Rádce

Návod pro opozdilce: Jak připravit sekačku na jaro?

Možná už pokukujete po trávníku, sledujete, jak roste, a přemýšlíte, kdy bude ten správný čas pustit se do něj se sekačkou. Lepší by ale bylo dívat se nejdřív po sekačce a věnovat jí chvilku jarní péče. A vůbec nejlepší by bylo, kdyby už ji měla za sebou. Protože ne všechno je ale na světě ideální a ne na všechno je čas, poradí vám naši dealeři, co všechno je třeba před prvním jarním výjezdem mezi stébla trávy udělat.

Marek Vodrážka má svoji prodejnu v Praze-Uhříněvsi, Miroslav Prušek zase v Pardubicích. Starosti a náplň práce mají ale v tyto dny oba stejné. Jejich práce se točí kolem příprav na jaro a péče o nejrůznější typy sekaček. Oba se shodují, že ideální by bylo, kdyby je majitelé vždycky přivezli na servis po ukončení podzimních prací. Teď se totiž potkávají se stroji, ze kterých někdy odpadávají kusy podzimního listí, nebo je na nich vidět, že se nad nimi v zimě malovalo. Velká část nutné údržby se ale dá udělat i teď. Něco zvládnete sami doma a s něčím je lepší zajet právě do servisu. Ať už k nim nebo do jakéhokoliv jiného ze sítě dealerů STIHL.

Jak začít? Podle názoru obou mužů by měl návod vycházet spíš z toho, jak nezačít. Řada majitelů totiž v touze po rychlé očistě stroje sahá po vysokotlakém čističi, kterým postříkají stroj zvnějšku a bohužel i zevnitř. „To je naprostá katastrofa. Je třeba zdůraznit, že voda dovnitř jakéhokoli stroje nepatří. Voda v kombinaci s nečistotami a zbytky trávy udělá své, kovové části uvnitř začnou oxidovat a pohřbí se tak ložiska,“ varuje Marek Vodrážka. Vybavuje si, že ještě nedávno bylo možné u některých prodejců koupit i takzvané pračky na sekačky, vaničky s vodou, do nichž se vjíždělo s nastartovaným strojem, takže se voda rozstříkla všude po vnitřku. Ne, nic takového opravdu nedoporučuje.

Proud vody ne, proud vzduchu ano

„Daleko lepší je sekačku zevnitř vyfoukat tlakovým vzduchem, tak se nemůže nic stát. Pak je třeba zkontrolovat nebo vyměnit olej, zkontrolovat nabroušení nože a případně vyměnit filtr,“ vypočítává Miroslav Prušek. Oba muži se shodují, že zruční lidé s vybavenou dílnou část údržby zvládnou sami. Ti méně zruční, hůř vybavení nebo majitelé nejsofistikovanějších strojů by se měli obrátit na svého prodejce.

Dobře to ilustruje třeba broušení nože. Pokud má člověk doma brusku, zvládne si potřebné broušení zajistit sám. Co má doma ale málokdo, to je takzvaná vyvažovačka, která zajistí, že nůž drží správnou polohu a nepřevažuje se. Když na to dojde, generuje to nepříjemné vibrace, které vedou k poškození celého stroje. Rada odborníků tedy zní: Zajít se strojem na vyvážení aspoň jednou ročně do servisu.

Když už v servisu budete, hodí se také vzít si tam rovnou i kvalitní olej. Výhodou koupě u dealera totiž je, že si od vás převezme ten starý, a vy se nemusíte starat, co s ním. „Touto službou chceme zákazníky zároveň motivovat ke koupi kvalitního oleje. Ten nekvalitní způsobuje devastaci motorových částí a má vliv na trvanlivost motoru,“ podotýká Vodrážka.

Jestli na začátku mluvil o tom, kolik škody může napáchat velké množství vody, není to myšleno tak, že s vodou na sekačku majitel nesmí vyrukovat vůbec. Vzít kbelík a hadr pro omytí vnějších částí je samozřejmě možné a platí to pro všechny kategorie sekaček, ať už jsou benzinové, elektrické, aku nebo robotické. Čím pokročilejší je ale technologie stroje, tím spíš platí, že by člověk neměl lézt do jeho střev. „Robotické sekačky by navíc před sezonou měly jít na diagnostiku, aby se do nich nahrály aktualizace, které zajišťují, že budou vždy stoprocentně funkční. To by se mělo dít vždycky ve spolupráci se servisem,“ dodává ještě Miroslav Prušek.

Vizitky prodejců:

Prodejce: Marek Vodrážka
Adresa: Přátelství 643, 104 00 Praha 10 – Uhříněves
Telefon: +420 267 713 228
E-mail: dobrepilky@seznam.cz

 

Prodejce: Miroslav Prušek
Adresa: Na Spravedlnosti 1533; 530 02 Pardubice
Telefon: +420 466 635 061
E-mail: stihl.pce@worldonline.cz
Sdílet článek na Facebooku