Rádce

Navrhujeme malou zahradu: tipy pro malé pozemky

Možná také vlastníte malou zahradu, kterou chcete osázet tak, aby byla na pohled atraktivnější a větší. Podzim je ideální čas na to vše si pořádně promyslet a rozplánovat, co si kam zasadíte. Přinášíme vám několik tipů, triků a nápadů, jak na to. Klíčem ke spokojenému řešení je rozmanitost, a to nejen ve volbě rostlin.

Nejprve si odpovězte na jednoduchou otázku: Jak chcete svoji zahradu využívat? Má to být oáza klidu, nebo užitková zahrada? Potřebujete dětský koutek, nebo sníte o romantické zahradě s různými možnostmi sezení? Pokud si hned na začátku ujasníte odpověď, máte z poloviny vyhráno.

Strukturování malé zahrady

Tajemství úspěchu při návrhu malé zahrady tkví v různorodosti. Na vaší zahradě by nemělo být na první pohled vidět vše, co jste vysadili. Její návštěvník by měl mít možnost postupně prozkoumávat a objevovat skrytá zákoutí. Obdélníkové zahrady obecně vypadají menší, proto vytvořte kulaté nebo oválné plochy, trávníky a místa k sezení a odpočinku. Působí to velkoryseji a není hned zřejmé, kde vaše zahrada končí.

Vytvářejte oblasti a oázy, různá posezení, relaxační prostor s lavičkou, zeleninové záhonky nebo prostor vyhrazený pro děti. Oddělte je vysokou trávou, malým živým plotem nebo zídkou, popínavými rostlinami plazícími se po dřevěné mřížce nebo trvalkovými záhony. Rozčlenění prostoru zahrady pomocí zídek nebo plotů je chytré, protože hned neukazuje, co se za nimi skrývá. Pro tento účel můžete využít také různé polovysoké trvalky, které nechte růst do prostoru zahrady jako poloostrov.

Členění je klíčem.

Ochrana soukromí hraje při návrhu malých zahrad také důležitou roli. Pěstujte různé keře volně v prostoru, nevytvářejte ale souvislý živý plot po obvodu zahrady. Nejlepší volbou pro malé zahrady jsou smíšené živé ploty.

Několik tipů ke zvětšení

Vytvořením několika úrovní vnesete do zahrady rozmanitost a členitost. Víceúrovňová zahrada, tedy čtvercový nebo obdélníkový výřez ve vaší zahradě, který se sníží o několik schodů, opticky zvětší prostor celé zahrady. Můžete ji orámovat přírodním kamenem a do jejího středu umístit malé jezírko, lavičku nebo kvetoucí záhon. Nebo vytvořte umělý svah, tak budete moci vysázet více rostlin a tím zase zvětšíte zahradní prostor. Alternativou mohou být náspy, které do malých zahrad přinášejí strukturu.

Vytvoření několika úrovní je možná trochu pracnější, ale ten pohled bude stát za to.

Propojení se sousedy

Při navrhování své malé zahrady se nejprve podívejte k sousedům a využijte toho, jak mají svoji zahradu vymyšlenou oni. Ponechte si volný výhled na sousedovy vzrostlé stromy, váš záhon může plynule přecházet do sousedova živého plotu.

Vyberte si trvalky podobné těm v sousední zahrádce, abyste na první pohled smazali hranice mezi oběma pozemky. Tak spojíte design své zahrady s okolím a dosáhnete většího prostoru. Ideálními keři pro tento účel jsou tisy nebo zimostrázy (buxusy). Doporučujeme zasadit alespoň třetinu stálezelených rostlin, které zůstávají neměnné i v zimním období.

I do malé zahrady patří chodník

Kamenný chodník nebo cestičku si můžete vytvořit i na své malé zahradě. Aby se zahrada opticky protáhla, chodník směrem dozadu zužujte. Na začátek umístěte například velký oblouk nebo mřížku, ke které nasázejte popínavé rostliny, a tak odvedete pozornost od velikosti samotné zahrady. Na konec cesty umístěte něco nápadného, například sochu, solitérní keř, posezení nebo malé jezírko.

Chodníky jsou hezké i praktické.

V dlouhých a úzkých zahradách byste měli vždy vytyčit křivolaké chodníky, nikoli rovné a přímé a dlouhou oblast rozdělit živým plotem. U širokých a krátkých zahrad zdůrazněte jejich podélnou osu diagonálními nebo zakřivenými cestami vedoucími přes dům.

Pro vytvoření cesty používejte nejlépe přírodní materiály, jako je dřevo nebo kámen. U kamenné terasy nesahejte po víc jak dvou různých kamenných materiálech.

Jaké rostliny patří do malé zahrady?

Rostliny vybírejte podle barvy jejich květů. Pamatujte, že modré tóny vytváří šířku a dodávají zahradě hloubku. Aby vaše malá zahrada vypadala větší, přesaďte modré rostliny na záhonu dozadu až k plotu. Konec nemovitosti tak splyne s horizontem a vaše zahrada bude působit prostornějším dojmem. Kombinace barevných tónů bílé, modré a růžové vždy funguje velmi dobře. Stejně jako bílé květy a vše, co je světlé, protože světlých a studených barev si lidské oko i z dálky velmi dobře všímá. Žlutá barva působí přátelsky a rozsvítí temnější zákoutí. Stačí ale zasadit jednu nebo dvě trvalky, pokud dáte mnoho žlutě kvetoucích rostlin, zahradu to opticky zmenší.
Méně je více: Vyhněte se silným kontrastům a pestrobarevným mixům. Vypadají rušivě a vaši zahradu zase opticky zmenší. Nepoužívejte ani rostliny s výraznými nebo tmavými květy, zejména červená barva ráda vystupuje do popředí a zbytečně dominuje.

