdou tzv. do rizika a pilu z druhé ruky si koupí. Často ale naletí podvodníkům, kteří jim za nemalé peníze prodají nepoužitelný kus, a kupujícím zůstanou jen oči pro pláč. Jenže to už je pozdě.

Ať už máte k nákupu pily z druhé ruky jakékoli důvody, tak ještě než to uděláte, přečtěte si několik rad právě od odborníka Marka Vodrážky:

1. Kupujte pilu, kterou znáte. Pokud o jejím dosavadním majiteli nic nevíte, nechte si doložit původ pily a důkladně si prověřte, že její stav odpovídá realitě.

2. Prověřte si, zda není pila kradená. To můžete zjistit u svého prodejce STIHL, který má přístup do registru. Po pilách v zastavárně se vůbec nedívejte, protože jejich původ je s největší pravděpodobností velmi pochybný.

3. Nikdy si nenechte poslat pilu na dobírku ani nic neplaťte předem. Vystavujete se velkému riziku, že po rozbalení najdete v balíku stroj, který rozhodně v pořádku nebude.

4. Pilu si vždy vyzkoušejte v řezu, pro dostatečnou kontrolu jejího stavu postačí deset minut chodu. Pila musí mazat a při volnoběhu nesmí ztrácet otáčky a tzv. chcípat. Jak bude mít nepravidelný chod anebo bude zhasínat, jděte od ní pryč. Vždy pilu pořádně zahřejte, aby se mohly projevit všechny její problémy.

5. Ještě před nastartováním demontujte výfuk. Pily STIHL jsou opatřeny šrouby Torx 27 anebo osmihrannými maticemi. Posviťte si do válce (svítilnu máte každý v telefonu) a zjistěte, zda není pila zadřená. Píst musí být čistý, bez drápanců. Zadření se trochu podobá čárovému kódu. Píst nesmí být ani vyleštěný jako zrcadlo, protože to je známka toho, že má pila své nejlepší roky za sebou. Píst by měl mít na sobě ještě známky po obrábění z fabriky.

6. Udržovaná stará pila je určitě výhra, ale je potřeba myslet i na to, aby bylo možné sehnat na ni nějaké náhradní díly. Pokud nejste milovník starých věcí anebo sběratel, vyhněte se pilám, které nemají z výroby brzdu. To jsou už hodně staré stroje, které můžou mít 40 let a více.
Všimněte si také, jakým typovým číslem je pila označena. Pokud chcete mít jistotu, že jsou náhradní díly ještě dostupné, vybírejte modely, které na začátku typového označení nemají číslo nula. Náhradní díly jsou na stroje STIHL dodávány následujících deset let po ukončení výroby.

7. Zkontrolujte části řezné soupravy. Pokud bude řetěz ubroušený, lišta vylámaná, vyjetá do stran a řetězka vymačkaná, bude vás velmi brzo čekat větší investice v řádu stovek, ale i tisíců. Vše záleží na konkrétním modelu.

8. Pokud bude pila od pohledu pokroucená, různě nýtovaná či lepená, je to známka toho, že má za sebou pád s tvrdým přistáním anebo boj s velmi vzrostlým stromem.

9. Důležitá je i kontrola bezpečnostních prvků. Musí fungovat brzda a zkontrolujte, zda má pila zachycovač prasklého řetězu. Je to výstupek z plastu nebo hliníku, který najdete na spodní straně pily a který brání shozenému nebo prasklému řetězu švihnout vás po noze. Ve volnoběhu by se také neměl unášet řetěz. To většinou značí vymačkané kameny na spojce anebo vadné gufery na klikové hřídeli.

„Zakoupit si použitou pilu je zkrátka risk. A protože nikdo nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci, myslete především na to, že investice do zadřených dílů a vyhřátých klikových hřídelí jsou velice nákladné,“ apeluje Vodrážka a radí podívat se spíš do aktuální nabídky nových pil STIHL nebo navštívit svoji oblíbenou prodejnu a nechat si s výběrem pily poradit od našich odborníků.

Sdílet článek na Facebooku