Rádce

Jarní péče o trávník? S našimi radami neuděláte chybu

Přejete si krásný, hustý trávník, ale nevíte, jak na to? Péči o trávník je třeba nepodcenit. Začít byste měli už na jaře, jakmile roztaje první sníh. Podívejte se s námi na několik jednoduchých tipů, které vám s údržbou trávníku pomůžou.

Péče o trávník začíná úklidem

První, čemu byste měli v péči o trávník věnovat pozornost, je úklid. Jakmile roztají poslední zbytky sněhu a teplota se začne držet nad nulou, zbavte zahradu starého listí, popadaných větví a kamenů. Máte hotovo? Výborně, na řadu přichází provzdušnění trávníku.

Žena hrabe listí.

Dopřejte trávníku, aby znovu dýchal

Trávník je třeba zbavit všeho, co do něj nepatří. Ať se snažíte jakkoliv, každý trávník začne dříve nebo později zarůstat plevelem a mechem. Společně se zbytky odumřelých rostlin se v něm pak tvoří plsť, kvůli které hůře přijímá živiny. 

K provzdušnění můžete použít ruční provzdušňovač, který vypadá podobně jako klasické hrábě. Pokud ale nechcete, aby vám péče o trávník zabrala hodiny, sáhněte po kompaktním provzdušňovači neboli vertikutátoru. Jeho nože rozřežou svrchní vrstvu půdy, díky čemuž se do trávníku dostane vzduch. To umožní efektivněji absorbovat živiny a vlhkost, čímž se nastartuje obnova a regenerace.

Kdy je správný čas začít  

Ideálním obdobím pro začátek práce je konec března až začátek dubna. Přesný termín zvolte podle počasí a stavu trávníku, ten by měl mít v době vertikutace maximální výšku 3–4 cm. Pokud se rozhodnete vertikutovat později, trávu nejdříve posečte.

Jaký vertikutátor je vhodný pro vaši zahradu 

Pro menší a středně velké zahrady s dobrou dostupností elektrické sítě jsou vhodné elektrické vertikutátory. Jejich největší výhodou je rychlost a snadná ovladatelnost. Jsou navíc poměrně tiché, což ocení zejména sousedé. Pro údržbu rozsáhlejších ploch s členitým terénem volte benzínové vertikutátory. Jsou těžší, jejich velkým benefitem je ale odolnost a větší výkon.

S vertikutátorem se po trávníku pohybujte stejným způsobem jako s klasickou sekačkou. Při větším znečištění pracujte alespoň ve dvou směrech – křížem, abyste odstranili nežádoucí plsti. Podrobnější návod k tomu, jak s vertikutátorem pracovat, najdete v jednom z našich předchozích článků.

Žena používá vertikutátor.

Na co si dát pozor

Vertikutace je velice účinnou technikou, vhodná je ale pouze pro trávníky starší než tři roky. Provádějte ji vždy na jaře a na podzim, častější provzdušňování by bylo spíše na škodu. Obecně také platí, že byste vertikutaci neměli provádět na vysušené nebo naopak deštěm promáčené ploše, mohlo by dojít k trvalému poškození trávníku. Hloubka vertikutace by neměla přesáhnout 4 mm.

Dosejte poškozená místa

Po zimě se na trávníku mohou objevit holá místa, vzniklá mechanickým poškozením, nadměrnou zátěží nebo vlivem houbových chorob. Prázdné plochy budou viditelnější po vertikutaci, kdy dojde k odstranění odumřelých rostlin a mechu.

Pokud budou holá místa větší než dlaň, je třeba provést přísev. Trávník má díky odnožování schopnost menší místa zatáhnout, větším je nutné pomoci. Prázdné plochy pohrabte a dle hloubky prostoru dosypte zeminou. Travní směs je třeba rozhodit na zkypřenou půdu, dávku volte podle údajů uváděných výrobcem. Semena zasypte zeminou a povrch utužte válcem, na menší místa bude stačit lopata.

Čemu věnovat zvýšenou pozornost

Pokud byste půdu po výsevu neupěchovali, mohl by semena odnést vítr nebo by je mohli sezobat ptáci, tento krok proto určitě nevynechte. Úspěšnost vzklíčení může ovlivnit intenzita vodních srážek. Doporučujeme proto sledovat počasí a v případě sucha trávníku pomoci pravidelnou dávkou vody.

