Rádce

Struna, nebo žací nůž? Který nástroj vybrat?

Struna, nebo žací nůž? Který nástroj vybrat? Snad každý, kdo si někdy vybíral křovinořez nebo vyžínač, toto dilema zná. Struna, nebo žací nůž? Každý z nástrojů má své nesporné výhody a hodí se na specifickou činnost. To, s čím si struna neporadí, s noži zvládnete hravě a naopak. Který nástroj tedy vybrat? Pojďme se na to společně podívat…

Činností, ke kterým vám váš křovinořez může sloužit, je opravdu mnoho. Od „kosmetických“ úprav anglického trávníku, přes kosení vysoké trávy či divokého porostu, až po probírku keřů a kácení slabých stromků. Každá činnost ale potřebuje svůj specifický žací nástroj, bez kterého kýženého výsledku nemáte šanci dosáhnout. Nemusíte se však bát, není to tak složité, jak se může na první pohled zdát. Věřte, že v nabídce STIHL nástroj pro vaše potřeby určitě najdete.

Žací nástroje pro vyžínání okolo překážek

Pro vyžínání okolo překážek, jako jsou stěny, hrany schodů, obrubníky travnatých ploch a záhonů a nejbližší okolí stromů a keřů, dokonale poslouží struna. Při nešťastném zavadění o překážku díky ní nehrozí poničení stroje, ani překážky. Dle výkonnostní třídy vašeho stroje a pracovních podmínek je možné měnit struny podle průměru tak, aby výsledek odpovídal přesně vašim představám. Na výběr máte žací hlavu SuperCut, AutoCut, TrimCut a DuroCut. S výběrem správného průměru i typu struny k vašemu stroji vám pomůže váš odborný prodejce.

žací hlava TrimCut

Žací nástroje na trávu a slabý plevel

Žací hlavy SuperCut a AutoCut lze bez problému využít nejen na dokončovací práce, ale také pro plošné kosení. K tomu se skvěle hodí i STIHL PolyCut, univerzální hlava, kterou lze dle potřeby osadit buď žací strunou, nebo pohyblivými plastovými noži.

žací hlava PolyCut pro vyžínání strunou i plastovými noži

Žací a řezné nástroje pro velkoplošné použití

Pro velké plochy, kde už struna nestačí, jsou ideální kovové nástroje. Vhodné jsou pro kosení obzvlášť tuhé a suché trávy, lučních rostlin se silnými stonky a silného plevelu, jakým jsou kopřivy, bodláčí či rákosí. V nabídce STIHL najdete žací list na trávu se dvěma řeznými břity, čtyřmi řeznými břity a žací list na trávu s osmi zuby

žací list na trávu se čtyřmi řeznými břity

Žací a řezné nástroje pro práce v houští a křoví

Proměnil se váš pozemek v divokou džungli a je třeba nasadit silnější techniku? Skvěle vám k tomu poslouží štěpkovací nůž nebo trojramenný vyžínací nůž, který je ideální pro nepoddajné, spletené trávy a křoví, anebo pilový kotouč se špičatými zuby vhodný k použití na dřevnaté křoviny, protože si snadno poradí i se slabými kmeny.

trojramenný vyžínací nůž

Řezné nástroje na dřevnaté křoviny mohou nahradit pilu

Pilové kotouče, které je možné použít na silnější křovinořezy STIHL, jsou ideální pro práci v dřevnatém, sukovitém křoví. Využijete je ale také pro mýcení a prořezávku například lesních školek. Na výběr máte pilový kotouč se špičatými zuby, s dlátovými zuby a s řeznými zuby z tvrdokovu.

pilový kotouč s tvrdokovovými plátky

Jak ostřit žací a řezné nástroje?

Každý nástroj má při ostření svá specifika. Proto jsme pro vás připravili přehledný návod, jak každý z nástrojů správně ostřit. Stáhnout ho můžete tady.

Tak co? Už máte jasno, který žací nástroj je pro vás ten nejlepší? Podívejte se na naši letní akci, ve které najdete několik křovinořezů za báječnou cenu.

Sdílet článek na Facebooku