Rádce

Nepodceňujte bezpečnost, nevyplácí se to!

Každý ze strojů STIHL splňuje ta nejpřísnější bezpečnostní kritéria, za to můžeme dát ruku do ohně. Ne všechna zodpovědnost však leží jen na výrobci stroje. Bezpečí je třeba jít naproti, a to například i používáním ochranných pomůcek. Víte, co právě ke svému stroji potřebujete?

Pro všechny stroje jsou základní pravidla velmi podobná. Oděv a pomůcky musí být účelné a nesmí při práci jakkoliv rozptylovat a rušit. Nepoužívejte proto oděvy, které se mohou zachytit o větve nebo o křoví. Při práci rozhodně odložte šál i šperky. Dlouhé vlasy je nutné skrýt pokrývkou hlavy nebo síťkou na vlasy. Pojďme se na základní bezpečnostní pravidla podívat podrobně.

Ochrana očí

Oči máme jen jedny a používání ochranných brýlí je úplným základem pro práci s jakýmkoliv strojem.

Ochrana sluchu

Díky Otíkovi je známe všichni. Doba však postoupila a v naší základní nabídce najdete i takové tlumiče, které je možné spárovat s vaším mobilním telefonem. Při práci tak nejen tlumíte hluk, ale také můžete poslouchat oblíbenou hudbu anebo mluvené slovo.

Ochranné soupravy

Při práci s motorovým křovinořezem či pilou většinou potřebujete chránit oči i uši zároveň. Pro tyto případy jsou ideální přilbové soupravy, které v sobě komfortně spájí ochranu sluchu a zraku. Ty je pak možné kombinovat i s přilbou. Ochrana obličeje se vyrábí jako průhledný plastový štít, plastová nebo také kovová mřížka.

Přilbová souprava ADVANCE X-Vent BT

Úplnou novinkou je přilbová souprava ADVANCE X-Vent BT, díky které můžete komunikovat s okolním světem i při práci, aniž byste museli vytahovat svůj smartphone z kapsy. Data jsou přenášena prostřednictvím Bluetooth®, svůj mobil tak můžete mít bezpečně uložený v dosahu cca 10 metrů. Hudbu, zprávy a telefonní hovory přijímáte třítlačítkovým ovládáním přímo přes ochranu sluchu vaší přilby, aniž byste se přitom dotkli smartphonu.

Přilbová souprava Advance X Vent BT

Ochrana rukou

Bez rukavic se do práce ani nepouštějte. Každá práce vyžaduje trošku jiný typ rukavic – z kůže nebo polyesteru, s povrchovou nitrilovou vrstvou nebo s nopky, se zateplenou podšívkou nebo s ochranou zápěstí. Kvalitních rukavic najdete v nabídce svého prodejce STIHL pestrou paletu. Poraďte se s ním, které budou nejlépe vyhovovat pro vaši práci.

Ochrana nohou

Základem je kvalitní, dobře přiléhající oděv pokrývající celé tělo. Zamezíte tak zachytávání za větvičky, popíchání o trny. Měli byste se v něm ale taky dobře cítit. Pro práci s motorovou pilou určitě investujte do protipořezových kalhot, které vaše nohy ochrání před zraněním při smeknutí pily. Variant protipořezových kalhot existuje celá řada – ať už jde o celé kalhoty či pouze ochranu přední části nohou. Vybírat můžete i podle sezony – teplejší či lehčí modely.

Ochranná obuv

Pevné boty s přilnavou, neklouzavou podrážkou jsou zkrátka základ. Při koupi musíte však přemýšlet nad tím, v jakém terénu budete pracovat. Pro každodenní práci s motorovou pilou v terénu jsou nejvhodnější variantou kožené holínky STIHL. Vedle ochrany proti prořezání mají samočisticí profilové podešve, zesílené paty a pevné šněrovací háčky. Pro práci v lese za vlhkého počasí doporučujeme gumové holínky. Díky kaučuku jsou i při teplotách pod nulou měkké a ohebné. Jejich nízká hmotnost poskytuje vysoký komfort při nošení i pro uživatele se silnými lýtky.

Sdílet článek na Facebooku