Produkty

Letošní novinka: mulčovací sekačky RM 2 RT a RM 4 RT

Vadí vám na sekání časté vysypávání sběrného koše? Nebo kopky posekaného trávníku, se kterým si nevíte rady? Pak právě pro vás je jako stvořená letošní novinka v portfoliu značky STIHL – mulčovací sekačky. Najdete je u autorizovaných prodejců STIHLu pod názvy RM 2 RT a RM 4 RT, poznáte je podle chybějícího sběrného koše a zamilujete si je díky velkému zjednodušení práce.

Majitelům mulčovacích sekaček ubydou starosti. Pokud nemají kompostéry, nebudou muset řešit, kam s posekaným materiálem. Díky mulčování se zkrátí čas na odstraňování posekaného materiálu. Pokud se navíc dodrží zásady správného mulčování, může být materiál, který je velice jemně rozmělněn, vrácen zpět do drnu. Pomůže tak půdě živinami nebo s udržením vlhkosti. Za ta léta, co se mulčování provádí, tak vám určitě uživatelé pozemků potvrdí, že nepotřebují tolik hnojiva, že jim to udrží i trošku víc vláhy, zvlášť v těchto obdobích letních přísušků,“ říká vedoucí technik STIHLu Miroslav Kosička.

Důležité samozřejmě je, aby množství trávy bylo vždy přiměřené a aby byla posečená tráva nadrobno rozmělněna a rovnoměrně rozprostřena po ploše. Pokud jsou tyto podmínky dodrženy, dochází k rychlé mineralizaci obsaženého dusíku. Tím je dusík opět k dispozici rostlinám, a to s dlouhodobým účinkem. Dobře provedené mulčování tak samo o sobě dostatečně zajišťuje přísun důležitých živin pro zdravý růst hustého a sytě zeleného trávníku.

Jak mulčovat správně?

Obecně platí, že na jednom metru čtverečním trávníku naroste během roku přibližně 1,5 až 2 kilogramy travní hmoty. U trávníku s plochou 1000 čtverečních metrů jde o tuny, proto likvidace formou ekologického odpadu nebo kompostování není vždy možná. Mulčovat se ovšem musí také s rozumem. Dodržovat by se mělo minimálně několik zásadních pravidel.

„Majitelé mulčovacích sekaček by měli sekat častěji než vlastníci klasických strojů. Sekat by se mělo, pokud to je jen trochu možné, za sucha – a tráva by se měla krátit maximálně o třetinu. Je-li tráva vlhká, je potřeba pohybovat se pomaleji a sekat stébla tak, aby nevznikaly chuchvalce. Pracovat se musí vždy s maximálními otáčkami a dobře nabroušenými noži. Dobré je také dodržovat překrývání sečených pruhů. Velmi vysoký trávník vždy sekejte postupně, na několikrát a měňte směr sečení, protože tak se tráva lépe zachycuje a posečený materiál je rovnoměrněji rozložen,“ radí Miroslav Kosička.

Modely sekaček RM 2 RT a RM 4 RT se liší zejména šířkou záběru. Menší z modelů (RM 2 RT) je určen pro střední velikost trávníku, má šířku záběru 46 centimetrů, extra měkkou rukojeť a sklopná řídítka se systémem Quick-Fix. Větší (RM 4 RT) dokáže sekat 53 centimetrů a na rozdíl od menšího ze strojů má také centrální nastavení výšky sečení.

Mulčovací sekačka RM 2 R

V minulosti byly tyto modely dostupné mimo Českou republiku, od letoška jsme je díky stále větší poptávce zákazníků zařadili i u nás. Ocení je zejména firmy, které mulčují pouze některé plochy, na něž se nedostanou zahradními traktory nebo jinými žacími stroji. ‚Hobbíci’ pak ocení jednodušší mulčovací sekačku bez koše, jež jim usnadní práci na menších plochách. Naše nabídka sekaček tak dnes skutečně nabízí první poslední. Malé stroje na zahrady i velké stroje pro profesionály. Klasické benzínové, akumulátorové i robotické sekačky. I řadu speciálních typů – například právě oba dva modely určené speciálně pro mulčování,“ uzavírá Miroslav Kosička.

Sdílet článek na Facebooku