Svět stihl

Juniorský šampion ve STIHL TIMBERSPORTS® se smiřuje s „terčem na zádech“ a vyhlíží světové závody

Kdo potkal před plzeňským mistrovstvím republiky ve STIHL TIMBERSPORTS® nějakou upoutávku, viděl na ní dost pravděpodobně jednoho ze dvou mužů: několikanásobného českého seniorského šampiona Martina Komárka a pak jednoho mladíka – 22letého Matyáše Klímu, dřevorubce, který před pár týdny pro někoho možná trochu překvapivě urval titul mistra Evropy. Z týdne na týden se mu tak dostala dávka pozornosti, jakou do té doby nezažil.

„Připadám si, jako by mi někdo dal na záda terč,“ líčí Klíma junior (v seniorské kategorii závodí i jeho otec Leoš, který má teď zdravotní pauzu), přičemž se napůl směje a napůl to myslí vážně. Odkazuje tak na fakt, že při příjezdu na prázdninový evropský šampionát juniorů rozhodně nepatřil mezi favority. Dostal se na něj až jako náhradník – na domácím kvalifikačním mistrovství totiž pokazil disciplínu Stock Saw, dostal tím pádem tříminutovou penalizaci, což ho kvůli celkovému vysokému součtu časů srazilo v žebříčku juniorů, a na účast na mezinárodní akci tak neměl nárok.

Jenže co se nestalo. Vítěz tuzemského juniorského šampionátu se zranil a další muž v pořadí za ním nemohl vycestovat kvůli covidovým podmínkám. Vstupenka mezi juniorskou evropskou elitu se tak dostala do rukou Matyáši Klímovi. „Že tam pojedu, jsem se dozvěděl tři dny před konáním, takže jsem se ani nepřipravoval, měl jsem od sebe nulová očekávání. A když jsem přijel, bylo hodně cítit, že část lidí se ptá, kde jsem se tam vzal,“ líčí Klíma, kterého to ale vůbec nerozhodilo a výborným výkonem si pro sebe získal titul evropského juniorského šampiona. Kromě pocitu velké radosti si ovšem musel zvyknout i na nové pojetí, se kterým k němu lidé přistupují.

Změny nezměny

„Vůbec mi nepřijde, že by se něco změnilo, ale teď mě to všude provází. Vždycky, když jdu na pódium a mluví se o tom, že vstupuje mistr Evropy, říkám si, že by se o tom nemuselo mluvit tak nahlas,“ směje se velká naděje STIHL TIMBERSPORTS®.

Že se jí Klíma junior stane, přitom nebylo zdaleka tak jasné, jak by se mohlo zdát při poznání rodinného klanu Klímových. Matyáš se oblíbenému adrenalinovému sportu věnuje až od svých 17 let. Do té doby prý dělal úplně všechno kromě fotbalu a tenisu. Naposledy hrál extraligu v basketbalu, jenže toho musel nechat kvůli zranění kolene, se kterým nedokázal ani jeden z několika lékařů pohnout. Tak Matyáš místo toho, aby jenom frustrovaně seděl doma, kývl na nabídku svého otce zkusit se v 17 letech zúčastnit tréninkového kempu ve STIHL TIMBERSPORTS®. „Nikdy mě do toho nenutil. Sám jsem si řekl, že to zkusím, a pak mě to ohromně chytlo,“ povídá Klíma junior. Otcovo angažmá v soutěžích mu ale samozřejmě všechno trochu usnadnilo. Přece jen ne každý má doma ve stodole malé pódium se všemi potřebnými stojany. Díky tomu může Matyáš Klíma v zimě trénovat sekání na přesnost a přes sezonu pak pilovat rychlost. A vlastně tak i pracovat na tom, aby se české závodní prostředí ještě víc posunovalo.

„Táta začal závodit v roce 2007 a já s ním odmalička jezdil. Od té doby se celý tenhle sport v Česku ohromně posunul. Už jenom tím, že tehdy byly tři čtyři závody a dnes je jich třeba patnáct, což je super, protože závod je nejlepší trénink,“ libuje si Matyáš Klíma, který už dnes sám konzultuje hlavně se zahraničními trenéry a vyhlíží příští rok. Díky tomu, že se na konci září stal na plzeňském mistrovství republiky tuzemským juniorským šampionem, se kvalifikoval na mistrovství světa 2022.

Sdílet článek na Facebooku