Rádce

Padělky jsou a budou. Jak je odhalit?

Těšíte se, co budete moct na zahradě nebo v lese vytvořit. Plánujete práce a to, jaký materiál a nástroje k nim budete potřebovat. A pak to přijde: na internetu narazíte na výrobek STIHL s kouzelně nízkou cenou. Než ale kliknete na tlačítko „objednat“, pořádně se nad tím zamyslete. Dost možná se jedná o padělek, jehož používání vás může v lepším případě zklamat, a v horším (a bohužel častém) dokonce ohrozit vaši bezpečnost.

V jihovýchodní Asii se traduje, že když vaše produkty padělají, je to vlastně pocta – děláte to tak dobře, že to nejde nenapodobovat. Pochvaly a poklony našim výrobkům máme samozřejmě rádi, ale právě tyto patří do kategorie těch, které bychom si raději odpustili. Používání takové napodobeniny totiž uživatelům přináší jenom mrzutosti. „Taková kopie často vypadá i velmi věrně, ale s kvalitou našich materiálů nemá nic společného, což se při použití samozřejmě hned pozná,“ říká hlavní technik společnosti STIHL Miroslav Kosička.

Na padělky a napodobeniny s kolegy různými cestami naráží skoro každý týden. Většinou se objevují na přeprodávacích serverech, kde se prodejce lehce schová za částečnou anonymitu, nebo v prodejních skupinách na sociální síti Facebook. Sám Kosička rozděluje takové nevhodné výrobky do dvou kategorií. „První tvoří stroje, které vlastně nejsou padělky, ale v Česku už je neprodáváme. Jsou to starší produkty, které k nám přichází ze zemí, kde nemají tak přísné emisní limity, a dováží je sem dělníci, kteří z těchto zemí do Česka dojíždí za prací. Často stroje vozí po několika kusech, ale ony už se v Česku nemají používat a nevztahují se na ně žádné záruky,“ upozorňuje Kosička.

Minipila je mezi padělateli tak oblíbená, že STIHL vydal celosvětové upozornění.

Druhou kategorií jsou „klasické“ napodobeniny, vysloveně plagiáty, které se vydávají za produkty STIHL, ale kvalitativně s nimi nemají nic společného. Nabízí se za cenu, pro kterou se potenciální zákazník obvykle rychle nadchne. Nejčastěji se padělají motorové pily, občas křovinořezy nebo rosiče. V poslední době je „hitem“ padělatelů oblíbená minipila GTA 26 (raději si ji pořádně prohlédněte na webu, ať také nenaletíte). Jejích napodobenin se objevilo dokonce tolik, že STIHL k tomu vydal výstražné oznámení na trzích po celém světě.

Pozor na přeprodávací servery

„I nás před několika dny jeden ze zákazníků upozornil, že na takovou ‚nabídku‘ narazil. Minipilka se nabízela s výraznou slevou, ale dole pod inzerátem bylo malým písmem doplněno, že v nabídce je vlastně něco úplně jiného,“ podotýká Kosička. Na podezřelost inzerátu by měla zákazníka upozornit už jen takto zvláštně formulovaná nabídka nebo třeba nekvalitní rozostřená fotka, která ho doprovází.

Jak lze padělek odhalit? Podle Miroslava Kosičky ho člověk, který už má s technikou STIHL zkušenosti, pozná na první pohled nebo dotek. Těm ostatním pomůže třeba fakt, že každý díl výrobku STIHL, který je demontovatelný, je označený malým „eskem“ v kosočtverečku nebo nápisem STIHL, a pokud vyjde místo, tak i katalogovým číslem. „Viděl jsem ale už i velmi přesné plagiáty, které byly odhalitelné až po rozmontování stroje a samozřejmě při použití. Zažili jsme dokonce i případy, kdy člověk padělky nakupoval ve velkém a u našich autorizovaných prodejců k nim dokupoval lišty s řetězem, kryt řetězky a vzduchového filtru, aby odhalení ztížil. Původní produkt byl totiž tak laciný, že se mu to vyplatilo,“ vzpomíná hlavní technik společnosti a naznačuje tím, že přístup podvodníků umí být pěkně vynalézavý.

Jedinou opravdu účinnou obranou je nákup techniky u prověřených autorizovaných prodejců. Z předchozích zkušeností totiž také vyplynulo, že možnosti úřadů, které mají nekalým praktikám bránit nebo je penalizovat, jsou omezené.

Sdílet článek na Facebooku