Produkty

Nikdo nechce špinavé stroje. Nové kity vám péči o ně ulehčí

Kdybyste si měli vybrat, sáhnete raději po hezkém, čistém stroji, nebo křovinořezu obaleném zbytky trávy? Málokdo řekne to druhé, a tak jde značka STIHL ještě víc vstříc uživatelům a posílá na trh řadu čisticích kitů, jejichž pravidelné používání vám zajistí, že už se nikdy s následky práce na zahradě nebudete trápit.

Takzvané Care & Clean kity se prodávají ve třech variantách, každý určený pro jinou kategorii zahradní techniky.

Care & Clean Kit HS Plus vám pomůže s pravidelnou péčí o nůžky na živé ploty. U těch dochází ke klasickému problému, že na nich ulpívá pryskyřice z keřů. Když na noži zaschne, může to vést i k tomu, že se nože slepí a jsou nepohyblivé. Proto čisticí sada obsahuje přípravky STIHL Superclean a Multilub. „Prvně jmenovaný rozpouští pryskyřice a současně obsahuje určité množství speciálního oleje, který má konzervační a protikorozní účinky,“ vysvětluje šéftechnik společnosti STIHL Miroslav Kosička.

Tuto sadu využijete hlavně k péči o stroje na živé ploty.

Osobně doporučuje přípravek nanést na celou plochu a pak nůžky krátce uvést do chodu, ať se mazivo dobře rozprostře na celou plochu nožů. Ošetřený nůž je pak možné zakrýt krytem a nechat tak až do dalšího použití. Jen pozor při sundávání krytu, vyteče z něj trocha rozpuštěných nečistot. Mimo ošetřování sprejem je dobré používat i druhý přípravek v balíčku, převodové plastické mazivo Multilub, které zajišťuje dobré mazání převodů nůžek a podporuje dlouhou životnost.

Líh nestačí

Miroslav Kosička už opravdu viděl i stroje, které se kvůli zaschlé smůle nemohly znovu rozjet. A také zažil spoustu lidí, kteří takové problémy řeší namočením do lihu. Tento postup ale nedoporučuje ani trochu. „Líh nemaže, jenom rozpouští. Pokud pak stroj necháte viset někde v kůlně, kde bude ve vyšší vlhkosti, nože vám zrezaví,“ vysvětluje šéftechnik.

Druhý čisticí kit Care & Clean Kit FS Plus je určený speciálně pro křovinořezy a vyžínače. Díky pravidelné aplikaci přípravků z tohoto balíčku už se vám nikdy nestane, že s sebou budete na stroji nosit stovky gramů zaschlé trávy a nečistot. „Jde také o to, že drcením zeleného materiálu se vytváří zelené šťávy, které jsou ve vlhkém stavu velmi agresivní jak pro kovové materiály, tak pro jednotlivé části stroje,“ přibližuje Miroslav Kosička.

Křovinořezy a vyžínače budou po ošetření vypadat jako nové.

V jednom balení nového kitu najdete ty správné čisticí a ošetřující prostředky na všechny zmíněné problémy. Balíček zahrnuje Varioclean, speciální čistič na rozpouštění organické nečistoty – jeho biologicky odbouratelné a povrchově aktivní látky rozpouštějí pryskyřici, oleje nebo skvrny od trávy a lze je jednoduše opláchnout vodou. Další součást balíčku, transparentní Multispray, má dvojí účinek: dobře maže, uvolňuje ulpělé nečistoty a zanechává netvrdnoucí ochranný film. Třetí součást, Superlub FS, je mazivo ideální pro mazání převodů a dalších kovových částí.

Na stroje i jinde kolem domu

Posledním speciálním balíčkem je ten určený k péči o různé druhy sekaček. Najdete v něm čisticí utěrku, vylepšenou škrabku pro odstranění povrchových nečistot a přípravek Multiclean. „Jeho velkou výhodou je, že neobsahuje žádné kyseliny, které by byly agresivní k pokožce, jednotlivým dílům stroje nebo životnímu prostředí,“ upozorňuje Miroslav Kosička, který má zrovna u tohoto přípravku vyzkoušeno i další použití. Sám s ním čistí třeba disky u auta nebo zašlý zahradní nábytek.

Přípravky se hodí na všechny typy sekaček bez ohledu na pohon.
Sdílet článek na Facebooku