Produkty

Fenomén aku: Jaké jsou výhody akumulátorových přístrojů a jak o ně pečovat?

Stroje poháněné akumulátory si získávají stále více příznivců mezi hobby uživateli i profesionály. Přečtěte si, jak vám mohou pomoci při práci na zahradě a okolo domu a zjistěte, jak se o aku nářadí starat, aby vám sloužilo co nejdéle.

Výhody a nevýhody aku nářadí

Pokud vás lákají aku přístroje, mějte na paměti, že jakmile se „upíšete“ k jedné či dvěma značkám, vyplatí se vám nakupovat vybavení právě od nich – výrobci totiž nabízí akumulátory, které se dají použít ve více produktech. I když vás tedy zpočátku čeká vyšší investice (zejména pokud si chcete akumulátorů koupit několik), v delším horizontu můžete výrazně ušetřit.

Aku přístroje

Život dokáže aku technika usnadnit všem uživatelům. Pokud jste profesionál, pomůže vám splnit normy ohledně zplodin a hluku –⁠ pozor si dejte jen na to, abyste měli vždy po ruce dostatek nabitých akumulátorů. Co se týče hobby a domácího použití, negativa byste u aku nářadí hledali jen těžko. Potvrzuje to i technik společnosti STIHL Aleš Novák:

Aku přístroje používám už přes 10 let a za tu dobu si mě získaly především svou operativností – aku pilu vezmu, vložím do ní akumulátor, uříznu, co potřebuji, a pilu odložím. Díky minimu starostí a rychlému vývoji se dá očekávat, že aku stroje postupně vytlačí ty elektrické. Pro použití v dílně a na zahradě je aku jasná volba.“

Mezi hlavní výhody aku nářadí patří:

  1. Vysoký výkon a spolehlivost
  2. Operativnost – nabitý stroj je vám k dispozici ihned, není proto nutné kontrolovat množství benzínu nebo shánět prodlužku k elektrickým strojům.
  3. Komfort – aku stroje jsou tišší, proto můžete pracovat téměř kdykoli, aniž byste rušili sousedy.
  4. Snadné ovládání – jednoduché zapínání a vypínání tlačítkem, automatické vypnutí stroje při jeho přetížení a přehřátí.
  5. Levný provoz – elektřina vás vyjde výhodněji než benzín.
  6. Jednoduchá údržba – aku přístroje obsahují méně součástek k opotřebení, které se navíc dají nahradit snáze než například u spalovacích motorů.
  7. Práce bez emisí – nevdechujete škodlivé zplodiny a neznečišťujete okolí.

Jak vám různé typy aku produktů usnadní práci?

Ani to nejlepší aku nářadí za vás práci neodvede samo – značně vám ji ale usnadní. Jak? 

  • U motorové pily ocení akumulátor ti, kteří provádí menší probírky v hustých porostech a nebudou muset pracovat v oblaku zplodin. Aku pila je navíc tišší, přenáší méně vibrací na ruce a „informuje“ uživatele o svém stavu.
  • Aku sekačky a provzdušňovače si oblíbíte díky jejich manévrovatelnosti, ale i snadnému spouštění: stroj nemusíte startovat pomocí lanka, ale jednoduchým zmáčknutím pojistky a spínače.
  • S aku vyžínači a křovinořezynebudete sousedy rušit ani hlukem, ani emisemi. Totéž platí i pro foukače a vysavače, které jsou v aku provedení vhodné i pro hlukově citlivé oblasti (sídliště nebo okolí nemocnic a školek).
  • Nedostatky mechanických zametačů dožene aku varianta. I ty hůře dostupné nečistoty u zdí a rohů posbírá nezávisle na rychlosti vašeho pohybu.
  • Zahradní nůžky s aku pohonem poskytnou vynikající řezný výkon bez rizika poškození napájecího kabelu.
  • Aku rozbrušovací stroje pomohou s prací uvnitř budov, např. při řezání ocelových zárubní. S akumulátorem se zbavíte zplodin i zamotaného kabelu a na rozdíl od elektrických strojů můžete aplikovat vodu na zvlhčení prachu.

Pokud plánujete pořízení více kusů aku techniky pro práci na zahradě, nezapomeňte prozkoumat i praktický a výhodný KombiSystém s motorem KMA 135 R a snadno vyměnitelnými nástavci. Pomocí tohoto stroje odvedete operativně hned několik různých úkolů, na které byste běžně potřebovali samostatné produkty. 

K technice samotné navíc nabízíme i příslušenství: pouzdro na opasek, brašny, boxy, nosné systémy nebo rychlonabíječku. 

Aku přístroje usnadní práci

Jak o aku nářadí pečovat?

Péče, kterou svému aku nářadí věnujete, se vám časem vrátí díky delší životnosti stroje. Vždy tedy čtěte návody k obsluze, které popisují, jak se o stroj starat. Co se týče skladování, stroj a akumulátor ukládejte zvlášť, na suchém místě o teplotě 10–20 °C. Nářadí zvládne krátkodobě i mrazy, z dlouhodobého hlediska mu však nesvědčí.

I nabíjení akumulátorů má svá pravidla. Své aku vybavení skladujte nabité asi na 30 %. Zároveň je ideální přístroj nenabíjet na úplné maximum. Při práci se ale nebojte jet na plný výkon: kvalitní stroje fungují nejlépe na plné otáčky, proto je nemusíte šetřit.

Stroje stačí servisovat až ve chvíli, kdy přestanou fungovat, jak by měly – jinak si vystačíte s běžnou údržbou, která ale není nijak složitá. Kvalitní akumulátory by měly vydržet alespoň 10 let, nad nákupem nového se nicméně zamyslete ve chvíli, kdy tomu staršímu začne rychle docházet kapacita.

Nabíjení aku baterie

Chcete zjistit více o akumulátorových produktech STIHL? Prozkoumejte naši nabídku nebo si přečtěte článek o správném zacházení s akumulátory. Pro novinky a tipy sledujte náš profil na Facebooku a instagramový účet.

Sdílet článek na Facebooku