Produkty, Rádce

Naučte se orientovat v aku technice

Akumulátorové technice se podobně jako elektromobilům prorokuje velká budoucnost. Ne každý už ale měl příležitost se s ní podrobně seznámit, takže se kolem ní rojí spousta otázek. Třeba na napájení a zaměnitelnost baterií. Značka STIHL nabízí hned čtyři řady aku techniky, a proto na následujících řádcích vysvětlujeme, jak se v nich orientovat a jak je to s možnostmi jednotlivých akumulátorů. Velká výhoda je, že si v různých strojích často vystačíte jen s jedním.

Čtyři řady nesou označení AS, AI, AK a AP a jdou za sebou vzestupně, tedy od nejmenších strojů určených pro malinké zahrady až po profesionální techniku.

Výrobky řady AS a AI se hodí hlavně pro malé zahrádky, typicky třeba ty, jaké bývají u nových řadových domků. Stroje AI-Linie mají akumulátor zabudovaný. „Zákazník k němu nemá přístup, nevyměňuje ho, i když jako náhradní díl samozřejmě existuje. Stroje se dobíjí stejně jako mobilní telefon,“ vysvětluje hlavní technik společnosti STIHL Miroslav Kosička. AI-Linie čítá akumulátorové nůžky, foukač a vyžínač. Všechny jsou dimenzované na rychlé operativní použití, které je navíc díky konstrukci neobyčejně tiché.

Podobné vlastnosti mají i výrobky AS-Systému , který obsahuje akumulátorové nůžky na keře, adaptér na zastřižení trávy a oblíbenou minipilu. U nich už baterie vyjmout lze. Má označení AS 2 a použít ji můžete do obou strojů. Pokud tedy nepotřebujete oba v jeden den, vystačíte si i s jednou baterií.

Jako skládačka

Co asi bude zajímat typického majitele české zahrady nejvíc, to je třetí série, takzvaný AK-Systém. Výrobků už je v něm celá řada a společné mají to, že se chlubí vysokým výkonem a výdrží. Do všech lze použít některý ze tří typů akumulátorů určených pro tuto řadu (mají označení AK 10, AK 20 a AK 30) a společnou mají i nabíječku AL 101. „AK-Systém zahrnuje už i tři sekačky, které díky akumulátoru nepotřebují žádný kabel, dále foukač, dva vyžínače, dvě pilky, běžné a prodloužené nůžky na živý plot nebo provzdušňovač. V případě sekaček se bavíme o tom, že v závislosti na podmínkách a použitém akumulátoru mohou zvládnout posekat na jedno nabití plochu až 400 metrů čtverečních,“ podotýká Kosička.

Výhodou aku techniky je, že je lehčí a tišší než jiné typy.

On sám má doma jako správný reprezentant značky, který všechno testuje nejdřív sám na sobě, výrobky z nejvyšší akumulátorové řady AP-Systém. Jde o stroje přednostně určené pro profesionální užití nebo na obhospodaření rozsáhlých pozemků.

„Osobně to mám tak, že jsem si k jednotlivým strojům pořídil dva silné akumulátory a jeden slaboučký. Ty první se hodí do sekaček a pro motorovou pilu. Ten druhý naopak do nůžek na živý plot a vyvětvovačky, protože tuto techniku máte často v ruce nad hlavou a oceníte co nejnižší váhu,“ poukazuje na variabilitu strojů a jejich napájení Kosička.

Pro stroje profesionální řady se nabízí čtyři typy akumulátorů: AP 100, 200, 300 a 300S a chystá se i ještě silnější AP 500. Platí, že pokud máte takových strojů doma víc, výhodné bude kombinovat silnější a slabší akumulátor.

Uživatel ocení i lehkou manipulaci.

„Třeba nůžky na živý plot pohání jen malinký elektromotor, který se vejde do dlaně, protože u nich takový výkon nepotřebujete. Naopak u sekačky, která má vydržet dlouhý chod, nebo pily, která se musí prořezat dřevem a potřebuje podstatně vyšší krouticí moment a sílu, využijete akumulátor silnější,“ dává příklady šéftechnik a doplňuje ještě jednu důležitou věc. Protože akumulátory a spotřeba strojů se v této řadě můžou hodně lišit, prodávají se i různé typy nabíječek, aby mohl každý zákazník zvolit to, co přesně potřebuje. Znovu ale platí, že různé nabíječky z AP-Systému dobijí všechny varianty baterií této řady. Jak to přesně nakombinovat, abyste na zahradě získali optimální výsledek ve vašich konkrétních podmínkách, vám samozřejmě rádi poradí naši odborní prodejci.

Sdílet článek na Facebooku