Rádce

Nenechte se překvapit škůdci a chorobami živých plotů. Co s nimi?

Husté zelené keře, které tvoří hranici pozemku nebo zkrátka jen hezky vypadají, jsou snem a radostí každého zahradníka. Někdy tuhle radost ale zkalí škůdci nebo nemoc. Naučte se je správně diagnostikovat a zakročit proti nim.

Změna barvy, opadávání listí nebo škůdci, kteří jsou vidět už jen pouhým okem. Právě to jsou viditelné projevy problémů, proti kterým byste měli rázně jednat.

Jak zabránit tomu, aby choroby živý plot napadaly?

Pracujte jen s čistým zahradním nářadím. Pozor na situace, kdy vyrážíte do neznámého znečištěného terénu. Svoji zahradu a keře pravděpodobně opečováváte, ale právě z neznámých míst si domů můžete přinést škůdce nebo spory houbových onemocnění.

>> s čištěním vám pomůže Multispray

Nevyhazujte infikované části keřů do kompostu, ale zlikvidujte je jinou cestou tak, aby se škůdci nebo houbová onemocnění nemohli šířit.

Abyste udrželi živý plot vitální, vysazujte jenom keře, které jsou pro dané místo vhodné. Člověk se sice občas do nějaké rostliny zamiluje, ale pokud platí, že roste jen na stinném stanovišti a vy máte místo na největší výhni, nebude to fungovat. I živý plot navíc ocení občasné hnojení. Na jaře používejte organická hnojiva a na konci léta výluhy z kopřiv nebo přesličky, které posilují tkáně rostlin a dodávají jim draslík.

Pozor na vlhkost, zvyšuje pravděpodobnost šíření nemocí i hub. Při výsadbě proto dodržujte doporučený rozestup. Ten se postará o dostatečné krytí plotu, ale zároveň i o to, že jednotlivé keře nebudou příliš blízko u sebe a nebudou si navzájem překážet. Živý plot se doporučuje zalévat u kořenové části, aby větve i listy zůstaly v suchu.

Problémům také předejdete, když si rostliny už v obchodě dobře prohlédnete a vyberete si jenom ty, které jsou ve stoprocentní kondici.

Jaké jsou nejčastější příčiny napadení škůdci a chorobami?

Obecně platí, že stát se to může vždycky, dokonalá ochrana totiž neexistuje. Hodně potíží ale můžete eliminovat. Obzvlášť náchylné k problémům jsou oslabené rostliny. Další problémy lze shrnout do následujících kategorií.

Špatné stanoviště: příliš mnoho nebo naopak málo slunce, přemokření daného místa nebo naopak suchost a špatné pH půdy.

Nesprávná péče a prořezávání: příliš mnoho nebo naopak nedostatek hnojiva, střih při žhnoucím slunci nebo příliš hluboký řez.

Pokud můžete všechny tyto problémy vyloučit a keř pořád není v kondici, máte pravděpodobně problém s napadením houbami nebo škůdci.

Houbová onemocnění

Příklad padlí.

Moučnatka/padlí

Symptomy? Listy a větve potažené bílým a později nahnědlým povlakem, který lze snadno setřít. Infikované listy hynou, mohou dokonce odumřít i velké části rostliny. Pokud je napadení rozsáhlé, šíří se i na výhonky, květy a pupeny.

Příčiny? Rychle se šíří při suchém a teplém počasí.

Co s tím? Zasažené části co nejrychleji odstraňte a nenávratně zlikvidujte. Zbavte se také opadaného listí a půdu kolem keřů udržujte čistou.

Listová skvrnitost umí také potrápit.

Listová skvrnitost a rez

Symptomy? Hnědé, černé, červené, šedé nebo žluté skvrny nahoře na listu, které se liší v závislosti na patogenu. Skvrny jsou kulaté, velké 3–6 milimetrů a uprostřed mají jasný bod – vlastní houbu. Pokud je napadení těžké, skvrny se postupně slijí a listy odumřou.

Příčiny? Za zbarvení jsou zodpovědné hlavně houby Alternaria, Ascochyta a Septoria. Plísňové napadení může nastat v suchém a teplém počasí (Alternaria, Septoria), nebo chladném a vlhkém (Ascochyta). Pozor na to, že spory jsou odolné vůči chladu a na hostitelské rostliny jsou přenášeny infikovanými semeny nebo větrem a vodou.