Hnojení trávníku je základem úspěchu

Jestliže toužíte po krásně zeleném trávníku, nezapomeňte na hnojení. Správnou výživu by měl dostat 4–5× ročně, na jaře začněte už v únoru, březnu. Trávník hnojením posílíte, bude lépe odolávat plevelu, mechu a chorobám. Na trhu můžete najít celou řadu hnojiv, která se liší formou, účelem a také dobou působení. Použijte takové, které obsahuje zvýšený podíl dusíku. Ten podporuje růst a barevnost. Žádoucí jsou také prvky jako fosfor, draslík, železo nebo hořčík.

Nehnojte za silnějšího slunce. Teplota půdy by měla mít 8–10 stupňů. Použít můžete vozík či rozmetadlo. Abyste se vyhnuli chybám, použijte poloviční dávku hnojiva a postupujte křížem. 

Žena hnojí trávník.

Vápněním proti mechu a plevelu

Jedná se o oblíbený způsob boje proti plevelu a mechu, který si libuje v místech s kyselou půdou. Abyste si nezpůsobili škodu, začněte s vápněním mimo vegetační období, to znamená brzy na jaře, kdy už roztál sníh, ale tráva ještě neroste. Ideální je opět přelom února a března. K vápnění trávníku použijte hnojiva na bázi uhličitanu vápenatého. Dávkování je intuitivní, raději se tak držte pravidla, že méně je více.

Co se může pokazit  

Hnojivo aplikujte na provzdušněný a vlhký trávník, jinak hrozí, že ho spálíte. Vždy postupujte podle pokynů výrobce, obecně platí, že je lepší hnojit v menší dávce a častěji než naopak. Pokud se rozhodnete pro vápnění trávníku, dávkování věnujte zvýšenou pozornost. Pokud to přeženete, může se travinám přestat dařit.

Kdy začít zavlažovat

Po zimě mívá půda dostatek vláhy díky roztátému sněhu. Kořeny trávy ale rostou mělce, je tak možné, že bude potřeba zavlažovat i brzy na jaře. Kdy je ta správná chvíle, vám prozradí samotný trávník. První zálivka by měla přijít až ve chvíli, kdy si začnete všímat prvních projevů sucha. Kořeny se totiž díky krátkodobému období bez vody začnou táhnout do větší hloubky, díky čemuž dojde ke zkvalitnění kořenového systému a zlepšení celkové kondice.

Připravte se na první sečení

V péči o trávník byste neměli zapomenout na sečení. Kdy s ním začít, nelze jednoznačně určit. Záleží na mnoha faktorech včetně nadmořské výšky, teploty a vlhkosti. Pokud byla daný rok zima mírnější, pravděpodobně budete s údržbou muset začít dříve. Nejpozději byste měli sekat ve chvíli, kdy výška trávníku dosáhne 10 centimetrů.

Jaká sekačka je pro vás vhodná?

Při výběru sekačky je třeba zohlednit velikost a členitost zahrady. Na větší plochy budete potřebovat benzínovou sekačku s větším výkonem, na menších zahradách si vystačíte s elektrickou sekačkou. Čím dál větší oblibě se těší akumulátorové stroje, které vynikají nízkou hmotností, snadnou obsluhou a tichým chodem.

Na co v péči o trávník nezapomenout

Co tedy na jaře v péči o trávník nevynechat? Pojďte si ještě jednou připomenout, čemu je třeba se na cestě za dokonalou zahradou věnovat. 

  1. Zbavte zahradu veškerého nepořádku, popadaných větví, kamenů a shrabejte staré listí.
  2. Vertikutace. Trávník je třeba provzdušnit, aby se do něj dostal vzduch. Díky tomu se budou lépe absorbovat živiny a vlhkost, což nastartuje regeneraci.
  3. Jestliže se po vertikutaci objevila holá místa, proveďte přísev
  4. Začněte hnojit.
  5. Pokud vás trápí plevel a mech, nevynechte vápnění trávníku. Dejte ale pozor na střídmé dávkování.
  6. Jakmile si všimnete prvních projevů sucha, začněte zavlažovat.
  7. Začíná výška vašeho trávníku dosahovat 10 centimetrů? Je na čase vytáhnout sekačku

Baví vás práce na zahradě a chtěli byste dostávat více podobných tipů? Sledujte náš Facebook a Instagram.

Sdílet článek na Facebooku