Nápady a inspirace

Teď si ukážeme, jak vytvořit krásnou malou zahradu pomocí příkladů různých stylů a typů zahrad:
Malá romantická zahrada: V takové zahradě nesmí chybět zdobené mřížky a oblouky, po kterých nechte plazit světle růžové nebo bílé růže, které samy o sobě zahradu ozdobí. Rostliny rozdělte rovnoměrně, aby nepůsobily neuspořádaně.

Malá moderní zahrada: Pro ty, co mají rádi jednoduchost, doporučujeme vytvářet jednoduché geometrické linie a tvary a využít teplých tónů dřeva. S využitím stylových prvků z jemného materiálu umístěte posezení na vrstvu drobného štěrku a kamínků nebo na dřevěnou terasu. Tak rozšíříte svůj interiér a vytvoříte si na čerstvém vzduchu druhý obývací pokoj. Toto spojení funguje velmi dobře zejména tehdy, pokud máte dům i zahradu navržené ve stejném stylu. Místo k sezení může mít kulatý nebo zaoblený tvar, díky tomu se váš prostor bude jevit jako větší.

Nezapomeňte na osvětlení: Využijte solární energii a vytvořte malé ostrůvky světla. Tím zvýrazníte některé rostliny nebo cesty a vytvoříte další zorné pole. Solární lampy umístěte podél záhonů, kde budou přes den shromažďovat sluneční energii a v noci dodají vaší zahradě strukturu a řád. Dřevěné lucerny nebo lampy vyzařují příjemné teplé světlo a navíc si je podobně jako jiný dřevěný nábytek můžete sami vyrobit.

Malá užitková zahrada: Pokud plánujete vytvořit bylinkovou nebo zeleninovou zahradu, uspořádejte symetricky k sobě několik vyvýšených záhonů – malá zahrada tak získá větší strukturu. Vyvýšený záhon se báječně hodí do malých zahrad i jako náhrada „skutečného“ záhonu a navíc je oblíbeným designovým prvkem v moderní zahradě.

Uklidňujícím a relaxačním bodem vaší malé zahrady bude jistě jezírko se zurčící vodou. V jeho hladině se bude odrážet obloha a okolní rostliny, čímž se prostor na vaší zahradě zase zvětší. I zde si můžete pohrát s různými výškami a svoje malé zahradní jezírko vytvořit třeba v sudu nebo v jiné nádobě. Umístit si do malé zahrady potok je také velmi pěkný nápad, vhodný spíše do svažitého terénu. Pokud máte rádi zvířata, postarejte se o ně a nabídněte jim pítko s vodou.

Vybavení pro malou zahradu

Pro úpravu malých zahrad jsou zvláště vhodná aku zařízení s dobíjecí baterií. Jsou bezdrátová, tichá a chrání uši lidí i zvířat. Druhou variantu představují elektrické stroje a nářadí zejména proto, že jsou taktéž velmi tiché a šetrné k životnímu prostředí.

Stroje a vybavení pro malé zahrady by měly být především praktické, kompaktní, lehké a snadno ovladatelné. Jasnou volbu pro malé zahrady představují elektrické sekačky na trávu STIHL s nízkou hlučností. Ideální variantou jsou potom akumulátorové sekačky STIHL, které jsou nejen tiché, ale i lehké a bezdrátové, tudíž velmi praktické. Skvělou službu vašemu trávníku poskytnou elektrické vertikutátory STIHL, které se snadno ovládají, mají nízkou hmotnost a práce s nimi je velmi jednoduchá. Provzdušněný trávník se vám odmění svojí hustotou a sytostí zelené barvy. Detaily po sekání sekačkou doladí elektrické vyžínače STIHL, protože se postarají o posekání trávy u okrajů trávníků, v okolí kmene stromů, u kamenných zídek a cest, schodišť nebo je lze využít pro posekání divokého porostu.

Ve vaší malé zahradě budete potřebovat ještě další zařízení, s jejichž pomocí bude údržba zeleně zase o něco snazší. Jedná se o lehké akumulátorové řetězové pily STIHL vhodné do lokalit se zvýšenou citlivostí na hluk. Využijete je jak při prořezávání dřevin, tak při přípravě palivového dříví. Vaše keře ocení péči pomocí nůžek na živý plot STIHL, které jsou velmi vhodné nejen pro pravidelné stříhání nízkých až středně vysokých porostů, živých plotů a keřů, ale i pro jejich tvarování. V neposlední řadě budete zejména na podzim potřebovat šikovný akumulátorový foukač listí STIHL BGA 45, který vám pomůže rychle a efektivně vyčistit malé plochy v blízkosti domu, v předzahrádce nebo na dvorku.

Sdílet článek na Facebooku