Co s tím? Zbavte se všech napadených listů a větví.

Škůdci

Skvrny na listech můžou být také dílem škůdců. Zkontrolujte, zda nejsou rostliny potažené lepivou látkou nebo nemají na spodní straně listů a větviček drobný hmyz. Škůdci preferují už oslabené rostliny, ze kterých vysávají živiny nebo je okusují. Hmyz je většinou vidět pouhým okem a při dotyku odlétává. Dopad zamoření závisí na druhu hmyzu a míře jeho rozmnožení.

Kdo ještě neviděl mšice, jako by nebyl na zahradě.

Mšice

Symptomy? Zelený, černý, nahnědlý nebo žlutý hmyz, který po sobě nechává lepkavou tekutinu na listech. Výsledkem je, že rostlina má zvlněné a křivé listy. Dalším znakem je přítomnost jiného hmyzu – mšice vylučují zmíněnou lepkavou tekutinu, která je obzvlášť lákavá pro mravence a některé druhy hub, jako jsou plísně.

Příčiny? Mšice napadají hlavně oslabené rostliny nebo rostliny, které mají příliš mnoho dusíku. Jsou aktivní od jara do podzimu.

Co s tím? Někdy stačí jen infikované rostliny několikrát osprchovat silným proudem vody. Pomáhá také užitečný hmyz, jako jsou berušky nebo vosy, a rostliny s intenzivní vůní, což je případ levandule nebo tymiánu.

Přirozeným bojovníkem proti škůdcům je vývar z kopřiv: Kilogram čerstvých kopřiv prolijte 10 litry studené vody a nechte 24 hodin státtak. Živé ploty pak stříkejte tímto neředěným roztokem. Při extrémním napadení je samozřejmě možné použít chemické prostředky.

>> chraňte rostliny za pomoci rosičů a postřikovačů

Příklad dalšího nezvaného hosta.

Vlnatka

Symptomy? Drobný hmyz, který dorůstá jen do velikosti 0,8 milimetru. V závislosti na ročním období má zelenožlutou, červenou nebo hnědou barvu. Žije na spodní straně listů a živí se buněčnou šťávou, v důsledku čehož se na horní straně listu tvoří světlé skvrny. Některé druhy pokrývají listy a výhonky jemnou bílou pavučinou.

Příčiny? Tito škůdci jsou většinou aktivní během suchých, teplých období.

Co s tím? Méně náchylné jsou rostliny, které mají pravidelnou zálivku, větrání a dostatek hnojiva. Chcete-li bojovat proti škůdcům, ošetřete listy a výhonky ze všech stran řepkovým olejem. Vytváří totiž jemný film, pod nímž se roztoči dusí.

Lalokonosec

S většinou škůdců se naštěstí dá bojovat.

Symptomy? Brouci po sobě zanechávají vykousaná místa v listech, výhoncích a pupenech. Jsou aktivní v noci a přes den odpočívají. Dorůstají délky asi 10 až 12 milimetrů a poznáte je podle hnědé, černé a někdy i žluté barvy. Větší škody ovšem způsobují jejich krémově zbarvené larvy – žijí v podzemí a okusují kořeny hostitele, takže mohou přivodit až smrt rostliny.

Příčina? Larvy brouků se do zahrady často dostanou spolu s novými rostlinami.

Co s tím? Pro kontrolu larev nalijte do půdy hlístice dostupné ve specializovaných prodejnách. Jedná se o malé škrkavky, které otráví larvy speciální bakterií, ale pro člověka jsou neškodné. Proti samotným broukům pomáhá stříkání živých plotů neemovým olejem. Neměli byste však používat obě metody současně, protože olej je pro hlístice také smrtelný. Abyste zabránili napadení, zkontrolujte při nákupu kořenový bal nových rostlin, zda neobsahují larvy.

Některá onemocnění a škůdci se týkají jen některých konkrétních druhů rostlin. O těch si přečtěte v dalším dílu tohoto textu.

Sdílet článek na Facebooku