Svět stihl

Timbersport 2023: Co letos čeká fanoušky dřevorubeckých sportů?

Jaro klepe na dveře – a spolu s ním do nich buší i jubilejní 20. ročník české série STIHL TIMBERSPORTS®. Na co všechno se letos mohou čeští fanoušci adrenalinového sportu těšit? Vyzpovídali jsme hlavního organizátora akcí Jana Brabce.

Formáty pro každého

Poctivá dávka adrenalinu – to je společný jmenovatel všech akcí STIHL TIMBERSPORTS®. Jak se od sebe odlišují jednotlivé formáty závodů české série?

CZECH CUP 2023
Duben-červen

Série šesti kvalifikačních závodů v různých koutech republiky prověří více než 30 závodníků ve čtyřech disciplínách: Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop. Výsledky z CZECH CUP poslouží spolu s těmi z CZECH MASTERS k nominaci na CZECH TROPHY 2023 a Mistrovství ČR 2023. 

Kromě čtyř soutěžních disciplín budou na závodech CZECH CUP k vidění i disciplíny Hot Saw a Springboard v exhibiční podobě.

Standing Block Chop

CZECH MASTERS 2023
24. 4. a 20. 5., Brno a Hlučín

Všech šest disciplín STIHL TIMBERSPORTS® musí zvládnout ti, kteří chtějí na závodech CZECH MASTERS získat nominaci na CZECH TROPHY 2023 a Mistrovství ČR 2023. V Brně a Hlučíně poměří své síly 12 aktuálně nejlepších českých závodníků, a to ve vyřazovacím tříkolovém formátu. Kromě disciplín Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop nebudou chybět ani populární Springboard a Hot Saw.

CZECH TROPHY 2023
24. 6., Frenštát pod Radhoštěm

Poslední červnová sobota bude patřit závodu CZECH TROPHY, který se odehraje v přírodním amfiteátru Na Horečkách. Osm nejlepších dřevorubců při něm otestuje svou vytrvalostnejnáročnějším formátu, během kterého musí bez pauzy zvládnout čtyři náročné disciplíny: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck a Standing Block Chop. Bez zaváhání si tedy musí poradit jak s motorovou pilou, tak se sekyrami a klasickou jednomužnou pilou.

Timbersport 2023

Jak popisuje Jan Brabec: „Timbersports se posunul tak daleko, že vznikl Trophy formát, který je tak trochu státem ve státě – jsou závodníci, kteří jsou výborní v jednotlivých disciplínách, ale potřebují mezi nimi čas na oddych. Trophy pauzu neumožňuje, i proto se jedná o jedinečnou podívanou.“

Mistrovství ČR 2023
9. 9., Třebíč

Bohatý program, při kterém si diváci užijí závody juniorů do 25 let (Rookies), žen i 12 profesionálů, kteří se na mistrovství probojují z kvalifikačních závodů CZECH SERIES. Kategorie Rookies a Women čekají čtyři disciplíny Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop, profíci k nim přidají i Hot Saw a Springboard.

Celkový vítěz MČR Pro Series 2023 získá nominaci na MS jednotlivců 2023. Své zastoupení bude mít Česko i na MS týmů, kde bude české barvy hájit prvních pět závodníků z celkového pořadí MČR a nejlépe umístěný český závodník z celkového pořadí MČR Rookies 2023.

Akce, které si užijí fajnšmekři i nováčci

Nejste si jistí, zda vydržíte celý den sledovat dřevorubce při práci? Nemusíte mít obavy – díky dynamickému střídání disciplín a rychlosti sportovců je tento sport timbersport vhodný i pro diváky, pro které je svět timbersports úplnou novinkou. Každou akcí vás navíc provede zkušený moderátor, díky kterému budete mít vždy přehled o tom, co se na pódiu právě děje. Těšit se můžete i na doprovodný program.

CZECH CUP

Vstup na akce je zdarma, pouze v případě brněnských závodů v rámci CZECH CUP a CZECH MASTERS (23. a 24. 4.) je nutné mít vstupenku na některou z výstav nebo veletrhů pořádaných na brněnském výstavišti.

Datum Akce Místo
Neděle 23. 4. od 12:00 CZECH CUP (kval.) Brno, areál BVV
Pondělí 24. 4. od 12:00 CZECH MASTERS (kval.) Brno, areál BVV
Sobota 20. 5 od 10:00 CZECH CUP (kval.) Hlučín, areál Hlučínská štěrkovna
Sobota 20. 5 od 14:00 CZECH MASTERS (kval.) Hlučín, areál Hlučínská štěrkovna
Sobota 27. 5. od 13:00 CZECH CUP (kval.) Litvínov, areál Letní amfiteátr Loučky
Neděle 4. 6. od 13:00 CZECH CUP (kval.) Sušice, areál Ostrov Santos
Sobota 17. 6. od 10:00 CZECH CUP (kval.) Skelná Huť, areál VLS Skelná Huť Ralsko Mimoň
Neděle 18. 6. od 14:00 CZECH CUP (kval.) Stod, areál Letní kino Stod
Sobota 24. 6. od 15:00 Czech Trophy Frenštát pod Radhoštěm, Amfiteátr na Horečkách
Sobota 9. 9. od 10:00 Mistrovství ČR Rookies / Women Třebíč, Karlovo náměstí
Sobota 9. 9. od 14:00 Mistrovství ČR Pro Series Třebíč, Karlovo náměstí

Už víte, na kterou ze soutěží se vypravíte? Pokud budete fotky z akcí zveřejňovat na svých sociálních sítích, nezapomeňte označit účty STIHL a STIHL TIMBERSPORTS®. Těšíme se na viděnou!

Sdílet článek na Facebooku