Svět stihl

TIMBERSPORT 2023: JAK VIDÍ SPORT PROFESIONÁLNÍ DŘEVORUBCI? 

Jubilejní 20. ročník české série STIHL TIMBERSPORTS® je tady! Při příležitosti prvního závodu sezóny jsme vyzpovídali profesionální dřevorubce Martina Roušala a Martina Kalinu. Jak se ke sportu dostali a co je na něm nejvíc baví? Přečtete si v našem článku.

Z diváka profesionálním dřevorubcem  

Drsný, ale férový sport, který testuje výdrž i preciznost. Timbersport není jen o adrenalinu, ale hlavně o práci se dřevem v prostředí lidí, kteří mají stejnou vášeň. „K tomuhle sportu jsem se dostal tak, že jsem vyhrál diváckou soutěž v řezání manuální ruční pilou. Chytlo mě to natolik, že jsem se přihlásil na tréninkový kemp,“ popisuje začátky kariéry profesionální dřevorubec a úřadující mistr České republiky Martin Roušal. Podobnou cestou si prošel i vítěz Czech Trophy Martin Kalina. Závody párkrát navštívil jako divák, dřevorubectví ho zaujalo a tak se sport rozhodl vyzkoušet.

Velké počáteční nadšení ale nestačí. Aby se člověk zdokonaloval, je potřeba pravidelný trénink. Ten jde ale jen obtížně skloubit s osobním životem a prací. „Dokud jsem neměl rodinu, nahrál jsem si nějaké plusové body do zálohy a z těch teď čerpám. Než se nám narodily holčičky, byl sport na druhém místě, teď je prostě až na čtvrtém. Rodina je zkrátka rodina,“ komentuje Roušal. „Je to obtížné, ale člověk si to musí nějak nastavit. Je to jako u každého jiného sportu, bez tréninku to nejde,“ doplňuje Kalina.

Největší úspěchy 

Co považují profesionální dřevorubci za svůj největší úspěch? „Dostal jsem se do European Trophy. V Katowicích jsem skončil na 3. místě. Spolu s Martinem Komárkem jsme stáli na bedně,“ vzpomíná úřadující šampion Czech Trophy Martin Kalina. „Myslím, že jsou to závody, kde jsem se potkal s Martinem a podařilo se mi ho porazit. A samozřejmě taky nejčersvější Švédsko, kde jsem skončil na úžasným sedmým místě,“ hodnotí dosavadní úspěchy Martin Roušal.

Muž seká do dřeva

Oblíbená disciplína 

Timbersport vyniká tím, že je všestranný a závodník musí zvládnout více disciplín, které na něj kladou různé požadavky. Do poslední chvíle přitom není jasné, kdo se stane vítězem. Pravidla se postupem let vyvíjí, kostra je ale neměnná. Do individuálních soutěží je v sérii STIHL TIMBERSPORTS® zařazeno šest disciplín, z toho tři sekací (Underhand Chop, Standing Block Chop a Springboard) a tři řezací (Stock Saw, Hot Saw a Single Buck). Která je dřevorubcům nejbližší? Oba se shodují, že to byl alespoň část jejich kariéry Single Buck, disciplína testující práci s ruční pilou.

Single buck

Co si pod Single Buck představit? Měření času začíná se signálem a končí s kompletním odříznutím kotouče z kulatiny o průměru 46 cm. Rozhodující je rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svojí délkou a zcela rovně, při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas. „Je to sice strašně krátká disciplína, ale člověk musí mít zvládnutou techniku a pořádně si máknout,“ doplňuje Kalina.

Přečtete si o letošním ročníku STIHL TIMBERSPORTS® víc a zjistěte, na jaké závody se ještě můžete těšit

Hlavně bezpečně 

Sekery, pily a práce se dřevem na čas. Na některé laiky působí Timbersport nebezpečně, s tím ale závodníci nesouhlasí. Martin Roušal sport připodobňuje k jízdě autem nebo na motorce. „Pokud dodržujete pravidla, nemělo by se vám nic stát.“ To potvrzuje i jeho soupeř a doplňuje, že soutěžící používají ochranné pomůcky. 

Profesionální dřevorubec

Rady začínajícím dřevorubcům 

S profesionálním dřevorubectvím může začít každý, koho sport zaujal a má o něj zájem. Progres každého závisí hlavně na tom, jak zvládne pochopit principy jednotlivých disciplín.

Co by dnes udělali profesionální dřevorubci jinak? Martin Kalina by se podle svých slov do sportu pustil mnohem dřív. „Trénoval bych víc a častěji,“ uzavírá Roušal. 

Začátek nové sezóny v Brně

První kvalifikace roku CZECH CUP proběhla 23. dubna na brněnském výstavišti v rámci veletrhu ANIMAL TECH. Celkem sedmnáct závodníků se utkalo ve čtyřech disciplínách (Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop). Nervozita z prvního startu sezóny se podepsala na celkové atmosféře a dynamice závodu, vyústila totiž v celkem jedenáct diskvalifikací. Nejlépe se dařilo Ivanu Bambuškarovi, který zvítězil ve třech ze čtyř disciplín, druhé místo obsadil Leoš Klíma a ostudu si neuřízl ani Jan Wáwrů, který skončil třetí. 

Napínavý byl závod CZECH MASTERS, který proběhl na stejném místě o den později a pochlubil se tím nejlepším, co umí česká série STIHL TIMBERSPORTS® nabídnout. Tříkolový formát závodníky prověřil ve všech šesti disciplínách. Martin Roušal skončil třetí, druhé místo obsadil Zdeněk Opletal a vítězem se stal Martin Maděra.

Chystáte se na některou z dalších soutěží? Pokud budete fotky z akcí zveřejňovat na svých sociálních sítích, nezapomeňte označit účty STIHL a STIHL TIMBERSPORTS®.

Těšíme se na viděnou!

Sdílet článek na Facebooku